Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: nieoryginalna lampa do E-1

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zgadzam się z Irkiem50 z przepalonych świateł nie odzyska się szczegółu w rzadnym programie ale z ciemnych partii niedoświetlonych wyciąga się czasem sporo. Cenię sobie jedną z zalet E1 jaką jest ''kierowanie" ekspozycji na światła z ww. powodów. Jednak prześwietleń w jasnych partiach się nie naprawi a poprawna ekspozycja tak jak kadr to podstawa dobrej fotografii.

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jest tutaj wiele ciekawych akcesorii, które pomogą w realizacji zamierów.[/img]http://www.raysfoto.pl/

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Nie zakładam nowego tematu, ten się do tego idealnie nadaje.

Mam pytanie w związku z lampą do E1. Wiem że sa dwie :Fl36 i Fl50. Osobiście chciałbym zakupić Fl50(bardzo zależy mi na odbijanym świetle a Fl36 trochę jest za słaba z tego co mozna wyczytac).

Niestety do swiąt się z gotówką nie wyrobię, a lampę potrzebuje na święta. Na Fl36 pewnie bym uzbieral, ale pewnie niedługo bym chciał sprzedać i kupić fl50 wiec szkoda kasy.

Tak więc szukam lampy. Czy możecie doradzić jaka lampa by była dobra(mocna i nie droga)- rozumiem że działająca w manulau(chyba kazda będzie wyzwalana przez E1).

Czy jakiś SUNPAK ? Albo Metz ?

Bardzo bym prosił kogoś a doradzenie jakiejśc lampki. Zapewne sa osoby które korzystają z takowych.

Z góry dzięki

Pozdrawiam
    było sobie życie

jacek2004
    Gość
    fotomic jeśli już kupujesz lampę niededykowaną, to kup koniecznie taką która ma podział błysku (regulowana moc). Chodzi o to aby dobrać optimum pomiędzy światłem zastanym (wpływ na oświetlenie tła) a światłem błysku (wpływ na pierwszy plan). A drugi kryterium to moc lampy, oczywiście kupuj jak najmocniejszą. Na allegro czasami widywałem stare ale mocne lampy za mniej niż 200zł.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Fotomic- jakiegoś metza za 100zł z automatyka tyrystorowa, ja do fuji kupiłem 30 bct 4 i jak zwykle metz sprawdza sie znakomicie i nie przepala, czsem lepiej niz ttl flash. LP30 przy 35mm, bez zooma głowicy z rozpraszaczem na 28mm. Ale sa modele 32 , literek nie pamiętam. Znakomity tyrystorowy Canon 277T( wali tylko na wprost) lub wiekszy 299T-mistrzostwo swiata w blysku. Sunpakow nie znam. Ale czy to sie opłaca, weż pożyczkę i zamiast taniej lampy zanies % do banku!
    Cześć.ch.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Dzięki Panowie za wskazówki i za udzieloną pomoc, napewno się przyda(w sumie dzięki tym odpowiedziom wiem co brać).

Co do % dla banku to nie jest tak łatwo. Narazie koncze studia w styczniu obrona, zarabiać nie zarabiam. Po obronie mam zamiart wybyć z kraju do robotki i własnie wtedy kupie lampke(mam nadzieję) więc narazie o % nie ma mowy.

Pozdrawiam
    było sobie życie

Mieszka w
    Proszowice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam
    A czy ktoś się orientuje jakie napięcie na gorącej stopce lampy nieoryginalnej jest bezpieczne dla E-1.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam.
    Przedstawiciel Olympusa podaje jako bezpieczna wartość - 100 V.

Pozdrawiam:
    Andrzej

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Korzystając z rozpoczętego tematu chciałbym zapytać czy taka zwykła stara lampa błyskowa z tabelką z tyłu, model Helios 28 (zakładam, że ma właściwe napięcie i właściwą stopkę) zadziała z aparatami Olka? W obiektywie 14-45 nie zauważyłem wskaźnika odległości, więc jak mniemam odczyt odległości odpada i współpraca manualna z lampą może zaistnieć tylko na oko. Normalnie w aparacie typu Zenit lampa synchronizowala się na czasie 1/60 a w E-xxx jest 1/180 s... czy lampa nadąży za aparatem

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    Witam.
    Przedstawiciel Olympusa podaje jako bezpieczna wartość - 100 V.

Pozdrawiam:
    Andrzej
    Bądźmy precyzyjni 180 V wg instrukcji
    Pozdrowionka