Bądźmy precyzyjni - wskażmy gdzie i w jakiej instrukcji jest napisane 180V?Zamieszczone przez nex
Chyba pomylileś czas synchronizcji blysku - 1/180s z napięciem 180V![]()
![]()
![]()
Bądźmy precyzyjni - wskażmy gdzie i w jakiej instrukcji jest napisane 180V?Zamieszczone przez nex
Chyba pomylileś czas synchronizcji blysku - 1/180s z napięciem 180V![]()
![]()
![]()
Witam.
Kupiłem na allegro EXAKTA CTZ-25 za "całe" 60 zł. Moje obawy co do napięcia na stopce były niepotrzebne bo po zmierzeniu miernikiem wyszło, że jest tam tylko ok 7V. Zacząłem zabawę z uwagi na to, że jest to moja pierwsza lampa zewnętrzna to dopiero się uczę. Jeśli chodzi o walenie na wprost to nie mam problemu wystarczy odczytać z kalkulatora z tyłu lampy i jest ok. Ale jeśli chodzi o błysk odbity od sufitu to jak na razie robię po omacku czyli na czuja i jeszcze długo się tego będę musiał uczyć, żeby zawsze wychodziło OK.
Olympus E-1 14-45, 40-150, FL-50
Podpinam sie pod posta z następujacym pytaniem:
Czy lampa FL-40 i E-1 będą ze sobą współpracować?
i Czy wystąpia jakieś ograniczenia w trakcie tej współpracy. Bo przewertowałem forum i co prawda pytanie takie juz kiedys cichutko padło, ale nikt nie odpowiedział...
Zdaję sobie sprawe z tego, ze kiedy rodział się Fl-40 to E-1 był dopiero potańcówką plemnika z komórką jajową, ale moze taki związek ma szanse... Ktoś probował skojarzenia?
E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.
Kiedyś znajomy dostał informacje z HotLine Oly że E-1 to jedyna lustrzanka z którą na FL-40 zapala się wspomaganie AF. Jeśli to prawda to wszystkie możliwości FL-40 będą wykorzystywane przez E-1.
Sam tego nie sprawdzałem co prawda.
Aha, i w FL-40 niema synchronizacji z krótkimi czasami migawki.
Pozdr!
E1 współpracuje z FL40 w pelnym zakresie - oczywiście nie ma synchronizacji z czasami krótszymi niż 1/180 s.
Zreszta Olympus podawal w oficjalnych publikacjach FL40 jako lampę polecana do E1 obok FL50 i FL36
Pozdrawiam:
Andrzej
O... To bardzo dobra wiadomość... Pięknie dziekuję...
E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.