Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Gdzie kupić E1 ??? HELP ! Nie mogę znaleźć

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A tych Z Olympusa to chyba pogieło z takimi cenami. Sory. Ale Oli ma swoje zalety i swoje wady. Ja go akceptowałem z tymi wadami głównie szumy (brak lampy dla mnie to też nie zaleta, a matryca 5 Mpx do największych też nie należy) Generalnie jest to już stary aparat jak by nie patrzeć. No nic, poczekam jeszcze ze 2 tygodnie i zobaczę jak sie sytuacja rozwinie. Jak sie nie pojawi nic rozsądnego to wejdę pewnie w Minoltę. W każym razie nie ma sensu kupować Oliego z Obiektywem 14-45, przynajmniej ja nie widzę tu sensu. A taki model jest jeszcze dostępny.
    Jak ktoś może mi powiedzieć coś o E1 co mnie do niego przekona to będę wdzieczny. Konkurnci to d7d, d5d i nikon d70.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Silwe ja poczekalbym chyba ze na gwalt potrzebujesz juz teraz aparatu zima to dobry okres na czekanie a na wiosne czas pokaze duzo osob uwaza ze oprocz nastepcy E-1 olympus pokaze cos miedzy nim a evoltami w przystepnej cenie moze warto teraz kupic np E-500 i dokupic lepsze obiektywy i poczekac troche D7D to bardzo fajny aparacik ale sensownych i tanich obiektywow tak latwo nie kupisz kupujemy aparat a wybieramy system! 4/3 jest w pelni cyfrowym systemem i imho teraz musisz zdecydowac: czy system minolty spelni moje oczekiwania?

ps
    E-500 jest na tyle tani ze i tak duzo nie stracisz na pozniejszej odsprzedazy a dowiesz sie czego potrzebujesz i oczekujesz od systemu i lustrzanki

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Silwe
    W każym razie nie ma sensu kupować Oliego z Obiektywem 14-45, przynajmniej ja nie widzę tu sensu. A taki model jest jeszcze dostępny.
    He, każdemu według potrzeb mam E-1 z 14-45 i nic nie mogę mu zarzucić poza oczywistymi, omawianymi już kwestiami, korpus jak dla mnie prawie doskonały a jeżeli w planach masz dokupienie innych zuiko digital to nie ma się nad czym zastanawiać tylko braaać :P , następca E-1 to będzie pewnie z 10 tys, a więc wybór jak na razie prawie oczywisty...
    Pozdrowionka

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Gdzie widzialeś informację o zestawie E1 +14-45.

Pozdrawiam:
    Andrzej

jacek2004
    Gość
    Ja myślę, ze Olympus wypuści na rynek dwie puszki E-1 podobne.
    Pierwsza, to bedzie korpus E-1 i matrycą 8Mega, może jeszcze LCD będzie większy. Cena na poziomie 4 - 5 tysięcy zł (na początek)
    Druga, to właściwy następna E-1, matryca 8 lub 12Mega z obniżonym poziomem szumów (powiedzmy będzie nie gorzej niż 1EV w stosunku do Canona). 2,5 cala LCD, może od razu z chwytem typu grip. Pewnie w granicy 10tys zł.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    Ja myślę, ze Olympus wypuści na rynek dwie puszki E-1 podobne.
    Pierwsza, to bedzie korpus E-1 i matrycą 8Mega, może jeszcze LCD będzie większy. Cena na poziomie 4 - 5 tysięcy zł (na początek)
    Druga, to właściwy następna E-1, matryca 8 lub 12Mega z obniżonym poziomem szumów (powiedzmy będzie nie gorzej niż 1EV w stosunku do Canona). 2,5 cala LCD, może od razu z chwytem typu grip. Pewnie w granicy 10tys zł.
    A ja mysle że marzysz.

pozdrawiam:
    Andrzej

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    eh takie tam gdybanie.... co ma byc to bedzie. Chociaz uwazam ze Andrzej100 dobrze to podsumowal
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Niewiele da się ulepszyć E1. A matryca 8 czy 12 spowolni zapis. Wszyscy krzyczą o większą matrycę - pytam się - do czego Tobie ona potrzebna ? Następca E1, może okazać się gorszy - a droższy. Przykłady można mnożyć zaczynając od aut, a kończąc na aparatach. Chociażby Fuji S620, był w swoim czasie bezdyskusyjnym - a czy jego następca S7000, okazał się lepszy ? Wcale nie - stracił wigor, a jego większa matryca potrzebna była tylko krzykaczom od liczb - a ci zazwyczaj chcą tylko mieć się czym pochwalić - ale tylko sprzętem, bo myślą że moc pixeli sama będzie robiła za nich zdjęcia. Najwyśmienitsi fotografowie dzisiaj robią zdjęcia średniej wielkości aparatami - a najistotniejsza część, to jasny obiektyw. A matryca 5 Mpixeli stała się zupełnie wystarczającym standartem, gdyż zadowala 95 % profesjonalistów. Każdy kto pragnie mieć powyżej 5, niech sam sobie odpowie - czy będzie drukował powyżej A4 ?

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pokusilem się o przeprowadzenie testu - wykonanie takiego samego ujecia dwoma korpusami E1 i e300 uzywając tego samego obiektywu przy takich samych ustawieniach. Zdjecie z E1 nastepnie zinterpolowalem do wielkości zdjecia z e300. Efekt - nie można zaobserwowac żadnych różnic ostrości.
    wniosek - matryca 4/3 ma zbyt male wymiary fizyczne, aby wykorzystać rozdzielczość 8mln. pikseli przy tej klasie obiektywu, ewentualnie bardzo dobry Zuiko 14-54 jest mimo wszystko zbyt slaby , aby taką ilość pikseli wykorzystac.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Gdzie widzialeś informację o zestawie E1 +14-45.

Pozdrawiam:
    Andrzej
    Widziałem aparat na Allegro. Pisałem do sprzedającego i poinformował Mnie że jest na stanie za 2800. Dowiedziałem się jeszcze że w FotoZakupy jest komplet e1 + 2 obiektywy za 4449 - z terminem 2 tygodnie.

Jest jeszcze używany za 2400 z ceną wyjściową docelową 2800 ze szkłami analogowymi.

Ale mnie to wszystko nie zadowala. Chciałem za 3600 maks kupić e1 z 14-54. Poczekam jeszcze 2-3 tygodnie i zobacze jak się sprawa rozwinie. Na aparart ciułam od kwietnia, więc mogę poczekać jeszcze troche. Zobaczę co z tego wyniknie.

Za półśrodkami typy e500 czy e300 nie jestem. Mnie do e1 ciągnęła jego wodo i pyłoszczelność oraz bardzo dobra jakość wykonania. Zdjęcia z niego napewno są porównywalne do tych z d70, czy D7D. Ale ma tę zaletę że nie musiał bym się bez przerwy marteić czy nie pobrudzę aparatu czy matrycy. Dla mnie był to najlepszy wybór w cenie do 3600, ale niestety za późno to zrozumiałem...
    Jak ktoś może mi powiedzieć coś o E1 co mnie do niego przekona to będę wdzieczny. Konkurnci to d7d, d5d i nikon d70.