Kodak chyba był pierwszy na tym polu?
podkreślam CHYBA. Nie wiem tego na 100% ale wydaje mi się, że gdzieś kiedyś przeczytałem coś takiego (prasa)
Kodak chyba był pierwszy na tym polu?
podkreślam CHYBA. Nie wiem tego na 100% ale wydaje mi się, że gdzieś kiedyś przeczytałem coś takiego (prasa)
Żeby produkować najwyższej klasy półprzewodnikowe elementy światłoczułe naprawdę nie wystarczy doświadczenie jakie ma kodak.
To nie ta liga potencjałuprodukcyjnego,technologicznego i bazy konstruktorskiej. No ale się uczą i kiedyś będzie lepiej. Założenia mają bardzo zgodne z prawami fizyki.
Wszystko o czym piszesz (potencjal technologiczny, myśl techniczna itd.) to Kodak ma, problemem jest tylko sprzedać wyprodukowany towar po sensownej cenie (zapewniajacej zwrot nakladow i zyski)Zamieszczone przez robin102
Pozdrawiam:
Andrzej
http://www.fotopolis.pl/index.php?go...&arch=1&e=3517
Ja tam nie myślę, że kodak robi gówniane matryce - to ścisła czołówka.
A matryca 39 MP jest już odpowiednikiem dla filmu 35mm, którego ilość ziaren odpowiada około 40 milionów.
Z elektronicznego punktu widzenia to matryce CCD są o niebo lepsze od CMOS, ale sama technologia jest tańsza - na matryce CMOS przesiadają się tylko te firmy, które mają ogromne fabryki układów półprzewodnikowych - a sama technologia jest już bardzo stara (była grugą zaraz po TTL jeśli idzie o stopień scalenia) - więc jak może być lepsza![]()
E-30 14-54, E-500 14-45 i 40-150 + 50_f1:8 manual + FL-36R + SanDisk Extreme 8GB + B&W UV MRC
Mati: Wypisujesz herezje n/t ziarna i matrycy 39MP---ziarno w filmie nie występuje w 255 stopniach jasności jak piksele w matrycy --tego nie nalezy w ten sposób porównywać... --liczy się tylko rzeczywista efektywna rozdzielczość na zdjęciu---matryca 39MP jest znacznie dokładniejsza od filmu 24x36mm...(także kolor w najnowszych cyfrowych przystawkach średnioformatowych nie ustępuje kolorom z filmu...)Mówiąc dokładniej w filmie kolorowym po wywołaniu nie ma ziarna, a jedynie "pozostałość" po nim w postaci niejednorodnej plamki barwnika, której odcień zależy od pierwotnej gęstości i rozkładu srebrowego ziarna przed wywołaniem barwnym--pozdrawiam
Panowie kończmy te debaty. Niektórym z nas przydarza się w życiu być elektronikiem i mieć doświadczenie w technologi produkcji półprzewodników- Technologia ciała stałego się kłania.
Kodak niestety tu nie ma szans z potentatami. naprawdę to nie ta liga i szkoda ,że olympus sie z nimi związał. Było pewnie taniej .
Nie wszyscy rozumiemy (forumowicze bez urazy) jakie tajniki leżą u podstaw produkcji porządnych półprzewodników.I nie chodzi o różnice konstrukcyjne CCD czy CMOS.
Nie miałem zamiaru sie wymądrzać !!!