Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Balans Bieli - ustawiamy...

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Balans Bieli - ustawiamy...

W E1 jest to pięknie rozwiązane - foty malina pod warunkiem że w każdych nowych warunkach oświetlenia ustawisz balans bieli. Aparat mam dopiero cztery dni, ale nie mogę narazie wymyślić lepiej jak: Przy świetle dziennym na dworze pykam przyciskiem na białą kartkę i zapisuję pod 1. To samo pod 2, przy świetle dziennym w mieszkaniu. Pod 3 błyskam fleszem i.t.d. Oczywiście z obiektywem 40-150 tego się nie da. W zasadzie uważam że aby być najpewniejszym co do prawidłowego ustawienia balansu bieli - to trzeba by to robić w każdych nowych warunkach oświetlenia. Pewnie wielu z nas bardzo chętnie wymieni swoje najlepsze patenty, które przez doświadczenie i praktykę okazały się najlepsze... Czy jeśli robię zdjęcia z fleszem, to muszę ustawić "Balans Bieli" również z fleszem błyskając na białą kartkę ? ...

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Najlepiej zapisywac zdjęcia w RAW'ach - balans bieli nie ma znaczenia.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    "]Najlepiej zapisywac zdjęcia w RAW'ach - balans bieli nie ma znaczenia.

To znaczy że "RAW" nie przekłamuje kolorów - i wówczas kłopot z ustawianiem balansu bieli mamy z głowy ? Czy może dochodzi więcej pracy korygującej na komputerze... ?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o JPG , to z fleszem dobrze wychodzi AUTO-balans, ale oczywiście działa także pomiar na białą kartkę --biały brystol o odcieniu niebieskawym daje bardziej ciepły (żółty) odcień (korzystniejsze dla skóry)...--pozdrawiam

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ustawienia balansu bieli w aparacie nie dotyczą RAW --nie mają na niego wpływu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie odpowiedzieliscie na pytanie, robiac zdjecie w RAW podczas zabawy ze zdjeciem na komputerze w przeznaczonych do tego programach ustawiasz sobie balans bieli. Czyli tak jesli pozniej dodatkowa praca na kompie, ale warta poswiecenia czasu.

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o światło błyskowe to jeśli dominuje ustawiam 5300 , w świetle żarowym robię próbne fotki i patrzę na monitorku czy barwa mi odpowiada. Czasem WB to indywidualna sprawa i można celowo dać dominację jednej barwy. Przede wszystkim jeśli są osoby w kadrze patrzę na odcień skóry żeby nie wyszedł burak albo zombi. W pewnym( nie zmieszanym ) świetle b.dobrze spisuje się auto(E1). Co do białej lub szarej karty (podobno dobra kodaka) i ustawień one touch to wymagają precyzji w wyborze dominującego światła co dla mnie jest dość trudne i często się mylę. Nie wiem po za tym z jakiej odległości od karty pstrykać i z jaką ogniskową. Czy ma zajmować cały kadr? Faktycznie idealnie to wychodzi z rawu ja użwam programu capture one pro.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jesli macie dobrą, silną lapmę warto kupić filtr 3600K na flash. Focąc z takim filtrem w pomieszczeniach oświetlonych światłem żarowym, ustawiamy balans na światło żarowe i problem znika. Sprawa się komplikuje przy świetle mieszanym, ale wówczas trzeba sprawdzić, które dominuje?
    Przy równowadze, chyba lepiej robić bez filtra, na 5300K, bo lepiej wyglądają czerwoni ludzie w tle niż skrajnie niebieskie tło. Twarze równiez w naturze bywają czerwone w słabym oświetleniu i na zdjęciu nawet jesli ma to inne podłoże jest akceptowalne. Nigdy natomiast w naturze nie ma niebieskiego światła zza okien.

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

E 520 balans bieli

Mam taki problem.Aparat przebarwia mi na niebiesko
    Robiłem fota na LF. WB na auto. Wcześniej wychodziło tak(16.04.2011):
    http://img861.imageshack.us/img861/9862/150300mmnr3.jpg

a teraz (19.04.2011) nic nie przestawiane i robi tak:
    http://img202.imageshack.us/img202/5883/p419184101.jpg

WB na Auto.Kompesacja balansu bieli na 0. Reset aparatu zrobiłem.
    Robione na parapecie przy oknie w samym miejscu, światło zewnętrzne.

Proszę o pomoc.
    Ostatnio edytowane przez ajan ; 19.04.11 o 18:40
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".