Strona 21 z 29 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 288

Wątek: Mam E-500

Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam Forumowiczów
    Mam olka E-500 od okolo 2 tygodni,wczesniej mialem lustrzanke analogowa minolty. W zwiazku z tym, ze przesiadlem sie na cyfrowke mam problem. Jak robie zdjecia to na wyswietlaczu LCD aparatu,zdjecia wygladaja switnie, maja super kolory, wychodza tak jak oczekuje tego po wczesniejszych ustawieniach. W momencie gdy je ogladam na komputerze lub kopiuje je do komputera za pomoca kabelka USB, na monitorze wygladaja zupelnie inaczej niz na wyswietlaczu aparatu. Sa o wiele ciemniejsze,szczegoly sa mniej wyrazne i przede wszystkim zdjecia maja inne kolory. Gdy chce zdjecie zretuszowac na komputerze to i tak po wszystkich zabiegach jest to inne zdjecie niz wygladalo na aparacie. W dodatku gdy drukuje zdjecie prosto z aparatu na drukarce termosublimacyjnej to wydruk wyglada swietnie,w przypadku gdy drukuje przez komputer to wydruk wyglada "zupelnie" inaczej, a w tym przypadku sadze ze chociaz wydruki powinny wygladac tak samo. Wiec mysle ze to na pewno nie jest wina ustawien monitora na ktorym ogladam zdjecia. Gdy ogladam zdjecia z inego aparatu cyfrowego to wygladaja identycznie na komputerze jak i na wyswietlaczu aparatu.Czy to jest normalne zajawisko w lustrzankach cyfrowych czy moge miec uszkodzony model?Prosze o pomoc.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Camino - myślę, że jednak masz pewien problem z kalibracją całego systemu, poza tym:
    - na wyświetlaczu E-500 widzisz piksele ~1:1 przy powiększeniu 6x. Jak oglądasz przy 1x albo nawet 2x, to wiadomo, źe wszystko wydaje się ostrzejsze
    - robisz w RAWach czy jpgach ? Jpgi powinny wyglądać tak samo na komputerze jak w aparacie - RAWy nie muszą - zależy jakiego programu używasz do oglądania. A właśnie ... jaki to jest ? Np Corel PhotoPaint używa defaultowo CMYKa zamiast RGB i po imporcie zdjęcia wyglądają strasznie płasko. W przypadku PSa nie jestem pewien ...
    - czy miałeś monitor kalibrowany pod kątem jakiegoś programu / sprzętu ?
    - w jakim systemi kolorów zapisujesz zdjęcia sRGB czy Adobe ?
    - masz możliwość podłączenia drugiego monitora i sprawdzenia ? Ew. zobacz na innym komputerze.

Generalnie jeżeli robisz zdjęcia i używasz nawet tego standardowego MS Fax and Picture Viewer. to powinieneś widzieć praktycznie identyczne kolory i naświetlenie.

Ja mam np beznadziejną pod kątem wyświetlania kolorów matrycę w laptopie i wiem, że przekłamuje kolory ... ale odbitki z labu wyglądają już dokładnie tak jak na wyświetlaczu aparatu. Próbowałeś jujż przenieść coś na papier w labie ?

Generalnie - sprawdź czy używasz profili ICC i jakich. Jak masz możliwość, to skalibruj sobie monitor, a do programu do obróbki załaduj 3 profile - aparatu, monitora i drukarki. Problem powinieneś mieć rozwiązany.

Pozdr.
    R.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    RobertW3D-dzieki za wyczerpujaca odpowiedz.
    Fotki robie w jpgach i troche fotek dla porownania zrobilem w RAWach.
    Ale w obydwu formatach zdjecia wygladaja inaczej na komputerze niz na aparacie.
    Zdjecia ogladalem w Corel PhotoPaint, Adobe Photoshop, olympus Master i rowniez
    w zwyczajnej przegladarce czyli w ACSee. W kazdym z tych programow zdjecia
    roznia sie od siebie ale i tak to jest zupelnie co innego niz w aparacie.
    Monitora nie mialem kalibrowanego pod katem zadnego sprzetu. Jak ogladam
    zdjecia na moim komputerze z pentaxa optio 330GS to te zdjecia wygladaja identycznie
    jak w aparacie. Zdjecia zapisywalem w formacie sRGB i Adobe ale to i tak nic nie
    zmienia. Podlaczalem tez aparat do innego komputera i ogladalem zdjecia w roznych
    programach i to samo co na moim komputerze. Jeszcze nie przenosilem nic na papier
    w labie ale jak pisalem, drukowalem na drukarce termosublimacyjnej
    i zdjecia bezposrednio wydrukowane z aparatu wygladaja swietnie a
    wydrukowane przez komputer tak jak na monitorze czyli o wiele gorzej.
    Czyli chyba jak to wszystko co napisales sie nie sprawdza to nie jest najlepiej?
    A o co chodzi z tymi profilami ICC bo tego to nie wiem??

