Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 84

Wątek: 14-54mm a 50mm Macro - na 50mm ogniskowej

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A o to w tym chodzi. No bo nie wiedziałem co mam kupić czy 50mm macro czy 14-54 mm. Ale widze po zdjęciach Draxana że lepiej mi się nadaje 50mm.
    E-3, E-510

| OlyJedi Awatar studioart
    Mieszka w
    Kaszuby
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Są tu dyskusje nad 50mm a 14-54. Myślę, ze chciałbym kupić 14-54, jednakże pojawiły sie także i inne szkiełka na rynku.

Jest takie np. Obiektyw LEICA D VARIO-ELMARIT 14-50mm/F2.8-3.5 ASPH do 4/3. Czy pasuje do E300? Czy zadziała stabilizacja obrazu? Gdzie i za ile to mozna kupić? Co to za różnica pomiędzy trybem 1 a 2 w praktyce? Podobno na olku nie można uruchomić trybu 2.

Brak głównego wątku na temat innych obiektywów, tak wiec dołanczam moje zapytania w wątku 14-54 (bo tu właśnie celuje).

Jeszcze, co z obiektywami Sigma 30 f/1.4 EX HSM 4/3 za 1500 zł. (Czy ktoś je testował?)

Jest jeszcze inna stałka Sigma 105 f/2.8 EX MACRO 4/3 za 1850 zł.

W tej cenie jest kilka ciekawych szkieł, jednak brak opinii na ich temat powoduje małe zainteresowanie. Tak sądzę. Niestety nie mieszkam w Wawie aby móc je przetestować. Tam podobno pojawił sie sklep sigmy, gdzie takie zabawki mozna wypożyczyć na jakiś czas.
    EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
    E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
    Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez studioart
    Jest takie np. Obiektyw LEICA D VARIO-ELMARIT 14-50mm/F2.8-3.5 ASPH do 4/3. Czy pasuje do E300? Czy zadziała stabilizacja obrazu? Gdzie i za ile to mozna kupić? Co to za różnica pomiędzy trybem 1 a 2 w praktyce? Podobno na olku nie można uruchomić trybu 2.
    Pasuje do każdego korpusu systemu 4/3. Obiektyw ten jest na razie trudno dostępny i jest sporo droższy niż 14-54. Różnica między trybami stabilizacji polega na działaniu non-stop (żre baterie i jest mniej skuteczna) lub zadziałniu tylko w momencie naciśnięcia migawki. Stabilizacja zadziała z E-300 tylko w trybie ciągłym.

Jeszcze, co z obiektywami Sigma 30 f/1.4 EX HSM 4/3 za 1500 zł. (Czy ktoś je testował?)

Jest jeszcze inna stałka Sigma 105 f/2.8 EX MACRO 4/3 za 1850 zł.
    Jeśli interesują Cię zdjęcia z tych szkieł to łatwo znajdziesz je w necie. Testy techniczne na razie nie były chyba publikowane dla systemu 4/3 i są dostępne np. dla wersji z bagnetem Nikona bądź Canona, np. na www.optyczne.pl
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    studioart: https://forum.olympusclub.pl/topics2...-ex-vt7423.htm tu masz watek o Sigmie 30mm. O ile dobrze pamietam to jest ktos na forum, kto ma to szklo i wrzucal zdjecia i uwagi o tym obiektywie w tym watku.

Sigme 105mm mam i jestem z niej dosc zadowolony. Jedyne, co w niej jest nieciekawe, to AF, ktory dziala wolno i sie gubi. Ma tendencje do jezdzenia po calym zakresie. Obiektyw jest bardzo ostry, w koncu to stalka. Na forum jest tez moj watek o tym szkle, poszperaj tam, wypowiadalem sie (po kupnie) troche o nim, moze ci to jakos pomoze.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Awatar pleg
    Mieszka w
    Legionowo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

sigma 30

Ja posiadam tę obiekt i jestem zadowolony. To nie ten wątek, ale jedno zdjęcie zamieszczę (z ostatniej wizyty w lesie)

F 2.0 1/200 s ISO 200

Więcej zdjęć:
    http://photofile.ru/users/clakier2/2353464/ (aby było po angielsku wystarczy kliknąć na flagę po prawej na górze)

Tam podobno pojawił sie sklep sigmy, gdzie takie zabawki mozna wypożyczyć na jakiś czas.
    http://www.sigma-foto.pl/?q=node/40
    E - 300 Dual KIT + SIGMA 30 F1.4 EX + Fl-36 + CF 1 GB plus przystawki

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    pleg: wrzucaj troszke mniejsze te fotki...

