Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 89

Wątek: E1 i błąd AF. HAPPY END

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

E1 i błąd AF. HAPPY END

Witam serdecznie

Na początku chcę zaznaczyć że niej jestem żadnym trolem próbującym oczernić ten aparat

Do rzeczy, IMO sprawa ma sie dziwnie.

Zauważyłem że robiąz zdjęcia E1+14-54(innego nie posiadam). Ostrość na szerokim i pełnej dziurze(nawet przymkniętej) jest łapana za obiektem :/

Nie wiem próbowalem dziesiątki razy(ostrośc potwierdzalem po kilka razy) i w sumie z tego co zauwazylem to zdjecie było ostre z tyłu. Przy długim i pełnej dziurze nie zauwarzylem tego.

Nie wiem sam, zdjecia narazie nie zamieszcze gdyż w sumie doszełem do tego robiąc zdjęcia zabałaganionego pokoju więc nie będe zamieszczał.

Jak wróce z uczelni spróbuje zrobić jakąś scene.

Czy możecie zrobić zdjęcie takie dla testu ? odległość od obiektu około 1, 1,5 m. Najlepiej szklanki, butelk.

Pozdrawiami
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    w takim razie dzięki uprzejmości użytkowników Nikona, zapraszam do zapoznania się z instrukcją jak ocenić BF i FF:

http://md.co.za/d70/focus21.pdf

i czekam na wyniki testu...

ps może załączyć ten dokument do FAQ albo co?

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ustaw AF żeby łapał na środku (miga środkowa ramka) ja kiedyś miałem ten problem ale AF był ustawiony na trzy punkty i aparat wybierał zawsze najbardziej kontrastowy punkt. Może tu tkwi przyczyna.

jacek2004
    Gość
    Ja mam AF przypisany do środkowego pola, od samego początku tak sobie ustawiłem. W praktyce raczej nie miałem problemu z niewłaściwym ustawieniem ostrości w postaci FF/BF. Wcześniej na Minolcie A1 miewałem takie przypadki że ostrość była ustawiona na innym obiekcie niż chciałem, prawdopodobnie z powodu iż A1 miała więcej niż jedno aktywne pole AF.

Kiedyś zrobiłem E-1 z 14-54 taką fotkę Bateryjki są ustawione co 5cm, max dziura, tyle że ogniskowa jest ustawiona na 50mm Odległość bateryjek od aparatu około 40cm. AF oczywiście na środkową bateryjkę
    http://www.arturo.serv01.net/olympus/jacek2004/go3.jpg

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: E1 i BF ? to jest możliwe ?

Cytat Zamieszczone przez fotomic
    Jak wróce z uczelni spróbuje zrobić jakąś scene
    Nie zapomnij o statywie
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Dobra jestem, zajęcia nie zając nie uciekną. Mam ważniejsze sprawy na głowie. Ide po kawe i do dzieła.

Co do ustawienia ostrosci to mam środkowa ramkę. Co do statywu to lipa bo go nie mam. ALe coś wymysle aby stalo w bezruchu, najwyżej zrobie wieze z ksiązek.

Co do bateryjek jacek, to własnie ty miałes na max dziure i ogniskowa 50. Ja przy tych paramertrach nie widze problemu.

Ide działać.
    było sobie życie

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Czy możecie mi powiedzieć który program do obróbki RAW pokazuje w kwadraciku gdzie była złapana ostrość ? . Gdzieś widziałem nawet u siebie w kompie ale teraz kiedy mi potrzeba nie mogę znaleść
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    fotomic:

nie wierzę, byłby to unikat w skali światowej.

napisz na jakiej ogniskowej i z jaka przyslona chcesz fotki...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    Czy możecie mi powiedzieć który program do obróbki RAW pokazuje w kwadraciku gdzie była złapana ostrość ?

To jest takie cudo???
    Może Camera Control zostawia coś w exifie....

Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    fotomic napisał:
    Czy możecie mi powiedzieć który program do obróbki RAW pokazuje w kwadraciku gdzie była złapana ostrość ?

Shocked Shocked
    To jest takie cudo???
    tak tak jest taki cudo tylko nie wiem jak sie nazywa. Zaraz zerkne do Camera Control.

nie wierzę, byłby to unikat w skali światowej.

napisz na jakiej ogniskowej i z jaka przyslona chcesz fotki...
    Jak możesz to bardzo bym prosił o zdjęcie(jedno , dwa) ogniskowa 14 F2.8 odległość od obiektu około 1 - 1,5m.

Ja to zauwazyłem tak

SIedze przed laptopem i pisze pracę akurat na przeciwko mam łózko zawsze pokotłowane.Jak mam dość pisania tej pracy to soie pstrykam. I musze powidzieć że wtedy zauważylem że ostrośc jest z 30 cm za obiektem na który ustawiam. Obiekt odemnie jest około 1,5 m.

Zaraz coś wrzuce.
    było sobie życie