Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: >E-1 do fotografowania krajobrazu, czy warto??

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

>E-1 do fotografowania krajobrazu, czy warto??

Cały czas się waham z podjęciem decyzji o wejściu w system OLYMPUSA. Focę głównie fotografię krajobrazową. Rozważam zakup E-1, Fuji s3-pro, canona 20d. Wskażcie może zalety E-1 w zakresie fotografii krajobrazowej. Podajcie mi też proszę linki do zdjęć kogoś kto udanie fotografuje krajobraz e-1. Z góry dziękuję i pozdrawiam

| OlyJedi Awatar NimnuL
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cóż, S3Pro to zupełnie inna klasa sprzetu. W krajobrazie dzieki swojej matrycy (rozpietosc tonalna) zapewni lepsze wyniki niż tradycyjna matryca CCD.

E1 sprawdzi się świetnie jesli fotografujesz gdzieś w dzikim buszu, we mgle, jakimś deszczyku itd. Tutaj zalety szczelnosci korpusu moga okazac sie kluczowe. Jesli focisz urocze widoczki podjezdzajac w wiekszosc miejsc autkiem to kup S3Pro jesli masz tyle kasy.
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    wiesz biorąc pod uwagę cenę to E-1 bije na głowę całą konkurencję, tylko z drugiej strony wolę się chyba martwić jak spłacać wyższą ratę kredytu niż denerwować się, że aparat nie oodal klimatu wschodu słońca na który wstałem o 5 rano...

| OlyJedi Awatar NimnuL
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    To czy aparat odda klimat zachodu slonca czy czegokolwiek innego zalezy od Ciebie, nie od puszki. Jesli dobrego zdjecia nie zrobisz puszka E1 to nie zrobisz tez takiego S3Pro czy 1Ds MkII.
    S3 po prostu wyroznia się sposrod calej konkurencji wyraznie wyzsza rozpietoscia tonalna w zdjeciach. Cala reszta aparatów pod wzgledem rozpietosci i jakosci jest do siebie dosc zblizona - na tyle zblizona, ze roznice dla ułatwienia mozna po prostu pominac.
    Z kazdego aparatu bedziesz zadowolony.
    S3 jest jednak wolny - choc w krajobrazach to nie przeszkadza. Duza gama dobrych szkieł. Dobre body, ale nie tak dobre jak E1 czy 20D moim zdaniem.
    20D jest niezly, ale szkla - dobre - sa drogie.
    E1 wychodzi najtaniej ...
    Tak jak mowilem - jesli chcesz uzyskac ladna rozpietosc tonalna, a w plenerki chodzisz w garniturze to S3 bedzie b. dobre.
    Jeśli uwielbiasz lazic po trudnym terenie i zajac sie tylko fotografia, a opieke nad aparatem zaniechać - bierz E1.
    Pozdrawiam
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    do tej pory robię zdjęcia 8 letnią lustrzanką canon eos 500. sam plastik i raz mi zamókł podczas focenia w deszczu. wtedy nauczyłem się że na aparat tak czy inaczej trzeba uważać. doceniam zalety e-1 tylko faktycznie dla mnie jakość obrazu jest najważniejsza. widziałem świetne zdjęcia robione e-1. niestety nie widziałem jeszcze krajobrazów, przy których zaparło mi dech i nie wiem czy to wina fotografa czy aparatu.
    na prawdę chciałbym trafić na zdjęcia krajobrazu które przekonają mnie do e-1. sam robię na slajdach więc wymagania co do koloru i oddania szczegołów mam spore, może nawet za duże na tym etapie rozwoju fotografii cyfrowej.

Hal
    Gość
    Ja focę w plenerze E1ynką i jestem zadowolony.Jednak gdy robię materiał który wymaga idealnego odwzorowania to i tak stosuję slajd.
    E1 pozwala mi na focenie plenerów np pod słońce bez dramatycznych przepaleń i niedoświetleń a jeśli już coś jest nie tak to mogę wiele wyciągnąć z RAWa.
    Poza tym ostatnio fociłem przy lekkim deszczu w Tatrach i nie było nerwów że mi coś zamoknie ,zepsuje się, to wyjątkowy atut bo można się swobodnie skupić na fotografowaniu a człowiek się nie trzęsie nad aparatem.
    Poza tym robiąc krajobraz bardzo mi się podobają kolory...żywe , zieleń jak z velvii a aparat mam wyzerowany. Idealnie by było żebyś sobie pofocił obydwoma maszynami i ocenił.
    Potem wkleję link do moich fotek jednak na razie "padł"serwer i nie mogę się dostać do fotek.
    Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok. będę wdzięczny za link do Twoich zdjęć z dużą chęcią podam. swojego linka nie wstawiam bo pewnie wiesz co można wycisnąć z velvii więc za dużo to do tematu nie wniesie.pozdrawiam

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na E-1 spokojnie zmiesci sie tyle co na slajd. Szczegoły są widoczne od -4 do +3.5 EV. Co do rozdzielczości... w wątku "Gdzie najtańsze Zuiko 50mm" (albo jakoś tak) są linki do portretów, możesz zobaczyć jaką rozdzielczość mają obiektywy Zuiko (wiem, że inna parafia, ale ta samo rodzina ). Co do kolorow: to wysoce subiektywna kwestia, ale niedawno ktoś przytaczał artykuł z "Nie pamietam tytułu" brytyjskiego, konserwatywnego czasopisma foto, w którym za dwa najlepiej oddające kolor aparaty uznano E-1 i 1D[s] MkII . "es" jest opcjonalne bo nie pamiętam, czy było... niemniej to i tak 6 albo 10 razy drozej niz E-1. Co do MegaPixeli to j/w, co kto lubi. Teoretyczne do krajobrazu każdy piksel sie przyda, ale jeśli nie wychodzisz poza format 20x30 to E-1 będzie OK.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi Awatar NimnuL
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Zajrzyj tu:
    http://www.luminous-landscape.com/re...ympus-e1.shtml
    http://philip.greenspun.com/photography/olympus/e1
    Byćmoże linki są już znane, jesli nie, moze os pomogą.
    Ten koles:
    http://www.usefilm.com/photographer/78097.html
    troche zdjec porobil E1. Choć fotki zmniejszone to trudno oceniac ich jakosc ...

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Za przeproszeniem... Tym linkiem do luminous-landscape to najlepszej reklamy E-1 nowy kolega Nimnul nie zrobil. Jeśli już coś stamtąd to zdecydowanie to: http://www.luminous-landscape.com/re...s/e1-2nd.shtml
    Pozdrawiam,
    Piotr.