Teraz jestem na wyjezdzie, ale jak wroce to moge jakies zdjecia z Sigmy 105mm wrzucic. Szkielko bardzo przyjemne, a w polaczeniu z E330 (LV w trybie B to juz miod ). AF jest wolny i sie gubi, ale to w koncu szklo makro, wiec i tak czesciej uzywam MF. Z tego powodu slaby AF mi nie doskwiera.
    Pzdr

Awatar pleg
    Mieszka w
    Legionowo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    pleg: wrzucaj troszke mniejsze te fotki...
    wróć )

oczywiście, chciałem nawet poprawić, ale już nie mogę
    E - 300 Dual KIT + SIGMA 30 F1.4 EX + Fl-36 + CF 1 GB plus przystawki

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To tak na przyszlosc poprosze o mniejsze

studioart: jesli bedziesz zaintersowany, to moge zrobic jakis amatorski test tej Simgy 105mm (jakies moje uwagi, przykladowe zdjecia na roznych przyslonach, itp). Jakbys byl zainteresowany (lub ktos inny), to napisz co bys chcial wiedziec. Postaram sie cos potestowac, aczkolwiek nie wiem jak to wyjdzie i co z tego wyjdzie, bo nigdy takiego testu nie robilem. Ale moge sprobowac
    Pzdr

| OlyJedi Awatar studioart
    Mieszka w
    Kaszuby
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Wypatrzyłem obiektyw ZD 14-54mm na ebay, który w cenie ze sprowadzeniem będę miał za 1500 zł. po przeliczeniu. Tu w kraju mogę w najtańszym sklepie online kupić za 1850 zł. Czy warto ryzyklować te 350 zł?
    Napaliłem się na te szkiełko, jednakże kiedy patrzę na ceny nowych hybryd sknerostwo zaczyna mi serce ściskać. Czemu mam wydawać prawie 2 tys zł. za szkło do mojego zajebistego zestawu 14-45 + 50-150, kiedy mógłbym kupić za te pieniądze canona G7 (matryca 10 Mpix., aparat z historią, 35 mm - 210 mm; F2.8 - F4.8; ISO Auto, 80, 100, 200, 400, 800, 1600)? Jakość wykonania - wzorowa! stylowy wygląd, menu aparatu w j. polskim, Rewelacyjny tryb makro. W sam raz dla żony, lub do kieszeni. Nie wszędzie przecież będę chodził z lustrem, chociaż staram się to robić. Nawet teraz w pracy mam moją E 300 przy sobie. Ta G7 to taki przykład, równie dobrze mógłbym podać jako przykład Soniacza, hybrydę. Szybkie, duża matryca, dobre szkło. Widziałem zdjęcia wykonane przez nie. Prawie jak z lustra. Koleś długo robił nim zdjęcia na ślubach, aż postanowił kupić teraz lustro Canona 400D z ob. sigmy F3.5 -.... Nie pamietam. Trochę marudził na temat podobieństw. Najbardziej mu się podobało w jego nowym nabytku iso 800 na akceptowalnym poziomie. Przyda mu się tam, gdzie nie wypada używać lampy. Jeszcze mu zasugerowałem jaśniejsze szkiełko. W moim przypadku, kiedy nie lubie używać lampy, zastosowanie będzie miało tylko i wyłącznie jasne szkło.
    Z drugiej strony dlaczego szkła od lustrzanek nie tanieją aż tak szybko jak inny sprzęt używany? Czy naprawdę to szkło 14-54 da mi tyle szczęścia? Jak długo bawiłbym się stałką? Tą zajebistą sigmą 30 mm? Jak zobaczyłem zdjęcia to aż się zgiełem w pół, że muszę ją mieć, potem oprzytomniałem. Jak kupie sigmę to nie kupie 14-54 ... sic. Zdjęcia robię tylko i wyłącznie amatorsko jako hobby. Niestety to hobby jest drogie, stąd moje wątpliwości. Prosze dodajcie mi otuchy, że nie robię błędu decydując się na jedno ze szkieł.
    Z innej beczki dlaczego nowe 14-45 kosztują prawie tysiaka? Czy to nie przesada? Używane na allegro widziałem juz za 100 zł. Sam się zastanawiałem czy nie kupić jako zastępczy, jednakże stwierdziłem, że po co jak i tak chciałbym ... 14-54 F2.8-...
    Może przetestowanie sigmy dałoby mi wiecej otuchy do zakupu nowego szkła z ich stajni?
    Mam prośbę do posiadaczy jasnych sigm, ewentualnie kogoś jeszcze z 14-54. Czy moglibyście porobić zdjęcia w złych warunkach oświetleniowych (tzn. bez lampy) z akceptowalnym iso z w miare krótkim czasem (1/30 max)?

