Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: E-1 z 14-45

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wniosek, dzięki waszej pomocy nasuwa mi się jeden, 14-54 to b. dobry sprzęt ale 14-45 niewiele mu ustępuje jeżeli chodzi o jakość fotek a o to chyba przede wszystkim chodzi tzw "amatorom" do których się zaliczam. Ponieważ bardziej interesują mnie dłuższe ogniskowe pozostanę przy swoim 14-45, a za różnicę w cenie kupię 50-200 he, he
    Pozdrowionka

Awatar ghost4
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nex
    Wniosek, dzięki waszej pomocy nasuwa mi się jeden, 14-54 to b. dobry sprzęt ale 14-45 niewiele mu ustępuje jeżeli chodzi o jakość fotek a o to chyba przede wszystkim chodzi tzw "amatorom" do których się zaliczam. Ponieważ bardziej interesują mnie dłuższe ogniskowe pozostanę przy swoim 14-45, a za różnicę w cenie kupię 50-200 he, he
    Jak dla amatora, to mnie bardziej jednak pasuje 14-54 oraz 40-150
    a jak się poprawią troche finanse to koniecznie 50mm f/2 ED

Pozdrawiam
    Andrzej

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Oczywiście 50-200 to tak trochę z przymrużeniem oka (chociaż czemu nie jeżeli żona i finanse pozwolą!) natomiast wątek 40-150 to temat na teraz a osobiście brakuję mi fotek z tym obiektywem do wglądu pozdro.
    Pozdrowionka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Nie kupuje sie E1 do 14-45 po co? Uszczelnienia nie są kompletne. Warto wtedy do tego obiektywu kupić E300 + długi zoom 40-150. Jak już E1 to warto być konsekwentnym w zakupach. Kupić uszczelnione szkło, jaśniejsze o półtorej działki na długim końcu. Solidne, lepsze optycznie. Oszczedności? Najlepiej zrezygnować z focenia, wtedy oszczędnosci są największe. Można również kupić Mediona. Zaoszczedzi się również sporo.
    Cześć.Ch.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ghost4

Pozdrawiam
    Andrzej
    Tobie pewnie tak, ale komuś kto więcej używa ogniskowych powyżej 50mm już nie będzie to pasowało. Podejrzewam, że jakość 40-150 ma się do 50-200 tak jak 14-45 do 14-54. Ktoś kto nie chce rezygnować z uszczelnień korpusu dla większosci sytuacji w których foci wyberze wersję 14-45+50-200 jako bardziej odpowiadającą potrzebom.

Awatar ghost4
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KvM
    Cytat Zamieszczone przez ghost4

Pozdrawiam
    Andrzej
    Tobie pewnie tak, ale komuś kto więcej używa ogniskowych powyżej 50mm już nie będzie to pasowało. Podejrzewam, że jakość 40-150 ma się do 50-200 tak jak 14-45 do 14-54. Ktoś kto nie chce rezygnować z uszczelnień korpusu dla większosci sytuacji w których foci wyberze wersję 14-45+50-200 jako bardziej odpowiadającą potrzebom.
    Masz tylko częściowo rację, jeżeli chodzi o jakość to tak ale różnica finansowa między 14-45 a 14-54 to powiedzmy 900,00, a między 40-150 a 50-200 to około 3500 i tu jest ta bariera ( niestety )

Pozdrawiam
    Andrzej

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Nie kupuje sie E1 do 14-45 po co? Uszczelnienia nie są kompletne. Warto wtedy do tego obiektywu kupić E300 + długi zoom 40-150. Oszczedności? Najlepiej zrezygnować z focenia, wtedy oszczędnosci są największe. Można również kupić Mediona. Zaoszczedzi się również sporo.
    Cześć.Ch.
    W życiu zdarzają się różne sytuacje, E-1 z 14-45 to był w danym momencie "szczyt" moich możliwości finansowych , stąd trochę "niekompletny" zakup i po części powód całej dyskusji, jednak wolałbym chyba dopłacić do 14-54 niż dokupować do 14-45 E-300 :P
    zamierzam w ten system włożyć trochę więcej środków i to powoduje że zaczynam się zastanawiać czy nie zamienić tego "kiepskiego" 14-45 na 14-54, jeżeli jednak w grę wchodzą tylko uszczelnienia a nie jakość zdjęć to może lepiej skoncentrować się nad innymi obiektywami...Ale to już tylko czcza gadanina.
    Pozdrowionka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Jasny obiektyw zawsze kosztuje a 14-54 to szkło jasne. Nie 5,6 na końcu tylko 3,5. jasność zawsze kosztuje, w tym przypadku gdy sie kupuje komplet to naprawde niewiele. Szkla jasne innych producentow również kosztują więcej niz ciemne kity. Ta jasność pozwala wykonac zdjęcie w róznych warunkach, na niższym ISO, z większym zasięgiem lampy, w mniejsza GO, dopasować bardziej uzyteczne czasy. To podstawa fotografii. O czym ta dyskusja?
    Cześc.Ch.

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Jasny obiektyw zawsze kosztuje a 14-54 to szkło jasne. Nie 5,6 na końcu tylko 3,5. jasność zawsze kosztuje, w tym przypadku gdy sie kupuje komplet to naprawde niewiele. Szkla jasne innych producentow również kosztują więcej niz ciemne kity. Ta jasność pozwala wykonac zdjęcie w róznych warunkach, na niższym ISO, z większym zasięgiem lampy, w mniejsza GO, dopasować bardziej uzyteczne czasy. To podstawa fotografii. O czym ta dyskusja?
    Cześc.Ch.
    No cóż co racja to racja i chyba pozostanie mi zamiana 14-45 na 14-54, chociaż nadal nie jestem do końca przekonany...pozdro
    Pozdrowionka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Nex- nawet nie myśl, to naprawde nie tylko kwestia ostrosci (rozdzielczosci) choc i ta jest lepsza. To kwestia winiety, dystorsji, łapania blikow-kontrastu. Do tego budowa i szczelność i kwestie wynikajace z zalet jasności. Użycia filtrów połówkowych, czy polara-ruszanie mordą. Nie jest problemem w słoneczku walnąć gniota i porównywac. Walnij ciemnym kitem, w ciemnym lesie o świcie. Zaraz zobaczysz różnice.
    cześć.Ch.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów