Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: M.Reichmann wieści koniec 4/3...

Kodak chyba był pierwszy na tym polu?

podkreślam CHYBA. Nie wiem tego na 100% ale wydaje mi się, że gdzieś kiedyś przeczytałem coś takiego (prasa)

robin102
    Gość
    Żeby produkować najwyższej klasy półprzewodnikowe elementy światłoczułe naprawdę nie wystarczy doświadczenie jakie ma kodak.
    To nie ta liga potencjałuprodukcyjnego,technologicznego i bazy konstruktorskiej. No ale się uczą i kiedyś będzie lepiej. Założenia mają bardzo zgodne z prawami fizyki.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Żeby produkować najwyższej klasy półprzewodnikowe elementy światłoczułe naprawdę nie wystarczy doświadczenie jakie ma kodak.
    To nie ta liga potencjałuprodukcyjnego,technologicznego i bazy konstruktorskiej. No ale się uczą i kiedyś będzie lepiej. Założenia mają bardzo zgodne z prawami fizyki.
    Wszystko o czym piszesz (potencjal technologiczny, myśl techniczna itd.) to Kodak ma, problemem jest tylko sprzedać wyprodukowany towar po sensownej cenie (zapewniajacej zwrot nakladow i zyski)

Pozdrawiam:
    Andrzej

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    http://www.fotopolis.pl/index.php?go...&arch=1&e=3517

Ja tam nie myślę, że kodak robi gówniane matryce - to ścisła czołówka.
    A matryca 39 MP jest już odpowiednikiem dla filmu 35mm, którego ilość ziaren odpowiada około 40 milionów.
    Z elektronicznego punktu widzenia to matryce CCD są o niebo lepsze od CMOS, ale sama technologia jest tańsza - na matryce CMOS przesiadają się tylko te firmy, które mają ogromne fabryki układów półprzewodnikowych - a sama technologia jest już bardzo stara (była grugą zaraz po TTL jeśli idzie o stopień scalenia) - więc jak może być lepsza
    E-30 14-54, E-500 14-45 i 40-150 + 50_f1:8 manual + FL-36R + SanDisk Extreme 8GB + B&W UV MRC

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Mati: Wypisujesz herezje n/t ziarna i matrycy 39MP---ziarno w filmie nie występuje w 255 stopniach jasności jak piksele w matrycy --tego nie nalezy w ten sposób porównywać... --liczy się tylko rzeczywista efektywna rozdzielczość na zdjęciu---matryca 39MP jest znacznie dokładniejsza od filmu 24x36mm...(także kolor w najnowszych cyfrowych przystawkach średnioformatowych nie ustępuje kolorom z filmu...)Mówiąc dokładniej w filmie kolorowym po wywołaniu nie ma ziarna, a jedynie "pozostałość" po nim w postaci niejednorodnej plamki barwnika, której odcień zależy od pierwotnej gęstości i rozkładu srebrowego ziarna przed wywołaniem barwnym--pozdrawiam

robin102
    Gość
    Panowie kończmy te debaty. Niektórym z nas przydarza się w życiu być elektronikiem i mieć doświadczenie w technologi produkcji półprzewodników- Technologia ciała stałego się kłania.
    Kodak niestety tu nie ma szans z potentatami. naprawdę to nie ta liga i szkoda ,że olympus sie z nimi związał. Było pewnie taniej .
    Nie wszyscy rozumiemy (forumowicze bez urazy) jakie tajniki leżą u podstaw produkcji porządnych półprzewodników.I nie chodzi o różnice konstrukcyjne CCD czy CMOS.
    Nie miałem zamiaru sie wymądrzać !!!