Sens zbieranie szkieł na dłużej ma wtedy gdy będę miał w perspektywie zmianę body na lepsze, jednak to co oly pokazał swoim miniaturowym e400 wcale nie jest obiecujące. Odrazu pojawiły się do niego miniaturowe szkła. Moim zdaniem niewypał.
    EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
    E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
    Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie rozumiem Twojego podejscia do sprawy. Jezeli chcesz miec caly zakres ogniskowych to kup Olympus SP-550 UZ. Ale gwarantuje, ze jakosc tym olympem lub G7 czy inna hybryda nie dorowna do piet E300 ze zmienna optyka.
    Aparat nie robi zdjec robi je fotograf. I majac 1Mark'a mozesz robic foty gorsze od zdjec wykonanych 5060. A obiektywy olympusa sa rewelacyjnej jakosci - uwazam ze najlepsze na rynku za niezwykle male pieniadze. Kup podobny obiektyw 14-54 z Nikona lub Canon'a - cena duzo wyzsza.
    A obiektywy nie tanieja bo to nie ta jakosc co w hybrydach - duzo wyzsza precyzja i koszt wykonania. Z glupawek oczywiscie wszystko masz zooptymalizowane pod konkretny model i dlatego np. 5060 ma duzo lepsza jakosc zdjec jak np. z Panasonic'a co ma zoom'a 12x i pewnie tez od Olympus SP-550 UZ. Fizyki nie przeskoczysz. Szklo musi byc jasne i klarowne.
    Ja jestem za Canon'em 30D ze wzgledu na szybkosc, duzy wybor optyki. Ale aberacje czy winietowanie na bank bede miec mniejsza w olympusach czy innych produktach systemu 4/3. I teraz olympus wypuscil e330 co mi strasznie utrudnilo wybor. Kadrowanie z nad glow czy w innych dziwnych sytuacjach czy szybkosc i dostepnosc obiektywow z 30D. Jak patrze na zdjecia bez obrobek porownujac Canon'a, Nikona i Olympusa - ten ostatni robi najladniejsze kolorki. Canon wyblakly. Nikon wpadajacy w niebieski. A Olympus tak jak byc powinno. Jednak szumy i predkosc. Mam nadzieje, ze gdzies dorwe E330 i bede mogl przetestowac, a wtedy to: E330, 14-54 i prawdopodobnie sigma 50-500. Szkoda tylko ze olympus w e330 nie zastosowal stabilizacji. Ale za kadrowanei jak dla mnie ma duzego plusa.
    Sorry, ze tak troche zboczylem z tematu, ale dziwie ze sie majac lustrzanke zerkasz na ceny hybryd. Nie wiem jak z jakoscia zdjec, ale dla Ciebie najwyrazniej idealem bedzie Olympus SP-550 UZ szeroki jak 5060 i tele az na 506mm!!!

co do stalki to czy olympus czy sigma - to oczywiscie bierz. bo stalka to stalka. ale przy systemie 4/3 nie ma to az tak wielkiego znacznia. olympus wlasnie tym systemem 4/3 chce zmiennoogniskowymi dorownac jakosci stalek. olympus robiac 4/3 zrobil wspanialy ruch. bo raz ze fizyki sie nie zmieni, a dwa sam sobie to uproscil aby obiektywy byly lzejsze, mniejsze a jakosc ta sama lub i lepsza. a to ze body olympa smuzy i nie jest rewelacja to kwesta czasu - elektronika sie zmienia non stop. a szkla i fizyka pozostana. jak olymp w tej kwestii byl najlepszy bedzie nadal. tylko zeby wypuszczal dalej kadrowanie no i jeszcze lepszej jakosci body. ideal to: dodatkowe kadrowanie na lcd, szybkosc 5ks/s, dobre trzymanie w rekach, stabilizacja matrycy, stopka, podczerwien do wykonywania zdjec, mozliwosc nagrywania filmow i jestesmy w domu. ewentualnie kompakt z wymienna optyka.

a ze olympus zrobil 400 to wcale nei jest to glupi ruch. w pro wiadomo ze nie wygra gdzie ludzie nakupowali strasznie duzo szkiel do systemu. ale w grupie amatorskiej lub pol-pro moze zdzialac bardzo duzo i jak dla mnei w tej grupie jest na samym szczycie.
    pozdro.