hej Saboor

ta karta Lexar 8 ,którą mi poleciłeś jest troszkę za droga jak na moje warunki...:/
http://www.argos.co.uk/static/Produc...ber/114660.htm
czy możecie mi polecić coś tańszego..?
znalazłam coś takiego:
http://www.argos.co.uk/static/Produc...ber/014814.htm
co myślicie..?
co do czytnika..
Zrobiłam jak poradził Saboor czyli odłączyłam,podłączyłam znowu, zresetowałam potem kompa i niestety nic..nadal pokazuje"włóż dysk do stacji dysków".. zrobiłam test z kartą pamięci od telefonu..i tu zadziałał o dziwo
Potem mi się przypomniało, że kupiłam w tygodniu nową kartę pamięci do aparatu:
no więc włozyłam ją do aparatu, sformatowałam, zrobiłam 5 zdjęć w domu. Włożyłam ją do czytnika..i znowu i ten sam komunikat:"włóż dysk do stacji dysków"..
Pomyślałam-podłączę aparat z nową kartą do lapka..powinno być ok..i jakie było moje zdziwienie, a nawet już przerażenie kiedy okazało się ,że po włączeniu funkcji MTP komputer zidentyfikował nowe urządzenie jako E-420 i pokazał okno wyboru z " 1.importuj obrazy i 2.wyświetl zawartość pliku. Wybrałam opcje nr 1 i niestety pojawiła mi się informacja:" nie znaleziono żadnych nowych obrazów ani video na tym urządzeniu."..potem podłaczyłam aparat i wybrałam funkcje "zapis/"storage" komp pokazal aparat jako dysk wymienny(F

,ale nie moge go otowrzyc bo ukazuje mi sie:"włóż dysk do stacji dysków"..
Zrobiłam kolejny test i sformatowałam tą nową karte i zrobiłam 3 nowe zdj.,podłączyłam aparat do kompa przez MTP i to samo-"nie znaleziono nowych obrazów.."
Czy to może być wina aparatu?? wczesniej wszystko funkcjonowalo mi dobrze i nie miałam żadnych problemów.
Jeszcze jedna rzecz- nie mam w tej chwili orginalnego programu do transferu zdjęć czyli OLYMPUS Master-płytka została u rodziców w Polsce, więc posiłkuje się ściągniętym z neta OLYMPUS Studio i w nim tez w przypadku obydwu kart przy próbie transferu zdjęć z aparatu pojawiała się informacja typu: brak widocznych zdjęć w aparacie.
A może to wina komputera..?? ma już swoje lata i myślę nad jego wymianą,ale dopiero w przyszłym roku..a aparatu na innym komputerze nie mam za bardzo jak

moze za kilka dni jak moja kumpela przyleci z Polski ze swoim lapkiem.
Bardzo proszę Was o radę/pomoc...bo moje możliwości już się chyba wyczerpały.
Dziękuję i pozdrawiam

pola