Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Minusy E-1: DRUGIE PODEJŚCIE

Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Minusy E-1: DRUGIE PODEJŚCIE

---

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Czy jest cos co nie zostało juz powiedziane czy napisane?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    mysle ze tak

"To nie aparat wybiera uzytkownika, a uzytkownik aprat"

Wiec prosze nie szufladkowac ludzi z E-1 ;]

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

DraXan - brawo. Szufladkowaniu mówie NIE

Własnie. jak komus ten aparat nie "lezy" niech go nie kupuje. Jak każda rzecz - również E-1 - ma wady i zalety. Jestem z niego bardzo zadowolony i nie zmaieniłbym się na inny (w przedziale cenowym do 5 tysów za body :P ).

Jakie wady ma E-1, jak dla mnie:
    1. W ciemności zupełnej, nawet z założona lampą FL - długo "startuje".
    2. Brakuje mi czystego ISO 800 - nie takiego "plastiku" jak w Canonie czy Nikonie. Ale takiego ISO 800 jak jest ISO 400 teraz w E-1. Spokojnie radze sobie tym co w E-1 jest, nie ma zadnego problemu, ale gdybym miał o coś wnioskowac do Olympus Corp. to własnie o to.
    3. 5mpx.

4. To wada całego "raczkującego" systemu. Mało szkieł. Prawdą jest, że do Nikona czy Canona szkieł jest ogrom, w większości słabych i bardzo słabych jakościowo, ale jest w czym wybierać bo firmy niezalezne dobrze się tam "lokują". Olek niby współpracuje z Sigmą, ale Sigma oferuje szła "spacerowe" jedynie do 4/3 - nic dla bardziej ambitnego "usera" się nie znajdzie. Jest 30mm 1,4 Sigmy, podobno rewelacyjna jakość - najlepsza Sigma jak do tej pory, ale cóż z tego jak nie ma jej do 4/3?? pisałem do przedstawicielstwa Sigmy w polsce, Sigma USA itd. nikt nie raczył mi odpisac czy to szkło kiedykolwiek ukaże się do systemu 4/3. Jedyną szansą na szybszą dostawe szkieł niezależnych jest chyba wypuszczenie przez Panasonica lustra 4/3. Sigma tez miała teraz wypuścić SD 11 4/3, ale coś im się chyba system 4/3 rozwidział. Inna sprawa to, że zuiko obiektywy, mało ich, drogie są, ale z mojego 14-54 jestem bardzo zadowolony i szkła sigmy czy tokiny nie beda tak dobre (choć moga zdazyc sie perełki).

To chyba tyle w tym temacie

Magus

PS. Inwestuję ciagle w ten system. Własnie mam zmiar kupic obiektyw. Olympusie - nie zostaw mnie na "lodzie"!!
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W angielskim piśmie "Amateur Photographer" z 23 czerwca 2005 wybierano najlepszą
    lustrzankę cyfrową. Pierwsze miejsce zajęły dwa: Canon 1Ds mkII i Olympus E-1.
    Zadecydowała jakość zdjęć, a szczególnie kolorów. Z tego co piszą, tylko te dwa pozwalają osiągnąć jakość filmu.

"Amateur Photographer" to najstarszy tygodnik fotograficzny na świecie i raczej godny zaufania.
    Rzadko można spotkać test, który by się nie skupiał na liczeniu szumów i rozdzielczości.
    Pozdrawiam,
    Oatl

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Skoro Magus pokusił się o podsumowanie poprzedniej dyskusji warto dodać, że podnoszone były jeszcze kwestie:
    • 5. 10MB jak na 5Mpixelowy RAW to za dużo
      6. brak histogramu w REC VIEW
      7. max. powiększenie podczas podglądu x4
      8. brak potwierdzenia ostrosci przy pracy z manualnymi obiektywami
      9. Brak ISO w wizjerze, ale która lustrzanka to ma. Poza tym wystarczy nacisnąć przycisk ISO. Da się to zrobić bez odrywania oka od wizjera...

Jak widać, jedynie szumofobom należy przyznać rację kiedy artykuują słowo "wada". Reszta to w zasadzie mało znaczące drobiazgi, które na efekt końcowy w postaci fotografii nie mają żadnego wpływu, czego nie można powiedzieć np. o atrakcjach typu FF/BF spotykanych u innych producentów.
    BTW: Oatl, masz może jakąś sieciową wersję artykułu z "Amateur Photographer"?
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja tez poproszę, jeżeli jest gdzieś. Pozdro.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Przepraszam za pomyłkę, ten numer był z 23 lipca, nie z czerwca.

Oryginalnego tekstu online nie ma, to konserwatywne pismo.
    Są tylko informacje z drugiej ręki:

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=14818690

http://auspiciousdragon.net/E1blog/colours.html
    Pozdrawiam,
    Oatl

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez P
    • 5. 10MB jak na 5Mpixelowy RAW to za dużo
      6. brak histogramu w REC VIEW
      9. Brak ISO w wizjerze, ale która lustrzanka to ma. Poza tym wystarczy nacisnąć przycisk ISO. Da się to zrobić bez odrywania oka od wizjera...
    co do 10MB moze i za duzo ale jakos nie przeszkadza mi to ;]
    co do braku histogramu jest ale tylko w RAW
    co do ISO i wizjera, naciskasz iso i masz, nie jest to jakies wielkie problwmowo, gdy jest przycisk pod kciukiem, ale problemem bylo by jak by trzeba bylo cos w menu przestawiac ;]

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mnie natomiast najbardziej wkurza inna rzecz i to uwarzam za jedan z najwiekszych wad tego aparatu, mianowicie guma w gripie, odkleja sie, jak na te klase aparatu to jedna wielka lipa, wiem ze moj problem nie jest odosobniony