Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: M42 & makro

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

M42 & makro

Zakupilem adapter M42 oraz obiektyw Pentacon 1.8/50mm 3askam sobie ladne portety i jestem zadowolony. Ostatnio mnie natchnelo ze moze da sie jakos tanio zrobic z tym M42 sprzet do macro forografii.

Czy moglby mi ktos napisac jak sie do tego zabrac, jak to zagadnienie ugrysc bo jeszcze nie mialem do czynienia z lustrzanka i makro (tylko w kompakcie tryb super macro :P). A moze ktos juz ma jakies doswiadczenie w tym temacie....

Czy bawic sie w mieszki, pierścienie, adaptery, soczekwi i co tam jeszcze jest... A moze da sie jakos wykorzystac ten obiektyw ktory kupilem + ....

Laik prosi o pomoc
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: M42 & makro

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    ...Czy bawic sie w mieszki, pierścienie...
    Jasne, że tak. Mieszki albo pierścienie to bdb. pomysł. Jest tego od groma na allegro.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hej. Ja miałem okazje bawić się troche w macro z Nikonem d70. Używałem między innymi Pentacona 1.8/50 mm oraz pierścieni pośrednich. Miałem także mieszek macro z podwójnym wyciągiem. Ale powiem Ci szczerze że nie jest on za specjlanie wygodny w użytkowaniu. Właściwie potrzebny do extremalnych zbliżeń. Kupa roboty.

Jak by Cię interesowały takie pierścienie daj znać. Mam 3 komplety Jak chcesz mogę też na maila podesłać kilka zdjęć z Pentacona.
    Jak ktoś może mi powiedzieć coś o E1 co mnie do niego przekona to będę wdzieczny. Konkurnci to d7d, d5d i nikon d70.

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: M42 & makro

Cytat Zamieszczone przez P
    Jasne, że tak. Mieszki albo pierścienie to bdb. pomysł. Jest tego od groma na allegro.
    no wlasnie tyle jest ze glowa boli i nie wiem co wybrac :P zreszta narazie wogle mysle czy mieszek czy pierscien .... no i szukam w necie troche info na ten temat.

A ty co masz?

Cytat Zamieszczone przez Silwe
    Hej. Ja miałem okazje bawić się troche w macro z Nikonem d70. Używałem między innymi Pentacona 1.8/50 mm oraz pierścieni pośrednich. Miałem także mieszek macro z podwójnym wyciągiem.
    ladnie brzmi.. z podwojnym wyciagiem aktualnie jestem na etapie takim ze nie wiem z czym sie to je, jakie sa te mieszki .... np. od ilu cm mozna robic zdjecie i do ilu (on bo przeciez nie do nieskonczonosci)

Cytat Zamieszczone przez Silwe
    Jak chcesz mogę też na maila podesłać kilka zdjęć z Pentacona.
    poprosze

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    i wszystko stalo sie jasne http://skocz.pl/foto_macro

Jakbym kupil mieszek to moge miec problem ze swiatlem. Tak sobie mysle czy da sie jakos "wydluzyc" lampe ktora mam standardowo w E300

w podobny sposob jak jest pokazane na tym zdjeciu:

co o tym sadzicie? (kurcze ale mam ostatnio dziwne pomysly :P)
    Pamietam ze gdzies na forum ktos podobny patent juz pokazywal do kompaktu... to moze do lustrzanki tez sie nada (nie moge tego teraz namierzyc)

pozdrawiam

Awatar *_radosny_*
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    @Jeronimo - To luc4s przedstawiał wykonanie dyfuzora na lampe do swojego kompaktu
    Teraz ma chyba E-1 więc pewnie do lustra też coś skombinuje..
    Olympus C-750 UZ
    Zenit 12S

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez *_radosny_*
    @Jeronimo - To luc4s przedstawiał wykonanie dyfuzora na lampe do swojego kompaktu
    Teraz ma chyba E-1 więc pewnie do lustra też coś skombinuje..
    Problem w tym ze E-1 nie ma wbudowanej lampy, wiec dla Jeronimo najlepsze bedzie to od kompaktu, na wbudowana lampe,
    A luc4s zrobi to co Jeronimo pokazal na zewnetrzna lampe.

Oczywiście moje przypuszczenia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    luc4s ma lada dzień zamiar kupić FL36 i wtedy pokombinować tak jak własnie wyżej.

A co do makro, to doskonale się ponoć sprawdza Raynox dcr250 z 40-150 mm. Dostałem kilka fotek od jednego z forumowiczów na CF i były bardzo dobre. Z mieszkami to za duzo zachodu i wydaje mi się, że ciężko z takim czymś przedzierać się przez zarośla.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Zrobiłem sobie taki patent, ale do zdjęć ryb w akwa mi się nie nadawał bo odbijało to w szybie, w terenie nie testowałem.
    E-3, E-510