Strona 27 z 29 PierwszyPierwszy ... 172526272829 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 288

Wątek: Mam E-500

robin102
    Gość
    blady No właśnie kupiłbym sobie dobry obiektyw (14-54) ale to za duża kasa jak do takiego body . Trzeba wybólić prawie 2000 zl. Bez sensu jak dla mnie.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Robin102. Blady. Oczywiście dobry obiektyw to podstawa.

Mike Johnson, właściciel KM 7D, napisał (felieton Fotopolis):

Najlepszy obiektyw do lustrzanki cyfrowej: Olympus Digital Zuiko 50 mm f/2 Macro
    Najlepszy długi zoom do lustrzanki cyfrowej: Olympus Zuiko Digital 50-200 mm f/2,8-3,5
    Najlepsza linia obiektywów ze względu na ogólną jakość optyczną (ex aequo): Olympus Digital Zuiko (System 4/3) i Leica R (mały obrazek)

Wniosek – zamiast kupować drugie body, dokup dobry obiektyw. Widziałem sporo zdjęć robionych Olympusami E 300 i E 500 z lepszymi obiektywami, niż te kitowe. Zdjęcia były znakomite! Fotki (zwłaszcza surowe) z D70s wyglądały przy nich marnie.

Pozdrawiam
    E1 .......

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    z miliony Czechow nie moga sie mylic
    nie popadajmy w paranoje - olympus 300 przed markiem
    nie sugerowalbym sie tymi wynikami (i to nie dlatego ze mam nikona)
    pozdrowka

Mieszka w
    Proszowice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    "Czeszka tylko mnie rozśmiesza chociaż lubię Czechów gdybym wydał się za Czeszkę umarł bym ze śmiechu"
    To wszystko co mogę powiedzieć o tym zestawieniu. Choć jestem miłośnikiem Olympusa i sam mam E-1 to nie jestem ślepy i wiem, że C EOS D1 MII jest klasą samą dla siebie. Jest to fakt niezaprzeczalny i nie ma co się zacietrzewiać. W chwili obecnej jest to bodaj najleprza cyfrowa lystrzanka na rynku.
    Olympus E-1 14-45, 40-150, FL-50

robin102
    Gość
    gary WITAJ !!! co Ty tu robisz . Nie boisz się. Pozdrawiam !!

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    gary WITAJ !!! co Ty tu robisz . Nie boisz się. Pozdrawiam !!
    ano witam zauwaz ze logowalem sie tu przed Toba jeszcze na etapie wyboru miedzy d70 a e1
    i z tamtych czasow zostal mi wielki sentyment do olego - dlatego czasem zagladam
    pozdrowka

robin102
    Gość
    Ano witaj. To miałeś strasznie trudny orzech do zgryzienia Wybór miedzy E-1 , a D70 Ja bym wymiękł i kupił minolte tak z przekory. Dobrze ,że nie miałem za dużo kaski bo bym chyba osiwiał od wyboru. Chociaż to moze sama przyjemność. Jak u Bonuma he he he

jacek2004
    Gość
    No i kolejny raz Chip FV dało "czadu" z E-500. W liście do Chip FV jeden z użytkowników napisał, ze zastanawia się nad wyborem KM D5D a E-500. A "spec" z FV zaserwował mu taką wypowiedź:
    "Jeśli zaś chodzi o Olympusa E-500, to dobrze bym się zastanowił nad wejściem w system, gdzie - poza parą kitowych obiektywów - dodatkowy osprzęt jest dostępny w niewielkim wyborze i jest bardzo drogi. Do tego do tej pory nie ma do systemu Olympusa obiektywów produkowanych przez niezależne firmy (Sigmę, Tamrona czy Tokinę), co bardzo zawęża możliwości rozbudowy, zwłaszcza jeśłi nie dysponuje się bardzo dużym budżetem" autor: Piotr Dębek

Ale oni super speców zatrudniają, a ogrom ich wiedzy jest porażający. Wysmażę dziś list do redaktora naczelnego Chim FV, żeby wypowiedziami takiego 1/2 główka nie ośmieszał pisemka

Myślę, że warto by było aby takich listów pojawiło się więcej, a może nawet jakiś wspólny z Klubu Olympusa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Widziałem ten tekst i też mnie rozbawił, no ale... jak się tak chłodno zastanowić to w Olku nie ma w czym wybierać. Albo pasują Ci kitowe obiektywy albo płać i to dużo. ZD 50mm to 2000 pln, ZD 14-54mm to 2000 pln a reszta lepszych obiektywów to już tylko więcej niż 2000 pln... i mój wymarzony 35-100 za 7000 pln... ech...

Także dużego wyboru nie ma w Olku, pocieszające jest to, że te obiektywy kitowe są w miarę przyzwoite w porównaniu z resztą świata, ale nie oszukujmy się - nie znaczy, że są doskonałe.

Jedyne z czym się można nie zgodzić to, że u konkurencji jest lepiej, ponieważ porównywalnej klasy sprzęt u konkurencji kosztuje tyle samo albo i więcej, Nikon dedykowanych szkieł do cyfry ma chyba mniej niż Olek, Canon ma duży wybór ale te lepsze szkła nie są specjalnie tańsze, tak samo w Minolcie....

Mam wrażenie, że producenci aparatów działają jak producenci drukarek. Drukarkę można kupić powiedzmy za 300 zł ale jak chcesz mieć dobrej jakości wydruk to muisz kupić co trzy miesiące tusz za 300 zł... i generalnie drukarka za darmo... ale tusz kosztuje...

Jacek, FVD miał pisać jakieś sprostowanie o opóźnieniu migawki w E-500, jest już coś na ten temat w czasopiśmie?

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Jacek, FVD miał pisać jakieś sprostowanie o opóźnieniu migawki w E-500, jest już coś na ten temat w czasopiśmie?
    było w 01/2006. Ale pokretne, napisali że mieli taki egzemplarz E-500 i już Z ciekwawości zwracam uwagę na opóźnienie migawki w innych opiniach Np w Foto 01/2006 jest test E-500 i oczywiście nie stwierdzili żadnego opóźnienia migawki, podobnie i w kilku innych opiniach.

Co do obiektywów Olka to tanio można kupić:
    ZD 17.5-45mm
    ZD 35mm macro
    ZD 18-180mm
    Sigma 18-50mm
    Sigma 18-125mm
    Sigma 55-200mm

Z tym produkowaniem przez niezależnych to jest moim zdaniem problem taki, że Zuiko robi np. 14-45 i 40-150 dobrze i tanio, że takiej Sigmie się nie udaje ani lepiej ani taniej Podobnie byłoby w przedziale klasy ZD 14-54.

A co do ceny ZD 14-54 czy 50-200 czy 50mm macro czy 11-22mm to kosztują one dokładnie podobnie co Nikony Canony Tamrony Sigmy o podobnych parametrach. Przy czym ZD kupujesz i już, a co do innych marek to często sotyka się opinie "ten Tamron jest dobry, ale uważaj bo zdarzają sie na rynku walnietę egzemplaże" normalnie "rosyjska ruletka"

A rynku wtórnego nie ma bo nikt z posiadaczy Olków nie wymienia kitów tak często jak to robią minolciarze, nikoniarze czy canoniarze Po prostu kity Olka są wporzo. Jak ktoś lubi eksperymentalne zakupy to faktycznie 4/3 nie jest dla niego i już.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów