Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Obiektyw 40-150...czy to normalne ?

jacek2004
    Gość
    Jeśli z 40-150 ściaga się osłonę delikatnie oraz co najważniejsze, utrzymując jej oś z osią obiektywu, nie ma potrzeby trzymania dodatkowo za obiektyw. Opór jaki stawia osłona jest mniejszy niż opór silnika.
    Ale czasami jak chcę zbyt nerwowo zdiąć osłonę to obiektyw potrafi się zakręcić.

Więc moja rada, delikatnie jak z kobietą i będzie ok.

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    no ja nie wiem czy tam wogle mozna Podpatrzylem to w Chorwacji u jednego goscia ktory wygladal jakby sie z Nationala Geographica urwal Przy tele fajnie to wyglada no i co najwazniejsze jest dosc praktyczne. Jednak od kiedy tak zakladalem to mialem problemy ze sciaganiem (moze sie w tej odwrotnej pozycji bardziej brudzilo).

pozdro
    Tak można a nawet jest to wskazane ponieważ odwrócona osłona stanowi swoistą ochrone obiektywu kiedy go nie używamy.
    Ponadto luzem przenoszona osłonka też może się łatwiej uszkodzić i zajmuje dodatkowe miejsce.
    Jak się przyjżeć osłonie to ma narysowane takie dwie "złamane strzałki".
    Jedną siwą a druga białą.
    Jak "przymierzyć" tą strzałkę do osi obiektywu to zawsze można ja łatwo założyć.
    Biała do osi - do użytku, siwa do osi - po użytku :P .

Osobiście przy ściąganiu osłony przy 40-150 przytrzymuje ręką przód obiektywu.

Pozdrawiam wszystkich
    Nur

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    oczywiscie mowimy o tym:

przewaznie jest tak ze sciaga sie oslonke obraca o 180stopni i mamy znacznik do zalozenia w pozycji do transportu

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Draxan
    oczywiscie mowimy o tym:

przewaznie jest tak ze sciaga sie oslonke obraca o 180stopni i mamy znacznik do zalozenia w pozycji do transportu
    =====================================
    ...Właśnie że nie mam na myśli 14-54, on nie sprawia żadnych problemów. Myślę że rozmawiamy o 40-150, gdyż jego osłona założona odwrotnie jest trudna do zdjęcia. U mnie nie da się jej zdjąć - nawet najdelikatniej postępując. Musi być założony dekielek obiektywu, aby można było za co przytrzymać - gdyż inaczej się kręci. Dlatego przy 40-150, osłona zakładana odwrotnie - uważam - jest kłopotliwa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    wiem iz rozmawiamy o 40-150mm
    Co do odwrotnego mocowania to kwestia wyrobienia rowka w oslace pare razy sie posciaga i pozaklada a pozniej juz bedzie chodzil jak trzeba, mialem to samo w 50mm

A zdjecia byly do rozmowy o znaczkach na oslace

Awatar marwit
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A skoro juz mowa o 40-150 to sorki za maly OT ale czy mozna kupic dekielek "innej" firmy ktory ma "zdejmowanie" na srodku dekielka tak jak na przyklad jest w Panasonicu FZ30 jesli tak to jaki dekielek bedzie pasowal?
    E-300, 14-45, 40-150, Lexar CF 1Gb

jacek2004
    Gość
    marwit, hama robi takie dekielki, kupujesz na 58mm i po strachu. Ale jak się założy filtr UV to pomimo założonej osłony przeciwsłonecznej idzie zdejmować i zakładać oryginalny dekielek. Dużo gorzej to zrobić w przypadku 14-54mm, ale z UV też się daje