Strona 20 z 29 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 288

Wątek: Mam E-500

| OlyJedi Awatar dooomin
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Miałem w łapach nikony i canony. I dlatego właśnie ciągnie mnie cały czas do olka. W każdym z nich coś mi nie pasiło, a olek jakoś najbardziej mnie podjarał po paru minutach używania. Prawdę mówiąc nie wiem do końca czym.
    Tak naprawdę to potrzebowałem potwierdzenia do tego co myślę A budżed mam w okolicach 3000 więc sprawa się wyklarowała - będzie olek.

Dzięki
    "hans und helmut trinken vermut"

i to jest dobra decyzja

robin102
    Gość
    Jak Ci nie przeszkada tandetna obudowa 350D i niewygodny uchwyt to też warto go wziąć pod rozwagę. Robi ładne foty jak mu się szkiełko wymieni.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Ja chyba przez dwa miesiące rozważałem decyzję jaki aparat kupić. Dotąd używałem Canona 50, a to naprawdę porządny aparat. W końcu na placu boju pozostały dwa Canon 350D i E 500. Inne odpadły z powodu 6 mpx (powiększam fotografie i wieszam na ścianach swojego domu).

Canon mnie kusił, bo mam lampę 380 EX, która pasuje do 350D. Ale zaważyła opinia o kiepskiej jakości obiektywach kitowych. Tak piszą nawet Canonowcy na swoim forum. Nie zgadzam się, że 350D to aparat niewygodny - po założeniu gripa (który wcale nie jest przesadnie kosztowny) sprzęt dużo lepiej leży w ręce niż E 500. A do E 500 gripa nie ma i nie będzie. Na korzyść Olka zaliczyłbym większy ekran podglądu.

I jeszcze jedna ważna rzecz dla tych, którzy "są na kupnie" i przeczytali tekst z listopadowego Chip Foto-Video. Jest tam test tanich lustrzanek. Ja po tej lekturze zrezygnowałem z Olka, bo według autorów ma duże opuźnienie migawki, jak kompaktach. Podkreślili ten fakt w trzech miejscach tekstu (a o unikalnej na tle konkurencji funkcji samoczyszczącej się matrycy ani słowa). Opuźnienie to dla mnie coś, co całkowicie przekreśla aparat. Na szczęście poszedłem do Media Marktu, wziąłem do łapy E 500 i okazało się, że te sk...syny z Chip Foto-Video kłamali. NIE MA ŻADNEGO OPUŹNIENIA!!!! A jeśli jest, to tak minimalne, że ja nie zauważyłem.

I jeszcze jedna uwaga - Olek ma bardzo mały obraz w wizjerze. Mam już kilka dni aparat i jeszcze się nie przyzwyczaiłem. To moim zdaniem jego największa wada. Canon 350 D ma jednak większy obraz. Ale za takie pieniądze (mój zestaw E 500 z dwoma obiektywami kosztował 3150 zł. nie można wymagać sprzętu idealnego).

Podobno (nie sprawdzałem, ale takie są opinie) Canon mniej szumi na wysokich ISO. Mam E 500 zaledwie od kilku dni, i ten problem dla mnie jest niezauważalny. Na ISO 800 i 1600 rzadko mam potrzebę focenia, a jeśli już to na komputerze można skutecznie usuwać szumy. Widzałem zdjęcia testowe w wyżej wspomnianym tekście z Czipa. A autorzy mocno podkreślali tendencje do szumów na wysokich ISO w E 500. Na dołączonej płycie na fotach zrobionych Olkiem... nie dopatrzyłem się szumów, ale może jestem ślepy. Te dupki z Czipa po prostu wzięli w łapę od Canona. Teskt o Olku jest tak tendencyjny, że nikt po jego przeczytaniu Olka nie kupi.

Uważam, że podjąłem naprawdę świadomą decyzję, przeczytałem setki opini o tzw. tanich lustrzankach i na ich podstawie wyrobiłem sobie zdanie o Olku E 500. Zaznaczam, że nie jestem "olkofobem" przynajmniej na razie, do tej pory robiłem analogowym Canonem. Nawet "głupiego Jasia" do pamiątek wybrałem tej firmy - Canon IXUS II.

Pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    kup sobie Me-1 to chyba konieczny upgrade dla e-500... po założeniu tego okulara obraz jest lepszy niż w 350d i podobny jakością do e-300....

Macałem e-500 i racja - bez tego wynalazku obraz jest mały... z nim ok...
    koszt ok 100 zł
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Wielkie dzięki za podpowiedź, nie miałem pojęcia o istnieniu tego szkiełka. Kupuję bez wahania, bo ten mały wizjerek to moim zdaniem jedyna poważna wada E-500. Jadę w miasto szukać tej soczewki, bo nie chcę kupować wysyłkowo. Najpierw założę na aparat i sprawdzę.

Pozdrowienia dla wszystkich
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

to daj znać czy to warte czegoś oki?

| OlyJedi Awatar dooomin
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Faktycznie nie za duży ten wizjer. Przyjrzałem się trochę aparatowi.
    Szkiełko ME1 wygląda pociesznie:
    http://www.steves-digicams.com/2005_...0_pg3.html#me1
    ...no ale jeśli działa to dlaczegóżby nie.

Pstryknąłem sobie też parę fotek i z obsługą tego sprzętu jest lepiej niż myślałem. Cóż... tylko kupować.

Co do przeglądu aparatów, to lubię sobie poczytać na steves-digicams:
    http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/e500.html
    Żadnej "fachowej" prasy w tym gatunku nie ruszałem. Może to i dobrze
    "hans und helmut trinken vermut"

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dooomin
    Co do przeglądu aparatów, to lubię sobie poczytać na steves-digicams:
    http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/e500.html
    Żadnej "fachowej" prasy w tym gatunku nie ruszałem. Może to i dobrze
    Nawet bardzo dobrze - ja dzisiaj w salonie prasowym przejrzałem jakąś śmieszną gazetkę "apraty cyfrowe" czy jakoś tak - po tym co napisali i do czego się przyczepiali, to na pewno bym nie kupił E-500 ... a tak uważam go za jednem z moich najlepszych zakupów z dziedziny elektroniki / fotografii - ten aparat jest naprawdę super!

Pozdr.
    R.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Też mnie zastanawia ta zła prasa Olka, a bardziej brak reakcji Olympus Polska na te brednie.
    Najgorsze jest to, że opinia się niesie, ale to jest problem tych, którzy nie kupili Olka.
    Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów