Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: JAKIEGO OLYMPUSA WARTO KUPIĆ? C3040 NADAJE SIĘ DO CZEGOŚ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

JAKIEGO OLYMPUSA WARTO KUPIĆ? C3040 NADAJE SIĘ DO CZEGOŚ?

Witam Wszystkich Szanownych Olympusowców!

O fotografii mam jakie takie pojęcie - bawię się w to ponad dwadzieścia lat, od pięciu lat mam zestaw samodzielnie skomlpetowany - Canona EOS 300 z podstawowym obiektywem Canon 28-105 Ultrasonic i lampą Canon EX380 Speedlite. Cyfrówki nie mam i nigdy nie miałem, bo nie była mi do niczego potrzebna, ale to się zmieniło - potrzebny mi jest aparat do robienia fotek, które później trafią do druku w gazecie, bowiem piszę dla pewnego miesięcznika n/t zegarów i to właśnie zegarki mam fotografować.

Kolega pozbywa się Olympusa Camedia 3040 - aparat chyba trzyletni, sprawny, w ciągłej exploatacji, kupiony za granicą jako nówka. Sprzedaje, bo chce mniejszy. I moje pytanie do Wszystkich Szanownych Forumowiczów: czy warto to kupować? Jesli nie, to jaki aparat będzie dla mnie odpowiedniejszy? Ile można za niego dać, żeby nie przepłacić? Zależy mi na aparacie z możliwością zapisu *.tif, bo takie są wymagania redakcyjne. Na co przy kupnie należy zwrócić uwagę?

Bardzo proszę o pomoc - każda porada jest dla mnie na wagę złota, bo o cyfrówkach nie mam zielonego pojęcia...

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszystkie rady.
    Nowicjusz

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam.
    Miałem go w rękach i muszę powiedzieć, że maszynka z niego jest całkiem do rzeczy. Jeśłli tylko cena będzie odpowiedznia to aparat jest naprawdę niezły.
    mente et malleo

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    marekfe - dzięki za pierwszą podpowiedź! Ale napisz mi jeszcze, jaka to cena jest wg Ciebie ODPOWIEDNIA za taki aparat...
    Pozdrawiam!
    Nowicjusz

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Tego ci dokładnie nie powiem bo aparat już jakiś czas temu wyszedł ze sprzedaży. Poszukaj na aukcjach jakie kwoty wchodzą w rachubę. Ja mam nieco noweszego c4000 i za mniej niż 700zl bym go nie sprzedał. Ale nie wiem jak się to ma do 3040.
    mente et malleo

Awatar Luna
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie jestem specem od aparatów, ale trochę można poczytać na różnych forach....jest tam między innymi wątek o nieopłacalnosci kupna używanych cyfrówek-kompaktów ze względu na zużywającą się matryce.
    Wynikałoby z tego nie liczy się wiek ale "przebieg". O wspomnianym aparacie nie mam zielonego pojęcia - nawet tu brak danych by go jakoś porównać - a sama mam C70. Jesli jednak masz zamiar fotografować tak małe rzeczy jak zegarki ( może też ich wnętrza...) to radzę sprawdzić z jakiej minimalnej odległosci aparat ostrzy, by się nie okazało że miast zegarków będziesz robił matrwe natury z zegarkiem w tle.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję! Da się fotografować z bliska - sprawdzałem. Na co jeszcze wypadałoby zwrócić uwagę?
    Pozdrawiam serdecznie
    Nowicjusz

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Przydałoby się zrobić test na dead pixele czy faktycznie nie ma takowych (o ile ktoś wcześniej nie zrobił pixel mappingu). Ponadto to szukaj jakichś uszkodzeń zwłaszzcza obiektywu czy nie ma ewentualnych rys na szkle. Poza tym aparat sam w sobie wg mnie jest niezły i jeśli jak wcześniej pisałem cena będzie korzystna to można się zastanawiać nad kupnem.
    mente et malleo

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za rady - oczekuję przede wszystkim takich, które dotyczš wyboru cyfrówki. Wiadomo, że wszelkie uszkodzenia mechaniczne optyki i mechaniki sprawdzę - jak pisałem: mam nie pierwszy aparat i fotografuję od 82 roku, kiedy to na Pierwszš Komunię dostałem Prakticę LLC Z tego, co wiem sprzedawany Olympus był mocno eksploatowany i kupę zdjęć nim zrobiono i nadal się robi. Pozdrawiam wszystkich!!!

| OlyJedi Awatar GieKa
    Mieszka w
    Małopolska
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Nie wiem czy to problem, eaczej niedogodność. Piszesz że musisz robić zdjęcia w .tiff, ten Olympus jest na karty SmartMedia których max. wielkość to 128 MB. Może się okazać że na taką karte wedzie ci kilkanaście zdjęć i będziesz musiał często zmieniać karty a najpierw je dokupić.

robin102
    Gość
    Osobiście mam C5050 nastepny model , ale mój serdeczny kumpel ma tego 3040 od kilku lat i jedzie po nim jak po łysym koniu. I nic ,zero awari i problemów. Zrobił już z 50 000 zdjęć a fotki macro taki ejak Ci trzeba np. tych zegarów robi rewelacyjne . W ogóle do macro lepszych sprzętów niż olki nie kupisz . Super jasne i ostro rysujące obiektywy o niesamowitej dokladności i szczegółowości. Szczerze mówiąc z uwagi , że to leciwy aparat polecam Ci pociułać troszkę i poszukać następcy C4040 lub C5050 , a i jeszcze jedno nie sugeruj sie stanem obudowy bo nic nie mówi o stanie aparatu . W olkach korpusy są niezniszczalne.