Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Numeracja zdjęć w aparatach Olympus??

damjan
    Gość

Numeracja zdjęć w aparatach Olympus??

Witam.Czy może ktoś wie jak są one numerowane? W każdym razie numeracja zaczyna się zazwyczaj na P i dalej są cyfry 10xxxx czy te cyfry są w jakimś sensownym szeregu? dlaczego numerowanie zaczyna się od 10xxxxxx a nie np. poprost od 1.?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Pierwsza to numer miesiąca, później dzień i dalsze to numer kolejny od momentu wyzerowania licznika. Bardzo fajny system. Ułatwia porządki i zawsze ustawiają się w kolejności alfabetycznej zgodnej z czasową.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    196
    Moja galeria
    Zajrzyj do instrukcji C8080 w dziale Download/Instrukcje, jest tam podrozdzial o numerowaniu plikow zdjeciowych.
    Pozdrawiam, TJ

Awatar Kwera
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A ja chciałem się zapytać, dlaczego więc czasem na dwóch różnych kartach mam te same numery zdjęć? Tzn Jak wypstrykam 128MB i potem 16MB to kiedy chcę je zrzucić do jednego folderu komp informuje mnie że pliki o tej nazwie już istnieją. Czy Olek nie liczy zdjęć wg ilości zrobionej a wg karty?
    Olek c-765 + adapter cla-4 + filtr UV Hoya + statyw + polar Hama + 2xOlympus Li-10b... może jeszcze cos będzie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    196
    Moja galeria
    Jeżeli w aparacie są obie karty - CF i XD, to numeracja plików zdjęciowych jest niezależna od karty - każde kolejne zdjęcie otrzymuje kolejny numer.
    Numery zdjęć na jkartach mogą się pokrywać w wyjątkowym przypadku, gdy zostanie utworzony nowy katalog, a to się dzieje w czasie kopiowania zdjęć z karty na karte w aparacie przy wykorzystaniu funkcji COPY. Numery plików zdjeciowych będą te same, ale numery katalogów inne.

Jezeli do któregoś z gniazd zostanie załozona nowa karta, to numeracja zalezy od wartości funkcji FILE NAME (AUTO lub RESET).
    Pozdrawiam, TJ

Awatar Kwera
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Hehe faktyczniemiałe ustawioną numerację na reset
    W każdym razie dziękuję i pozdrawiam
    Olek c-765 + adapter cla-4 + filtr UV Hoya + statyw + polar Hama + 2xOlympus Li-10b... może jeszcze cos będzie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

problem z numeracją

Miałem dotychczas format nazwy Pdatanumer po przypadkowym resecie wszystkich ustawień, pomimo ustawienia filename auto nazwa pliku nie zawiera daty, a co gorsza ma dwie litery: PAdzieńnumer. Jak przywrócić dodawanie cyfry miesiąca?

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: problem z numeracją

Cytat Zamieszczone przez oban
    Miałem dotychczas format nazwy Pdatanumer po przypadkowym resecie wszystkich ustawień, pomimo ustawienia filename auto nazwa pliku nie zawiera daty, a co gorsza ma dwie litery: PAdzieńnumer. Jak przywrócić dodawanie cyfry miesiąca?
    Więc cyfr używa od sty do wrz (1-9), a potem dla paź, lis, gru używa pokolei ABC
    A-październik
    B-listopad
    C-grudzień
    sty-wrz np. P1(miesiąc)11(dzień)0001(numer zdjęcia wykonanego NIE w danym dniu ale od początku robienia zdjęć, jeżeli się to 9999 zdjęć w końcu zrobi to folder na karcie zmieni numer z np. OLY100 na OLY101)
    paź-gru np. PA(miesiąc)11(dzień)0001(numer zdjęcia wykonanego NIE w danym dniu ale od początku robienia zdjęć, jeżeli się to 9999 zdjęć w końcu zrobi to folder na karcie zmieni numer z np. OLY100 na OLY101))
    Tego się nie zmienia przynajmniej w moim E-10. Natomiast jeżeli się da to musi się zmieniać jakoś w menu z 'filename'.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

numeracja

Dziękuję, trochę sie przeraziłem, że coś mi się pokopało w olku.