Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Minusy E-1: DRUGIE PODEJŚCIE

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    co do 10MB moze i za duzo ale jakos nie przeszkadza mi to ;]
    Jak byś miał kartę 512 to by ci przeszkadzało

co do braku histogramu jest ale tylko w RAW
    Podejrzewam, że jest więcej takich jak ja co to o tym nie wiedzieli... W dokumentacji się nie doczytałem i nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzić samemu...

co do ISO i wizjera, naciskasz iso i masz, nie jest to jakies wielkie problwmowo, gdy jest przycisk pod kciukiem, ale problemem bylo by jak by trzeba bylo cos w menu przestawiac ;]
    toteż napisałem, że można sobie nacisnąć guzik ISO bez odrywania oka od wizjera...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DraXan
    Zaraz, zaraz Kolego Moderatorze... Albo się nie zrozumieliśmy, albo ze mną jest gorzej niż mi się wydaje. Mówiłem o niedogodności jaką jest brak histogramu podczas REC VIEW czyli podczas automatycznego wyświetlania zdjęcia zaraz po jego zrobieniu. Ty zaś twierdzisz, że histogram w takim przypadku się pokazuje, ale tylko wtedy kiedy fotografujemy w RAW. Nijak nie mogłem zmusić wczoraj mojego E-1 z ustawionym RAW do pokazania histogramu podczas REC VIEW... Albo powiesz mi(nam) jak to się robi albo wyjaśnisz co miałeś na myśli
    Pozdrawiam,
    Piotr.

jacek2004
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez P
    co do 10MB moze i za duzo ale jakos nie przeszkadza mi to ;]
    Jak byś miał kartę 512 to by ci przeszkadzało
    10MB bo RAW wykorzystuje 16 bitów, w rzeczywistości wystarczyłoby 14 bitów (inni producenci wykorzystuję tylko 12 bitów bo matryca ma mniejsza dynamikę tonalną). Więc rozmiar jest przesadzony tylko o 2/16. A rekonfiguracja danych z 16 bitów na 14 wymaga nieco czasu wię moze dzięki temu możemy mieć 12 klatek RAW w serii.

Ja mam 2x po 1GB i też mi brakuje ale o tym było wiadomo przed zakupem że trzeba zainwestować w duze CF lub data bank.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Są jeszcze przecież metody bezstratnej kompresji...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Zaraz, zaraz Kolego Moderatorze... Albo się nie zrozumieliśmy, albo ze mną jest gorzej niż mi się wydaje. Mówiłem o niedogodności jaką jest brak histogramu podczas REC VIEW czyli podczas automatycznego wyświetlania zdjęcia zaraz po jego zrobieniu. Ty zaś twierdzisz, że histogram w takim przypadku się pokazuje, ale tylko wtedy kiedy fotografujemy w RAW. Nijak nie mogłem zmusić wczoraj mojego E-1 z ustawionym RAW do pokazania histogramu podczas REC VIEW... Albo powiesz mi(nam) jak to się robi albo wyjaśnisz co miałeś na myśli

hahh faktycznie moj pomylka
    podczas REC VIEW nie ma histo
    ale i tak pomoglem ze jest przy raw`ach ;] bo znalazl sie ktos kto nie wiedzial o tym ;]

Sorki

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ...ale i tak pomoglem ze jest przy raw`ach ;] bo znalazl sie ktos kto nie wiedzial o tym ;]
    Sorki
    Jeśli mowa tu o P to on wiedział... Jemu chodziło tylko o przypadek z REC VIEW
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ...ale i tak pomoglem ze jest przy raw`ach ;] bo znalazl sie ktos kto nie wiedzial o tym ;]
    Sorki
    Jeśli mowa tu o P to on wiedział... Jemu chodziło tylko o przypadek z REC VIEW
    no kurde nawet nie da sie pocieszyc zludzeniem :P

Hal
    Gość
    Mam Oliego od trzech miesięcy i w końcu mogę się pokusić o ocenę.
    1. 10Mb RAW mi nie przeszkadza bom dziecię na na analogu chowane i dwie 512 mi wystarczają na jedną sesję .Choć przy wyjazdach to faktycznie czasem jestem zmuszony przeskakiwać na JPEG
    2. Co do wyświetlania ISO to faktycznie parę razy mnie to zmyliło ale to była wyłącznie moja wina (to jest parametr który przecież należy zawsze sprawdzać )
    3. Często kożystam z przełączki na M42 oraz innych i potwierdzenie ostrości w manualu(mam na myśli obiektywy manualne) by się czasami przydało.
    4. Przeszkadza mi czasami ciężar E1 Z jednej strony to oczywista zaleta ale czasem po kilkudziesięciu minutach pracy zaczyna doskwierać ciężar.
    5. Nigdy tak na prawdę nie wiem kiedy się rozładuje akumulator (no ale to pewnie cecha wszystkich urządzeń z komórką mam ten sam problem)

Wiem że w tym temacie powinienem wspominać wady ale napiszę też o jednej zalecie , a jest to doskonała współpraca z manualnymi szkłami różnych producentów (ja stosuje szkło na M42,od Mamiya 645,a niedługo szkła od Contax'a )

Pozdro