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Camino
    Czyli chyba jak to wszystko co napisales sie nie sprawdza to nie jest najlepiej? A o co chodzi z tymi profilami ICC bo tego to nie wiem??
    No rzeczywiście nie wygląda to najlepiej ... a masz możliwość pojść do kogoś i obejrzeć zdjęcia na jego komputerze ?
    Tak a propos - w którym programie zdjęcia najbardziej przpominały te w aparacie ?

Profiłe ICC wprowadzono już dawno temu w celu zapanowania nad cyfrowym kolorem - chociaż każde urządzenie RGB powinno wyświetlać dany kolor tak samo, to jak na pewno wiesz tak nie jest - profile ICC tak "tłumaczą" kolory, że np oglądając zdjęcie na różnych monitorach powinieneś widzieć dokładnie te same barwy (przynajmniej w teorii)

Jak widać u Ciebie to się troszkę nie zgadza.
    Możesz sprawdzić jeszcze jedną rzecz ? Zerknij do właściwości pulpitu->usrtawienia->zaawansowane->zarządzanie kolorem (czy jakoś tak - mam Win EN). Masz tam coś wybrane ?

Pozdrawiam,
    Robert
    Pozdrawiam, Robert

Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ogladalem zdjecia na innym komputerze i wygladaja tak jak na moim. Nie jestem w
    stanie napisac w ktorym programie zdjecia najbardziej przypomnialy te z aparatu, gdyz
    to zalezy od zdjecia, jedno zdjecia w jednym a inne w drugim programie. Najbogatsze kolory
    byly w photoshopie ale i tak inne niz na aparacie.W tych ustawieniach pulpitu sprawdzilem i
    nie mam nic wybranego.

robin102
    Gość
    A ja myśle ze tu chodzi o taką przypadłość powszechnie znaną do której wielu świeżo upieczonych właścicieli cyfrowych lustrznek się nie przyznaje chodzi o Z.Z.N. - czyli zespół zawiedzinych nadziei , że konicznie będzie lepiej bo mam cyfrową lustrznke niż z dobrego analoga czy dobrego cyfrowego kompaktu. Zdjecia z cyfrowego lustra są "lepsze inaczej" trzeba trochę opanować sprzęt, rozeznać i przyzwyczaić się do innych fotek , a i sam aparat musi sie troszkę dotrzec , wygrzać , wystarzyć. Tak myśle i to przechodziłem wraz z kolgami z firmy po kupnie lustrzanki.Jeden to nawet na miesiac schował nowego D70 do szafy bo sie zalamał że po 20 latach focenia analogowym lustrem nie umie zrobić foty cyfrą.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    robin102 - Twoja teoria raczej lepiej pasuje do innego wątku w którym się wypowiedziałeś W tym przypadku szukałbym raczej czegoś w sprzęcie / oprogramowaniu. Ale powoli już mi zaczyna brakować pomysłów

Pozdrawiam,
    Robert
    Pozdrawiam, Robert

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Camino - najlepiej przeczytaj sobie pierwszą część tego artukułu. Zastosuj się do podawanych tam porad i potem podyskutujemy. Szkoda, że zagadałeś w tym a nie w nowym wątku.

http://www.fotogenia.info/index.php?...rtykul&id=0020
    Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.

Awatar Moog
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    dobry pochwalilibyscie się fotkami

robin102
    Gość
    No nie można wszak wykluczyć jakiejś usterki sprzętowej , olympusy tez się podobno psują. hi hi hi
    Może warto by było w identycznych warunkach np. w sklepie z tymi samymi ustawieniami fotnąć kilka ujeć innym egzemplarzem i sprawa się wyjaśni.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów