Fajne forum. Jakoś normalnie ludzie rozmawiają . Bez obrażania się i zabufonienia.
Fajne forum. Jakoś normalnie ludzie rozmawiają . Bez obrażania się i zabufonienia.
Witamy na fajnym ForumZamieszczone przez borek666
![]()
http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=25576Zamieszczone przez robin102
BTW mozna powiedziec ze oprocz kosztow produkcji to 14-54 jest drozszy z zasady![]()
też podpiszę się pod tym, że 14-45 do portretu się nie nadaje z racji ciemnej studni na końcu.
temat przywidzi na myśl tęsknotę posiadaczy 14-45 za czymś lepszym, gdyby nie cena. i w kółko to samo.
Jasniejsze/dokladniejsze szklo w produkcji i kosztach surowcow jest drozsze.Zamieszczone przez jps
Nie zapomnijmy tu o szczelnosci, to tez kosztuje
Wszystko zależy od potrzeb. Do niedawna byłem jednym z niewielu posiadaczy E-300 z obiektywami 14-45, 14-54, 40,150. Do niedawna, bo sprzedałem.....14-54.
Dlaczego? Wszystko już było i nie ma co powtarzać.
U mnie ważniejsza od jasności obiektywu była lampa i jeszcze na bdb 50mm m42 wystarczyło.
Wniosek jest z tego taki...Co komu pasuje...!
Cerber1 a jeśli sie można zapytać jaki to obiektyw i jak rysuje w porównaniu z 14-45?
greg4253 nie wiem czy to potwierdzi Cerber ale w porównaniu ze szkłami systemowymi Zuiko, obiektywy M42 dają o wiele mniej kontrastowy obraz. Widać to w normalnej eksplatacji i szczególnie na tablicach testowych![]()
Za to M42 dają wg mnie ładniejsze rozmycie tła dzięki tej mniejszej kontrastowości. Do portretu jak najbardziej. Krajobraz na dobrze przymkniętej przesłonie też jest fajny, ale trzeba w PS podciądnąć kontrast, no i brakuje szerokiego kąta.
Jacek2004
Masz rację, ale ja tego nie wiążę z producentem ale z rodzajem obiektywu. Po prostu niektóre tak mają. Kwestia bokeh u obiektywów zuico14/54 i 14/45 już była omawiana. Nie jest to niestety mistrzostwo świata. Pod tym względem najlepiej wygląda 40/150.
Jeśli chodzi o obiektywy M42 to parę próbowałem i wszystkie rysowały bardziej miękko pierwszy plan a co za tym idzie drugi plan był bardziej rozmazany. Ale przy powiększeniach a4 a takie w większości robię ta miękkość nie była rażąca zupełnie.
Miałem okazję pobawić się obiektywem Zuico 50mm f 2,0. Można na niego zachorować. Ale niestety ta cena....!