dzięki RasteR,
wychodzi na to, że nie ma się w sumie czym przejmować...
do tej pory miałem Fuji S5500, także teraz jak się przesiądę, to i tak porządnie w sprawie MF odetchnę...
dzięki RasteR,
wychodzi na to, że nie ma się w sumie czym przejmować...
do tej pory miałem Fuji S5500, także teraz jak się przesiądę, to i tak porządnie w sprawie MF odetchnę...
Apropo MF przynajcie sie jak czesto z niego korzystacie? Mi sie niezdazylo jeszcze ani razulicznik ~4000 zdjec
Sorki za OT![]()
E-300, 14-45, 40-150, Lexar CF 1Gb
z musu korzystam z MF w obiektywach M42
no i trochę się jednak pobawiłem tym MF zuikowym żeby go poznać.
ale fakt - na codzień raczej nie korzystam.
fakt, nie często pewnie będę korzystał... ale działanie MF w dotychczasowym moim S5500 powodwało, że z "nie często" robi się "nigdy"
wolałem się po prostu upewnić czy i tu podobnej kiszki nie będzie... na wypadek, kiedy będę chciał skorzystać
p.s. coś słyszeliście o efektach testu? bo ten wątek chyba w sumie po to powstał...
A ja dość często ostrze manualnie szczególnie na imprezach przy słabym świetle co by ludziom stroboskopem po gałach nie świecić i powiem szczerze ,że ten pierścień, a właściwie to jakiś potencjometr z dość ciemnym wizjerem aparatu praktycznie powala człowieka . Chyba zrobie sobie jakąś podziałkę na obiektywie jak to bywa na droższych szkłach.
Naprawdę Robin102 ostrzysz manulanie? Zastanawiałem się nad tym, ale stwierdziłem, że to niemożliwe żeby ustawić ostrość w ten sposób i w warunkach o których wspominasz. Obiektywy Minolty i Nikona z zestawów od d50 i 5d też nie mają podziałki, to jakaś nowomoda chyba.Zamieszczone przez Robin102
Trochę teoretyzowałem, ale czasami właśnie nic nie widać i przydałaby się tak podziałka na obiektywie.
może ten "powiększalnik" do wizjera coś poprawi w kwestii manualnego doostrzania przy ciemnych scenach
bez względu na ostrzenie i tak kupię powiększalnikprzynajmniej wizjer będzie jak w e-300 a zostanie jaśniej
Robin 102 o jakiej podziałce ty mówisz mósiałbyś mieć ją chyba w cm. W 14-54 jest skala odległości ale nie na tyle precyzyjna by z niej korzystać do MF. Podejrzewam że nie ma obiektywów z taką podziałką nigdzie.
Nie no w cm to przesada , ale w meterkach po 0,5 to by się przydało . Na imprezie szczególnie Takie imprezowe foty nie muszą być doskonałe technicznie( super wyostrzone ) przynajmiej dla mnie.