Czytałam trochę tu na forum. ale i tak muszę zapytać o to i owo jeszcze raz.
Aparat: Olympus C-760. zasoby pieniężny mniej niż znikome.
1. odcinanie tła. 1planu od dalszych. w przypadku portretów i zdjęć reportażowych. Nie chodzi mi o obróbkę w psie ale o osiągnięcie takich efektów aparatem. z odlegości przynajmniej kilku metrów.
(bo jeśli chodzi o macro lub portrety z bliska nie mam większych problemów), po prostu nie wiem czy mój aparat wystarcza do tego czy do tego rodzaju fotografii potrzeba obiektywów? czy ma za słabe parametry. a może coś robię źle?
2. dodatki do Olympus C-760. co tak naprawdę można dokupić. i co warto.
czy obiektywy, filty i inne bajki tego typu są przeznaczone tylko dla lustrzanek. które z tych rzeczy okazały się niezbędne albo bardzo przydatne. a tym pięknym srebnym pudełkiem wychodzi odwieczna sraka. pytam, bo dokładnie nie mogę zorientować się jakie rzeczy należałoby kupić myśląc o całkowiytym wyeksploatowaniu tego sprzętu i nie zawiele dla właśnie tego modelu aparatu znajduję. i osiągnięciu lepszych rezultatów, nie mając jak na razie tysięcy na lustrzanke.
3. raynox-dcr-250-makro, warto?
4. rozwiązania oświetleniowe. w domu. dotychczas do wszystkich zdjęć portretowych używam jednej lampki z żarówką 60W :D co pozwala na złapanie ostrości tylko wtedy gdy siedzisz pod lampką. długa historia.
pytanie: jak rozwiązać problem oświetlenia.
co. GDZIE. i za ile. nie chcę tu zadać konkretniejszego pytania. bo chciałabym żeby ktoś opisał jak wygląda u niego takie "studio", z czego korzysta.
(pod uwagę proszę wziąć kompletny brak przestrzeni)
5. jaki statyw? w plener i do portretów. w miarę solidny. i wysoki.