szkoda, chętnie bym poczytał...![]()
szkoda, chętnie bym poczytał...![]()
dzemski
1. Jeśli te wycinki 1:1 są ze środku kadru, to radzę popatrzeć na to co robią M42 na obrzeżach kadru, wtedy Twój entuzjazm nieco spadnie.
2. Jupiter 200 ma spore tendencje do aberracji.
3. Fota z Heliosem jest raczej poruszona, jeśli jednak tak wyglada zdięcie bez poruszeń to chyba obiektyw jest uszkodzony albo ostrość źle ustawiona. Sam mam Heliosa 44M ale tak słabych fotek raczej nie robi.
Zrób porównywalne ujęcia obiektywami ZD. Ja tak zrobiłem na tablicach testowych i te wyniki mnie raczej rozczarowały do obiektywów analogowych. Oczywiście po domknięciu przesłony o kilka działek analogi znacznie się poprawiły, ale mi chodziło o właśnie fotki na dużych dziurkach, bo od f2.8 mam 14-54, a od f3.5 mam 40-150. Z moich obserwacji wynika że analogi w stosunku do ZD :
1. są mniej kontrastowe (szczególnie się to objawia w fotkach pod światło)
2. bardziej aberrują
3. jest zauważalna strata jakości poza centrum kadru
Niemniej jednak w sytuacjach gdy mamy dużo czasu (macro, pejzaż, portret) mogą stanowić tanie uzupełnienie systemowych obiektywów.
W przyszlosci problemy prosze zglaszac na priv'aZamieszczone przez dorian
Juz Ci napisalem PW w czym moze byc problem...
pozdrawiam
P.S.
Mam nadzieje ze niedlugo wszystko wroci do normy.
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Gdzie można dostać i za ile przelotkę MF-1 do starych OM. Mam w szufladzie takie cudeńko (razem z zepsutym korpusem OM-1) 50 mm ze światłem 1,4 i chciałbym go używać jako portretówki. Czy ktoś bawiał się tym obiektywem z E - Olkami? Jeśli tak to bardzo proszę o opinię i wrażenia.
Pozdrawiam,
Marek
Hahaha ... ciekawe z czego wynika różnica w cenie dla Olympusów ? Czyżby porównali ceny z akceseriami z innych systemów i potem wyliczyli cenę ?Zamieszczone przez Marek J
A może wyliczyli ją używając wartości mnożnika dla obiektywów ?![]()
Mam nadzieję, że jest jeszcze jakaś alternatywa ....
Pozdr.
R.
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Koledzy. Ale ja pytam o przejście z E na OM, a nie M42. W tym sklepie internetowym nie znalazłem tego przejścia.Zamieszczone przez Marek J
Jest poszukaj koło 200pln.
Dzięki znalazłem. 210 zł. Ale dlaczego tak drogo?????
Ponawiam pytanie. Czy ktoś połączył Olka E z obiektywem OM 50 mm 1,4??? Jeśli jest ktoś taki, to proszę o spostrzeżenia. Nie chcę rozpoczynać nowego wątku na ten temat, żeby nie robić bałaganu na forum.