Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Rośnie konkurencja dla 4/3

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    ...co do wielkości matrycy to nie ma co jej porównywać z FF, bo to inne systemy...
    10mpix na takiej powierzchni wcale nie musi szumieć... matryce są coraz lepsze.. vide fuji
    Jeśli masz na myśli termin "4/3 FFT" z pierwszego posta to nie chodziło mi o matrycę pełnoklatkową, ale naszą (Kodakowską) z E-1 i E-300 FullFrameTransfer
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    @P nie mam namyśli Pełną klatkę 35mm... pojawiło się gdzieś stwierdzenie, że 4/3 nie dorówna pełnej klatce... i było zupełnie słuszne... nei dorówna bo jest inne ale to samo mozna powiedzieć o FF
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    irek50 będe myślał ale raczej o zmianie sprzętu chyba na E300 niz na razie zakupie lampy ale w tej chwili ani to ani tamto nie wchodzi w gre - brak funduszy, w pierwszej kolejności mam zakup kompa bo fotek nie mam w tej chwili na czym obrabiać

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No jak kazdy uzytkownik mam watpliwosci ale wtedy rodza sie pytania:

- czy ja czegos jeszcze oczekuje od systemu 4/3? czy czegos mi brak? i nawet jesli system nie przetrwa to jaki to bedzie mialo negatywny wplyw dla mnie?

- firma Olympus to nie firma krzak ktora wczoraj powstala a jutro upadnie! i nie bez powodu inwestowala miliony w nowy projekt razem z innymi znanymi firmami Fuji, Panasonic czy Sigma zeby teraz z tego zrezygnowac!

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Sigma nie wspiera 4/3 poza kiepskimi amatorskimi szkłami , fuji najnowsza swoją lustrzanke wypuściło z bagnetem nikona - na Panasonica trzeba będzie zaczekać - stosunkowo nie dawno zawarli umowy. Tamron zaniechał prac , Tokina także .
    Pozdrawiam
    Robert

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    E tam... Zabieram rodzinę i sprzęt na 3 dni do Łeby a przyszłość rynku foto a w szczególności 4/3 nie odbierze mi przyjemności z pleneru. Wam radzę to samo
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ADAM12:

a tak w ogóle co po co chcesz zmieniać aparat, przecież 5060 to lustrzanka cyfrowa (przynajmniej wg. sklepu nie dla idiotów) - http://www.mediamarkt.pl/produkty_foto.html

pomyłka, to 7070 został lustrem, ale w sumie podobny...

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Moim zdaniem kupno aparatu zależy od reklamy. Jak kupowałemE-300 to wszędzie (prasa, internet) były nikony czy canony, że to doskonałe aparaty. To jak się ktoś naogląda tych reklam to wiadomo co kupi. A E-300 musiałem w necie sam znaleźć. I kupiłem i nie narzekam.
    E-3, E-510

Hal
    Gość
    Jeśli z systemem 4/3 będzie podobnie jak z systemem OM to raczej długo będzie się czekać na nowe elementy składowe systemu no ale za to wszystko jest w miarę dopracowane.

Odnoszę wrażenie że wiele osób ma problem z akceptacją utraty wartości sprzętu...niestety takie czasy kupuje się coś za 4ry koła a za dwa lata to jest warte 2wa (jak dobrze się uda sprzedać ).

Ktoś wspominał o lampie do E1 ja dzwoniłem do Olympusa i zapytałem w dziale technicznym (jakoś inaczej się to tam nazywa) czy można bez problemu stosować zwykłą lampę z najprostrzą gorącą stopką i automatyką tyrystorową,i powiedzieli mi że tak więc podpiołem i fakt... działa wszystko cacy. trzeba się podszkolić fakt no ale za to mam na razie lampę za psie grosze która działa poprawnie i jest niedroga.

Co do przyszłości systemu 4/3 to mnie nic nie martwi i tak 70% fotek robie 14-54 i nic innego nie jest mi potrzebne.

Pozdro

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Do Hal: Twoją wypowiedź "uzupełniam" zdjęciem z 14-54mm. Ten chłopczyk właśnie zastanawia się nad przyszłością systemu 4/3 --pozdrawiam
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl...ki/dziecko.jpg