Strona 8 z 29 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 288

Wątek: Mam E-500

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MaBri
    Co do tej fachowej prasy, to czy jest ktoś w stanie potwierdzić lub zdementować informację Chip-foto o opóźnieniu migawki stawiającym ten aparat na równi z kompaktami?
    Baranki najprawdopodobniej wlaczyly wstepne podniesienie lustra
    Watpie w to, zeby ustawione to bylo przypadkowo, podobnie jak ostrosc na -2
    Moim zdaniem Oli mial wyjsc gorzej, bo reklamy w pismie oplaca slabiej od konkurencji.
    pozdrówki,
    api
    www.twojareklama.pl

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MaBri
    Co do tej fachowej prasy, to czy jest ktoś w stanie potwierdzić lub zdementować informację Chip-foto o opóźnieniu migawki stawiającym ten aparat na równi z kompaktami?

Też biorę możliwość zakupu e-500 pod uwagę, a opóźnienie migawki to jest pierwsza rzecz jaką chcę się pozbyć przy przesiadce z 5060 na lustrzankę!
    Owszem ja mogę. Na cyfrowej pojawiło się takie pytanie http://tinyurl.com/c7mj9. W wątku udzielał się rónież autor artykułu Na potrzeby tegoż wątku zapytałem na dpreview czy ktoś z tym ma problem http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=15902144 i tutaj http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=15902837
    Najbardziej podobała mi się odpowiedź Anyway if your magazine had slow shutter reactions they either have a defective camera are a bunch of lying dogs.
    oraz
    My guess is that whoever did the artiicle had inadvertently activated either the 2sec timer or the Antishock (mirror lock) and was so inept that they didn't realize it or know how to turn it off. My wife accidentally enabled the mirror lock on her first time using the camera while exploring the menus and didn't know what was wrong until I returned home from work. :P
    Pozdrawiam,
    Piotr.

robin102
    Gość
    Ja od niedawna używam E-300 i takowego opóźnienia nie odczówam. AF nie jest tak błyskawiczny jak w 350D , ale ja mam porównanie do swoją drogą dobrgo kompaktu C5050 który jest strasznie powolny. Wszystko jest po prostu względne. Pewnie w porównaniu do 20D to te opóźnienie w E500 jest duże.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    może o to im chodziło.. poprostu nie mieli włączonego prorytetu migawki... i aparat nie robił zdjęcia dopuki się nienaładowała lampa lub złapali fokus?

Bo na pewno nie chodziło o opóźnienie migawki...
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Pewnie w porównaniu do 20D to te opóźnienie w E500 jest duże.
    Uprasza się o nie sianie zametu nie sprawdzonymi informacjami...

http://www.steves-digicams.com/2005_.../e500_pg7.html
    Shutter lag, the delay between depressing the shutter and capturing the image, was 1/10 second when pre-focused, and 3/10 second including auto focus time for a high-contrast subject.

http://www.steves-digicams.com/2004_...s/20d_pg7.html
    The 20D's shooting performance sets a new benchmark for enthusiast dSLR's. Shutter lag when pre-focused was well under 1/10 second, and felt faster than the 10D. Canon's claims of improved AF performance were verified; shutter lag including AF measured 3/10 second versus 5/10 second for the 10D in single AF mode(...)

Czyli tak samo...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    odpowiedz Foto -CHipa na temat mojego listu w sprawie opóźnienia

Poniżej

Opisane opóźnienie występowało nawet po wyłączeniu autofokusa i zostało stwierdzone w wielu próbach z różnymi ustawieniami oraz potwierdzone poprzez porównanie z czasem reakcji pozostałych lustrzanek. Poprosiliśmy Olympusa o przesłanie do redakcji innego egzemplarza aparatu, niż ten dostarczony wcześniej do testów. Być może miał on jakąś wadę lub nie był jeszcze finalną wersją produktu (choć zapewnił nas o tym polski przedstawiciel). Jeśli okaże się jednak, że była to przypadłość jakiegoś egzemplarza czy pierwszej partii E-500, napiszemy stosowne sprostowanie.

Pozdrawiam
    ------------------------------------------
    Przemysław Imieliński

Redaktor naczelny
    CHIP FOTO-VIDEO digital
    http://www.fvd.pl

jacek2004
    Gość
    andytown a co innego mieli napisać chłopaki z Chip FV Przecież jakby się przyznali że dali ciała w teście, to w przyszłości nikt nie brałby ich testów na poważnie
    Dla mnie w całej sprawie nic nie byłoby dziwnego, gdyby chłopaki napisali, ze w ich egzemplarzu testowym tak było. Mogli dodać że w innych testach (np. zagranicznych) takiej przypadłości nie stwierdzono, ale oni kurcze chyba w trzech czy czterech miejscach opisu ten fakt na siłe podkreślali. I nawet tym faktem dyskredytowali, to że w ich teście E-500 miał drugą z kolei punktację (po 350D oczywiście)

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    najlepsze ze w ich teście d70 dostał 58 w zakresie jakości zdjęć... a 350 - 100 punktów....

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Co do testów Chipa, czy to komputerowego czy foto, podchodzę z rezerwą, ponieważ czytuję to pismo od ładnych kilku lat - z okazji prenumeraty w pracy.
    Wiem na przykład, że jeżeli będzie test skanerów, to wygra Plustek. Jeżeli płyty głównych, to najprawdopodobniej Gigabyte. W aparatach - jeżeli jest model KM - zawsze będzie wygranym lub dostanie wyróżnienie.
    Pamiętam, jak lansowali model KM A2 - skąd inąd bardzo ciekawa hybryda - i co najważniejsze, aparat ten dostawał max. ocenę za ostrość obrazu. Natomiast co do miękkości zdjęć KM przyznają się nawet sami ich użytkownicy.
    Co do tego testu Olka e-500 (może przeoczyłem, ale chyba nie) nigdzie w teście nie wspomnieli o systemie czyszczenia matrycy - a chyba jest to ewenement wśród producentów.
    Problem jest tylko taki, że to czasopismo czyta wielu czytelników, dla których jest to jedyne źródło informacji na temat aparatów. Poprzedni test E-300 jak i ten nowy E-500 nie wystawia tej firmie odpowiedniego świadectwa!
    Zastanawia mnie więc brak reakcji Olympusa lub jego przedstawiciela, ponieważ każda inna firma, dawno podjęłaby jakieś kroki.
    Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.

Ponieważ Jeronimo obraził się na mnie za stworzenie nowego wątku n/t "mania" E500 to teraz tu się będę chwalił

akku się ładuje a ja studiuję instrukcję

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów