Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: E-1 z 14-45

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

E-1 z 14-45

Ma ktoś taki duet, ciekawi mnie opinia użytkownika...Wiem że podobne tematy były wałkowane na forum ale chętnie usłyszałbym coś konkretnego może ktoś ma 14-45 i 14-54. Jeżeli był gdzieś taki post będę wdzięczny za link, bo cóś nie mogę namierzyć...
    Pozdrowionka

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja mam taki duet w chwili obecnej. Nie ma co narzekać na to szkło. W jakości zdjęć różnicy w stosunku do 14-54 nie widzę. Jest trochę ciemniejsze, krótsze i nie ma uszczelnień. Maksymalnie jestem skłonny dopłacić 500-600zł do 14-54 (choć faktem jest, że mnie akurat raczej mało szeroki kąt interesuje)

Awatar ghost4
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Pstrykałem na tym szkiełku ze dwa miesiące ( 14-45 ) i tak naprawdę nic złego na jego temat nie można napisać, a wręcz jestem skłonny go chwalić za kolory i ostrość, poniżej takie sobie fotki właśnie z tego szkiełka :

http://tinyurl.com/b2qql

Na temat 14-54, na razie nie chcę na się wypowiadać gdyż mam go dopiero kilka dni, ale jak napisał już " KvM " na pewno poza bardzo solidnym wykonaniem, nie spodziewam się zbyt dużej różnicy na jakości.

Pozdrawiam
    Andrzej

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

wątpliwość

Mam 14-45 z E-1 (kupiłem po dość okazyjnej cenie) i zastanawiam się nad zmianą na 14-54 stąd moje pytanie o "konkretne" różnice, ale biorąc pod uwagę wasze wypowiedzi skłaniam się bardziej do zakupu czegoś "długiego" co bardziej mi się przyda (robię powiększenia max do 20x30 i jeżeli zauważalnych różnic w jakości pomiędzy 14-45 i 54 nie ma to wybór będzie prosty...). na marginesie - ghost4 za ile jeżeli można wiedzieć kupiłeś 14-54?
    Pozdrowionka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    fakty:
    - 14-45 jest na końcu ciemny jak studnia, nie nadaje się do portretów
    - 14-45 (chyba) nie ma soczewek ED
    - 14-45 nie jest uszczelniony
    - jakość wykonania i budowa jest inna niż 14-54
    - nie wiem czy 14-45 jest obiektywem IF. jeśli nie jest to macie kolejną różnicę...

14-54 można wyrwać za jakieś 1700 pln na allegro.

zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy stawiają fotki robione jednym i drugim szkłem w jednym rzędzie... może określone rodzaje fotek będą podobne, ale większość nie. prawda jest taka, że większość osób chętnie zamieniłoby duet 14-45 i 40-150 na egzemplarz 14-54.

p.s.1 lepiej mieć E-1 z nie uszczelnionym szkłem niż nie mieć w ogóle.

p.s.2 pewnych osób nie powinno się brać zbyt poważnie: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=23953

Awatar ghost4
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    fakty:
    - 14-45 jest na końcu ciemny jak studnia, nie nadaje się do portretów
    - 14-45 (chyba) nie ma soczewek ED
    - 14-45 nie jest uszczelniony
    - jakość wykonania i budowa jest inna niż 14-54
    - nie wiem czy 14-45 jest obiektywem IF. jeśli nie jest to macie kolejną różnicę...

14-54 można wyrwać za jakieś 1700 pln na allegro.

zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy stawiają fotki robione jednym i drugim szkłem w jednym rzędzie... może określone rodzaje fotek będą podobne, ale większość nie. prawda jest taka, że większość osób chętnie zamieniłoby duet 14-45 i 40-150 na egzemplarz 14-54.

p.s.1 lepiej mieć E-1 z nie uszczelnionym szkłem niż nie mieć w ogóle.

p.s.2 pewnych osób nie powinno się brać zbyt poważnie: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=23953
    Tu są dwa testy tych szkiełek:
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...3556/index.htm
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...2835/index.htm
    Masz na pewno racje, że lepiej mieć 14-45 niż nic. Ale nie zgodzę się ze stwierdzeniem ( p.s.2 pewnych osób nie powinno się brać zbyt poważnie ) gdyż kupiłem od Niego 14-54, i jako sprzedawca jest facetem solidnym i można mu ufać.

Pozdrawiam
    Andrzej

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    chodziło mi konkretnie o głoszone tezy i teorie... ale dla pełniejszego obrazu musiałbyś zgłębić dwa inne fora.

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W pierwszym poście chodziło mi głównie o obiektywne oceny użytkowników, kupiłem E-1 z 14-45 za około 2700 nowe itp. Zdawałem sobie sprawę że kupuję super body i kitowy obiektyw (znam jego słabe strony-chyba), liczyłem się z dokupieniem w niedalekiej przyszłości obiektywów o innej ogniskowej, ale pojwiła się wątpliwość, a może chętka na 14-54 stąd prośba o porównania,a może...sorki za przydługi post
    Pozdrowionka

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nex
    liczyłem się z dokupieniem w niedalekiej przyszłości obiektywów o innej ogniskowej, ale pojwiła się wątpliwość, a może chętka na 14-54 stąd prośba o porównania,a może...sorki za przydługi post
    No więc jeśli ktoś ma mie c 14-54 jako jedyny obiektyw, to sprawa jest jasna, że warto się za nim rozglądać. Nie każdy jednak na co dzień używa szerokiego kąta. ja bym chętnie zamienił 14-54 na 50 f/2.0 + 14-45
    Tak jak napisałem jestem skłonny dopłacić do 14-45 kilka stówek, ale nie więcej (stąd aukcja).

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów