Strona 22 z 29 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 288

Wątek: Mam E-500

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Camino
    Witam Forumowiczów
    Mam olka E-500 od okolo 2 tygodni,wczesniej mialem lustrzanke analogowa minolty. W zwiazku z tym, ze przesiadlem sie na cyfrowke mam problem. Jak robie zdjecia to na wyswietlaczu LCD aparatu,zdjecia wygladaja switnie, maja super kolory, wychodza tak jak oczekuje tego po wczesniejszych ustawieniach. W momencie gdy je ogladam na komputerze lub kopiuje je do komputera za pomoca kabelka USB, na monitorze wygladaja zupelnie inaczej niz na wyswietlaczu aparatu. Sa o wiele ciemniejsze,szczegoly sa mniej wyrazne i przede wszystkim zdjecia maja inne kolory. Gdy chce zdjecie zretuszowac na komputerze to i tak po wszystkich zabiegach jest to inne zdjecie niz wygladalo na aparacie. W dodatku gdy drukuje zdjecie prosto z aparatu na drukarce termosublimacyjnej to wydruk wyglada swietnie,w przypadku gdy drukuje przez komputer to wydruk wyglada "zupelnie" inaczej, a w tym przypadku sadze ze chociaz wydruki powinny wygladac tak samo. Wiec mysle ze to na pewno nie jest wina ustawien monitora na ktorym ogladam zdjecia. Gdy ogladam zdjecia z inego aparatu cyfrowego to wygladaja identycznie na komputerze jak i na wyswietlaczu aparatu.Czy to jest normalne zajawisko w lustrzankach cyfrowych czy moge miec uszkodzony model?Prosze o pomoc.
    Występuje tu moim zdaniem klasyczny problem kalibracji, a co za tym idzie różnic w profilach i użytym oprogramowaniu, proponuje użyć tylko jednego programu (może sprawdzonego i niezawodnego photoshopa) z możliwością edycji profili ICC, później ustawienie własnych profili pod kątem labu, drukarki itp. będzie działać...

robin102
    Gość
    Trochę bym się nie zgodził nie demonizował sprawy kalibracji sprzetu. Ja wędruje ze swoimi cyfrakami po znajomych czasem foce coś w firmie gdzie zdjecia zrzucam na rożne kompy które w życiu nie widziały fotek na swoich dyskach i nie ma problemu. Mi i ludziom sie podobają . Chodzi po prostu o Z.Z.N.

| OlyJedi Awatar dooomin
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    ...a i sam aparat musi sie troszkę dotrzec , wygrzać , wystarzyć...
    Ogólnie tzw. ZZN to sprawa dość pospolita, ale z tym co powyżej toś się odrobinę zagalopował
    "hans und helmut trinken vermut"

robin102
    Gość
    Moje doświadczenia zawodowe jednoznacznie wskazują na to ,że każda elektronika i mechanika precyzyjna musi dojść do "siebie" po opuszczeniu linni technologiczej. Porządne firmy mają nawet w swoich procesach techologiczych coś takiego jak wygrzewanie i starzenie sprzętu. Tak ,tak i nie ma w tym nic dziwnego. Żeby coś pracowało poprawnie stabilnie do tego się stosuje takie operacje. Aprat cyfrowy tego też wymaga. A grzeją się niektóre ,że hej !! No może w tym konkretnym przypadku nie mieć to takiego znaczenia, ale nawet konstruktorzy o tym nie zapominają.

| OlyJedi Awatar dooomin
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No chyba, że jesteś spec w tej dziedzinie, to wycofuję swoje zrzędzenie Ale dla mnie zabrzmiało dość dziwnie. Nie zauważyłem nigdy różnicy w zdjęciach nowego aparatu i tego samego po "zestarzeniu".

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Moje doświadczenia zawodowe jednoznacznie wskazują na to ,że każda elektronika i mechanika precyzyjna musi dojść do "siebie" po opuszczeniu linni technologiczej. Porządne firmy mają nawet w swoich procesach techologiczych coś takiego jak wygrzewanie i starzenie sprzętu. Tak ,tak i nie ma w tym nic dziwnego. Żeby coś pracowało poprawnie stabilnie do tego się stosuje takie operacje. Aprat cyfrowy tego też wymaga. A grzeją się niektóre ,że hej !! No może w tym konkretnym przypadku nie mieć to takiego znaczenia, ale nawet konstruktorzy o tym nie zapominają.
    To nie zmienia faktu, że w tym szczególnym przypadku chodzi o różnicę w postrzeganiu zdjęć w różnych miejscach (monitor, lab...) a tu wymyślono jakiś czas temu wspomniany system profili inna sprawa to unifikacja itd...nie nudząc sprawa sprowadza się trochę do różnic na kilku niezależnych komputerach (monitorach) uwzględniając również naturalny proces starzenia (popularnego "wypalania") bez profili i kalibracji ani rusz. I stąd biorą się sformułowania "bo u kolegi na monitorze wygląda to inaczej" dość tego ględzenia

Mieszka w
    Włocławek
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że to jednak problem kalibracji monitora. Robione przez siebie zdjęcia oglądam na monitorze w domu oraz na kilku monitorach w pracy i na każdym z nich wyglądają inaczej. Z tych monitorów tylko domowy jest skalibrowany.
    Pozdrawiam

*ist DL, C-4000Z

Zdradziłem

Olek sprzedany d70s + 50 mm w drodze...

mam nadzieję, że mnie nie wyklniecie z forum

| OlyJedi Awatar dooomin
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ooo ty zdrajco... Sam mnie namawiałeś na E-500, a teraz taki numer wycinasz? Moderator: blokować drania!

Żartuję oczywiście

A tak na serio, to E-500 nie spełniał oczekiwań? Czy inny powód?

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RasteR
    Zdradziłem

Olek sprzedany d70s + 50 mm w drodze...

mam nadzieję, że mnie nie wyklniecie z forum
    napisz czym spowodowana jest ta decyzja bardzo mnie to ciekawi co Cię do N przekonało
    było sobie życie

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów