Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: M.Reichmann wieści koniec 4/3...

Mieszka w
    3Miasto
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez NimnuL
    KaarooL, ale Olympus chyba nie robi szkiel do aparatów tylko robi je Zuiko dla Olympusa.

BTW - starsze Zuiki:
    http://www.star.ucl.ac.uk/~rwesson/e...oup_photo2.jpg

;-)
    To tak jakbyś napisał że dla Nikona optykę robi Nikkor.
    Olympus Zuiko Optical tak brzmi nazwa, opyka jest od początku wyrabiana przez firmę Olympus. Można popatrzeć sobie tutaj:
    http//:www.ompl.org/
    Pozdrawiam,
    Marek

| OlyJedi Awatar NimnuL
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Ok, w systemie Olympusa siedze od kilku dni, sądziłem, że dla Olympusa robi niezalezna firma Zuiko. Tak jak np. Zeiss dla Sony czy Leica dla Panasonica (przynajmniej na papierze).
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Życzę systemowi 4/3 jak najlepiej, wybrałem go, dość dużo zainwestowałem w ten sprzęt i świadomy ryzyka związałem się z nim na dobre i złe. Nie jestem jednak zupełnie spokojny o jego przyszłość. Jak dotąd żaden inny producent, pomijając deklaracje i zrobione na próbę obiektywy Sigmy, w poważny sposób nie przyłączył się do rozwoju tego systemu. A Olympus całkiem niedawno raz już poniósł porażkę bo zaprzestał rozwoju i produkcji własnego systemu lustrzanek z wymiennymi obiektywami mimo iż system ten początkowo odniósł pewien sukces. Historia, niestety, może się więc powtórzyć. Upadek systemu nie ucieszyłby mnie, w przeciwieństwie do jednego z przedmówców, nawet mimo spadajcych cen sprzętu.

Mieszka w
    k/Krakowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To naprawdę nieistotna sprawa, ale rację masz: ZUIKO to samodzielna japońska firma, kto zna japoński, może sprawdzić.
    http://www.zuikounet.dion.ne.jp/framemain.htm

Mieszka w
    3Miasto
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Majeranek
    To naprawdę nieistotna sprawa, ale rację masz: ZUIKO to samodzielna japońska firma, kto zna japoński, może sprawdzić.
    http://www.zuikounet.dion.ne.jp/framemain.htm
    Zuiko Optical to część firmy Olympus, tak jak Nikkor dla Nikona i jest to istotne.

Link który podałeś do firmy Zuiko nic nie ma wspólnego z tamtą, firma zajmuje się produkcją elastycznych taśm, osłon, produktów higieny osobistej, a nawet produkują pampersy.
    W `związku z powyższym nic nie ma to wspólnego z optyką.

Ponadto pełna nazwa optyki brzmi Olympus Zuiko.
    Pozdrawiam,
    Marek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grodzisk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    http://foto.com.pl/news.php?subactio..._from=&ucat=3&

To jest dla mnie zarazem dobra i zła wiadomość. Dobra bo zarówno mnie jaki i innych czytelników tego wątku najbardziej interesują lustrzanki systemu 4/3 więc intensyfikacja rozwoju tej linii przez filmę odbieram jako dobrą wiadomość. A zła bo nie jest dobrze kiedy najważniejszy z naszego punktu widzenia, dział Olympusa, przynosi straty. Pocieszający jest fakt, że skoro nadal zamierzają inwestować w rozwój i produkcję lustrzanek tzn. że wierzą (i pewnie mają ku temu przesłanki) w sukces tego systemu.

robin102
    Gość
    Może i upadnie 4/3 - nie należy bracć do glowy . Narazie przynosi to olympusowi kolosale straty finansowe , ale odbijają sobie na medycynie.
    System jest ze wszech miar sensowny z dobrymi zalożeniami konstrukcyjnymi. Tylko dlaczego matryce dla nich robi taki gówniaczy kodak. Powinni zamawiać u innego kooperanta. Związali sie przy projektowaniu 4/3 nie ztym co trzeba.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Tylko dlaczego matryce dla nich robi taki gówniaczy kodak. Powinni zamawiać u innego kooperanta. Związali sie przy projektowaniu 4/3 nie ztym co trzeba.
    Może właśnie dlatego, że robi je taki gowniaczy kodak, olympusy mają super realistyczne odwzorowanie kolorów

robin102
    Gość
    Co do kolorów to może i racja, leczy chyba jest to też zasługa oprogramowania i optyki. Matryce światłoczułe to najwyższa szkoła jazdy w produkcji półprzewodników i nie ma szans aby kodak - firma bez tradycji na tym polu dorównała takiemu potentatowi jak SONY ,TI, IBM itd. Widać to najzwyczajniej po poziomie szumów własnych matryc w olkach. Choć niektórym te szumy nie przeszkadzają , a dla mnie są do przyjęcia.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Co do kolorów to może i racja, leczy chyba jest to też zasługa oprogramowania i optyki. Matryce światłoczułe to najwyższa szkoła jazdy w produkcji półprzewodników i nie ma szans aby kodak - firma bez tradycji na tym polu dorównała takiemu potentatowi jak SONY ,TI, IBM itd. Widać to najzwyczajniej po poziomie szumów własnych matryc w olkach. Choć niektórym te szumy nie przeszkadzają , a dla mnie są do przyjęcia.
    Kodak akurat tradycje w produkcji matryc ma, kto wie czy nie największe.

Pozdrawiam:
    Andrzej