Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 127

Wątek: czyszczenie lustrzanki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Gdyby serwis był w moim miasteczku, to bym się zdecydował, ale wysyłka do Czech lub Niemiec i oczekiwanie na sprzęt dwa do trzech tygodni zniechęca do takiego działania.
    A kurz wiadomo, że osadza i będzie osadzał się wszędzie, z matrycy powinien być usuwany automatycznie, ale z matówki i z powierzchni pryzmatów już nie, na lustrze także się gromadzi, pewnie kupię tę gruszkę do lewatywy i popróbuję.
    Czyli nikt z kolegów nie przemywał matówki w spirytusie, albo w wodzie destylowanej?
    dzięki za wskazówki
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

robin102
    Gość
    Był watek o czyszczeniu matówk .RE z tym tematem praktycznie walczył i niezbyt to łatwe do zrobienia . Matówkę czy pryzmat najlepiej czyścić wodą dejonizowaną . Najlepiej nie brać do gółwy , oby matryca byla czysta . Gruchą pewnie tylko przedmuchasz z miejsca na miejsce ( jak u mnie było).

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ja matówkę zawsze gruchą traktowałem i zawsze wystarczało.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    przegladajac forum trafilem przypadkiem na takie watki:

Syfki za matówką w E-500 pomocy!!!
    Brudna matówka w E-300
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Niedawno wróciłem z Pragi, brat kupił sobie nowy zestaw do czyszczenia, wszystko opakowania jednorazowe, sterylne i bezpyłowe plus butla ze sprezonym CO2 z wezykiem i ustrojstwem, powodujacym, ze działa to jak odkurzacz, robi to profesjonalna firma bodajze austiacka, zestawy mini-turystyczne , midi i maksi domowe czy servisowe.
    Nazwa zestawu to Green Clean. Info było na fotopolisie

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4510

pozdro

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Re: Czyszczenie matówki

sprężone powietrze jest be.

nie testowałem na aparacie, ale podmuchałem kiedyś w komputerze na płyte główna.
    skropliło się i płyta juz sie nie podniosła.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: Czyszczenie matówki

Cytat Zamieszczone przez caymer
    sprężone powietrze jest be.

nie testowałem na aparacie, ale podmuchałem kiedyś w komputerze na płyte główna.
    skropliło się i płyta juz sie nie podniosła.
    Kolego, ty nie czytasz uwaznie, spreżone sluzy tylko po to by stworzyc na jednym koncu podcisnienie, a drugi koniec dziala wtedy jak odkurzacz - i tym czyscisz.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czyszczenie obiektywu

Witam serdecznie,

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem lustrzanki cyfrowej Olympus E-500 i w związku z tym chciałbym uzyskać od Was parę porad.
    Mam na początek może takie banalne pytanie i może jestem trochę na tym punkcie przewrażliwiony, ale nie chciałbym, aby mojemu sprzętowi przytrafił się choć najmniejszy defekt - Jak radzicie sobie z czyszczeniem obiektywu? Wiem, że zalecane jest stosowanie filtru UV jako ochrony, ale jestem dopiero w trakcie wyboru najodpowiedniejszego dla mnie, a zdążyłem już przez nieuwagę "zapaćkać" przednią soczewkę palcem. W sumie ślad jest chyba niewielki, ale jest i chciałbym się tego pozbyć, jednak chcę to zrobić w fachowy sposób i żeby sprzęt nie odniósł w trakcie tej czynności najmniejszego uszczerbku. Wiem też, że zalecane jest dmuchanie gruchą, pędzelkowanie, ale to na pyłki, kurz, a tłustej plamy w ten sposób nie wywabię. Jak się do tego fachowo zabrać?
    Przeszukałem rozmaite fora i strony na ten temat i na temat różnych środków czyszczących, lecz zamiast stać się mądrzejszym jestem jeszcze "głupszy", gdyż zdania i opinie co do tego są podzielone. Jedni są bardzo radykalni i proponują czyszczenie na chuch i rękaw, traktowanie obiektywu chusteczką higieniczną i spirytusem rektyfikowanym, alkoholem izopropylowym lub jakimś innym, drudzy natomiast tylko i wyłącznie sprawdzone środki do czyszczenia optyki np. Chemax 3, Rowi 1015, zestawy DNJ PHOTO CLUB, Bilora ART 200, Hama i inne środki i zestawy, inni z kolei nie polecają żadnych środków chemicznych, a nawet odrobiny wody, gdyż zawiera ona kamień, a jedynie suchą chusteczkę z mikrofibry, ewentualnie lekko nasączoną wodą destylowaną, względnie demineralizowaną.
    Problem mnie trochę męczy, choć może jestem nieco przewrażliwiony, ale chciałbym się tego w bezpieczny sposób jak najszybciej pozbyć, gdyż gdzieś czytałem, że kwas z odcisków palców niszczy powłoki antyrefleksyjne. Co do tych środków chemicznych to słyszałem, że Chemax 3 nie nadaje się do obiektywów, a jedynie do optyki okularowej, może niszczyć soczewkę. Zestaw Hama też nie cieszy się dobrą opinią. Słyszałem też, że mikrofibra może lekko rysować powłoki obiektywu. Wymieniane są tu jeszcze jakieś chusteczki z irchy, bibułki do czyszczenia optyki, chusteczki bawełniane. Polecane były też gdzieś na jakieś stronie niemieckie chusteczki do czyszczenia optyki Die Klaren.

Bardzo będę wdzięczny za wszelką pomoc!

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ja ci powiem jak ja to robie:
    bardzo powoli chucham na obiektyw bo wtedy wychuchiwane powietrze jest najcieplejsze i najwilgotniejsze. jak ładnie już soczewka zostanie pokryta to wtedy znajduje jakiś fragment swojego ubrania najbardziej gładki i miękki i nasiąkliwy - zazwyczaj podkoszulka. i gotowe.
    Jak widzę, że tą metodą nie da sie usunąć pewnych smug/zamgleń itp to używam środka do czyszczenia monitorów LCD i jest cacy. jego zaletą jest to, ze wystarczy dobrze czymkolwiek lekko natrzeć soczewkę i resztki tego płynu same wyparowują.
    Robie tak od września 2006 i ani jednej ryski ani zadnej innej formy zniszczenia soczewki nie widać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Nie mam tak długiego stażu jak Rodia (od lutego 07) i osobiście robie tak:
    pyłki i kurze - grucha + pędzelek. mocniej trzymające się ustrojstwa / odciski palców - chuch + mikrofibra od okulisty, czasami kropelka wody. Jak na razie wszystko cacy