Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Viewer 1,4 kontra Fotoshop Elements 2,0

Hal
    Gość

Viewer 1,4 kontra Fotoshop Elements 2,0

Od kiedy zacząłem focić w RAWie mam problem polegający na tym że podczas wywoływania RAWu w Viewerze ( plus ewentualne korekty) po załadowaniu do Elementsa muszę przeprowadzać od nowa korekty szczególnie kontrast, który jest zdecydowanie mniejszy po załadowaniu na Elementsa . RAWa "sprowadzam " do sRGB i zapisuję jako 8obitowo ...czy coś robię źle?
    sRGB polecił mi kolega z Labu który twierdzi że maszyna i tak nie odczyta Adobe RGB podobnie z 32 bit.
    Czyżby czekało mnie zbieranie kasy na CSa

Hal
    Gość
    No dobra widzę że chyba nikt nie spotkał się z podobnym problemem ....pokombinowałem z ustawieniami i zapisałem plik jako Adobe RGB i jest poprawa niestety 32 bit nie mogę załadować
    No cóż będe się pewnie musiał mimo wszystko przestawić na ARGB...

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hal napisz pytanie konkretnie. Ja zrozumiałem że wywołujesz w viewerze i plik jpg wrzucasz do szopa. Każdy program wywołuje rawy inaczej, (inaczej też widzi plik ważna jest kalibracja monitora) np. inny kontrast , ostrośc , kolory itp. nawet bez wprowadzania korekt. Można znalezc w necie i prasie testy programów wtyczka do szopa spisuje się nieźle ale są lepsze. Jest temat na tym forum kto czym wywołuje ja robię to sporadycznie gdyż jestem zadowolony z przetwarzania E1.

Hal
    Gość
    Chodzi o to że na Viewerze tylko wywołuję RAW a na Fotoszopie Elemetsie dokonuję poprawek np kadru itp(wszystko to czego nie mogę zrobić w Viewerze) .Plikiem wynikowym z Viewera jest TIFF aby strata była jak najmniejsza niestety zapisująć W sRGB i po załadowaniu na Szopa siada kontrast .Monitor mam skalibrowany pod Lab Kumpla (jest OK) więc to nie sprawa monitora z resztą plik z Viewera i Szopa jest oglądany na tym samym monicie.
    Dziwna sprawa spotkałem się z tym po raz pierwszy

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja musiałem kalibrować monitor pod Photoshopa CS bo wyskakiwał mi komunikat o złej kalibracji. Zauważyłem też że inaczej (lepszy kontrast , kolory)wygląda fotka w PS CS a inaczej na przeglądarce windowsa. Proponuje zmienić program do rawu polecam Capture one pro. Czyli w viewerze obraz jest o.k a w szopie nie. Może tak jak pisałem programy graficzne różnie "widzą" pliki. Też niedawno zacząłem wywoływać rawy i trochę się zniechęciłem podobnymi problemami np. jak zrobię zdjęcie w rawie to inaczej kolorki wyglądają na monitorku E1 a inaczej w PS CS.Może włączy się ktos do tematu z większym doświadczeniem w cyfrowej ciemni.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam.

Prosze w każdym z tych programow ustawic ten sam profil monitora i wszystko bedzie ok.

Pozdrawiam:
    Andrzej