Są ceny-35-100=2500 $ ,90-250=6000$
Żródło-photo.net
Są ceny-35-100=2500 $ ,90-250=6000$
Żródło-photo.net
E300+14-45+40-150+50/2Macro,Canon FD system
Cytat z photo.net:
"Olympus Announces Prices For Zuiko Digital 90-250mm F2.8 And 35-100mm F2.0 Lenses Melville, New York, September 26, 2005 – Olympus announced delivery dates and prices today for two new Zuiko Digital Specific™ lenses. Available in October 2005, the Zuiko Digital ED 35-100 f2.0 lens will retail at an estimated street price of $2499.99. Later in November the Zuiko Digital ED 90-250mm f2.8 lens will ship with an estimated street price of $5999.99. Designed for use with Olympus E-System digital SLR cameras, including the E-1, EVOLT E-300, and new EVOLT E-500, the two lenses feature constant apertures through the entire zoom range to offer the most advanced and fastest zoom of their kind available anywhere today. The new lenses complement the current line of Olympus Zuiko Digital Specific Lenses and establish the line as one of the largest 100% designed for digital lens systems offered by a manufacturer to date."
---Ciekawe jak będzie po przeliczeniu na złotówki?... --Ale zapowiada się nie tak pesymistycznie jak przypuszczałem---marketingowcy nie wypili za dużo sake przed ustaleniem ceny...
Czyli w europie będzie to 2500 euro , zatem w stosunku do Canon będzie do 700 euro drożej. Zobaczymy jak będzie.
Pozdrawiam
Robert
Chciałem zapytać czy ogniskowe 90-250, 50-200 odpowiadają 180-500, 100-400 dla małego obrazka , bo na stronie olympusa o 50-200 przeczytałem że odpowiada 50-200 dla filmu małego.
Crop w 4/3 wynosi 2 w stosunku do klatki 35mm więc zawsze należy pomnożyć fizyczne ogniskowe razy 2 by uzyskać ekwiwalnet dla małego obrazka. Nie jest to do końca prawdziwe ze względu na inne proporcje boków, ale IMHO śmiało można mówić jednak o ekw. 100-400 dla 50-200mm itp.
w systemie 4/3 nie ma czegoś takiego jak CROP ale niektórym trudno przychodzi zrozumienie tego faktu...
z racji mniejszych gabarytów szkła i matrycy, obiektywy mają mniejsze rzeczywiste ogniskowe, jednak dające efekty analogiczne dla dwukrownie większych obiektywów klasycznych.
stąd przelicznik 2:1.
KaarooL, zdaje sie, ze Ci PM wyslalem![]()
This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!
KaarooL
Co ja poradzę na to, że Ty nie znasz podstawowych pojęć. Crop jest definiowany jako współczynnik określający jaki wycinek obrazu daje dana ogniskowa na matrycy w stosunku do klatki 35mm. Crop obliczamy dzieląc przekątną klatki 35mm przez przekątną matrycy. W przypadku Olympusa jest to 2. Jeśli chcesz twierdzić, że cropa w Olym nie ma to prosze bardzo wyjaśnij mi jakie zjawiska fizyczne powodują rozciągnie matrycy bądzi zmianę ogniskowej.
KaarooL ma rację. Słowo crop dotyczy obcinania. System 4/3 nie ma żadnego "cropa". Ma za to mnożnik x2, służący do porównania z dawnym standardem klatki 35mm.
To się nazywa MNOŻNIK, a nie jakiś crop, tym bardziej że to nie po polsku.
Pozdrawiam,
Oatl
Kopiuje tu mojego posta z innego forum:
Nie wiem skąd się u Was bierze myślenie o krążku światła i kojażenie tegoż z pojęciem crop. To nie ma nic do rzeczy. O ile w 4/3 faktycznie ten krążek pada w takim zakresie jak powinien dla tej konkretnej wielkości matrycy, to nie ma to żadnego związku z pojęciem crop używanym w odniesieniu do matryc APS-C i innych.
Sam fi5h zdefiniował pojęcie crop jako stosunek przekątnej klatki 35mm do przekątnej matrycy. I słusznie bo angielski termin FOV (Field of View) crop nie odnosi się do padającego na matrycę krążka światła, ale do wycinka pola widzenia.
Ktoś użył już chyba tego zdjęcia - ja je odrobinę zmodyfikowałem aby unaocznić o co biega.
Dla klatki 35mm i obiektywu o danej ogsnikowej otrzymujemy pokazany na zdjęciu WYCINEK POLA WIDZENIA (crop). Dla matryc APS-C jest to odpowiednio mieszy wycine POLA WIDZENIA (a nie krążka światła!), dla matrycy 4/3 domalowanej przeze mnie odręcznie na czerwono ten wycienk będzie jeszcze mniejszy.
Co nas użytkowników obchodzi krążek światła padający poza matrycę. Nas obchodzi wycienk obrazu ("szerokość") jaki zarejestrujemy swoim aparatem. Dla kompakta z matrycą 2/3 cala będzie to jak ktoś zauważył crop ok 4. Nie posługujemy się pojęciem "crop" w przypadku kompaktów, bo nie ma to sensu ze względu na niewymienną optykę. Łatwiej jest sobie raz przeliczyć ekwiwalent (faktyczna ogniskowa razy crop) niż ciągle przeliczać, tym bardziej, że obiektywami od komapktów nie mamy i tak za bardzo jak uzyskać małej GO, często i tak jedziemy na hiperfokalnej (nieco sie to zmienia dla UZ i hybryd, gdzie ogsnikowa podchodzi pod 50mm).