Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 108

Wątek: E-1 kontra M-42

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez P
    Nie kumam...
    Jeronimo pytał, o priorytet czasu, który to polega na tym, że body dobiera przysłonę
    no cos pomyslilem... oczywiscie chodzilo mi o sytuacje odwrotna
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No wiem przecież, dlatego pośmiać się trochę, przyjaźnie chciałem ... Ale widać poczucie humoru mam krzywe...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ja tam w tym humoru ani zlosliwosci nie widze... moj blad myslalem o czym innym a napisalem co innego

Kurcze juz sie nie moge doczekac az bede mial moja portetowke W czwartek umowilem sie na sesyjke... mam nadzieje ze jakis dobre rezultaty mi wyjda
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Do P: Ja nie pisałem taraz o adapterze M42 tylko o pytaniu, które mi zadałeś w tym poście na zakładce 5 n/t skąd się bierze ta aberracja po zastosowaniu krążków z otworkami--- Więc pytam czy przeczytałeś moje wyjaśnienie !--Pewnie zapomniałeś, że mnie zmusiłeś do pisania!

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Aaaaa... O to chodzi Jasne, że przeczytałem Cieszę się bardzo, że dałeś się "zmusić" do pisania i to po nocach. Dziękuję BTW: a co z MTF, hiperfokalną itp. itd.?
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    WLasnie zakupilem przelotke na M42 i na OM z Lublina (mily facet, zna sie na robocie, co wywnioskowalem z ponad polgodzinnej romzmowy - wszak jestem z Lublina). Odrazu zalozylem na przelotke Heliosa 44-4, niestety 4ka jest kiepska i zdjecia sa rozmyte. nastepny w kolejnosci byl Zenitar 50/1.7 i tu mile zaskoczenie. Jesli chodzi o rysowanie i ostrosc szczegolow to Zuiko D odpadaja (te podtawowe) w przebiegach. Obraz jest jak zyleta. Nastepna zabawka to Jupiter 200mm, 2kg stali i efekt takze niezly, zdjecia ostre. teraz pora na OM, zestawilem go ze swoimi mikroskopami Olympusa. I tu rozczarowanie, zreszta spodziewalem sie tego. Przelotka ma swoja dlugosc i niestety droga optyczna do aparatu sie wydluzyla, przez co ostry obraz w okularze nie jest ostry w aparacie. Przy tak malym wizjerze w E300 ciezko jest ustawic sruba manometryczna ostrosc (poprostu zbyt duza jest tolerancja oka dla tak malego obrazu). Dzis sie znow pobawie i jak zrobie cos sensownego to postaram sie tu wrzucic.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    POnizej testy przelotki Olympus Digital na M42:
    Obiektyw Helios 44M-4:

Obiektyw Jupiter 200:

Obiektyw Zenitar 50/1.7

Obiektyw Ringfoto 135/2.8:

wszystkie zdjecia powyzej sa w 100% wielkosci (wycinek calosci)

Mieszka w
    3Miasto
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymin3
    Robilem Pancolarem 50/1.8 i.. przy 1.8 (ladne GO) miekko ale do portretu wsam raz od ok 4.0 zyletka..... zdjecia mają inną plastyke niz z zuiko są jak dla mnie ladniejsze, przegladajać folder ze swoimi fotkami odrazu widze te ktore są robione na m42 i to nie dlatego ze pamietam jakie szkło uzylem to widac golym okiem, moze i zuiko jest bardziej kontrastowe ma AF, ale czegos mu brakuje do pancolara...
    Ten Pancolar to doskonała optyka i nie tylko ja tak uważam, Zeissa zresztą. Miałaem go w komplecie z Practicą MTL3 jakieś 25 lat temu.:)
    Pozdrawiam,
    Marek

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    MODERATORZE dlaczego zamiast artytkułu o M-42 zamieszczonego w linkach w moim poście wyświetlają się reklamy artykułów olympusa?

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    dorian, wiedziałem że trzeba wszystko zapisywać :/ szkoda że znikło. Chyba zostąło nadpisane a reszta wywalona(poza 6).
    było sobie życie