Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: nieoryginalna lampa do E-1

Siła reputacji
    21
    Moja galeria

nieoryginalna lampa do E-1

czy ktos z uzytkownikow E-1 uzywal lamp innych niz dedykoawne???? mam lampe TOPCA 330 CTX to stara dobra lampa, spadek po starym systemie. Po podlaczeniu do E-1 jakos daje rade, ale trzeba pokabinowac w ustawieniach i potrafi poprawnie blysnac boje sie jednak o elektronike aparatu(moze bezpodstawnie ale...),nie wiem czy moga sie zrobic jakies spiecia lub inne cuda jestem swiezym uzytkownikiem olympusa i na razie sie powoli zapoznajemy chcialbym zebysmy stworzyli dlugotrwaly zwiazek ... haha POZDRAWIAM

KRASSNAL

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    zmierz napięcie synchronizacji --do 200V nic Ci nie grozi--w moim Metzu CT1 jest na kabelku 162 V ...(dla pewności podłączaj lampę przez kabel, a nie przez gorącą stopkę)

Mieszka w
    Wroclaw
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    ja aktualnie korzystam z lampy Soligor DG-340DZ, tutaj link do strony producenta : https://secure.soligor.com/index.php...ducts=5334&L=1 ,
    lampe udało mnie sie zakupić na allegro w cenie 359 zl. Lampa "pływa" tylko w jednej płaszczyżnie .
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja korzystam na razie z taniej 200pln ,,chińszczyzny '' z www.funsports.pl liczba przewodnia 32 ,dodatkowa lampka doświetlająca, główną obracasz we wszystkich kierunkach za tą kasę rewelacja CY-32TWZ polecam testowałem również z c5060.

jacek2004
    Gość
    Ja robiłem Topca 325 CS , która była założona na stopkę, wszystko ok, poza tym ze przy króciutkich czasach kicha, i nie można było doświetlać w słonku bez dodatkowych sztuczek. W ciemnych sytuacjach było ok. Ale polecam dedykowane np. FL-36 to już jest bajka.

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Lampę SOLIGOR 30 DA kupiłem w komisie za 50 złotych - całkiem nową do wówczas używanego Panasonika FZ20. Sprawowała się nadzwyczaj dobrze. Potrafiła błyskać w serii trzy foty. Na czterech paluszkach akumulatorowych potrafi zrobić 800 zdjęć. Z duecie z E1 sprawuje się również dobrze - tymbardziej że lampa ma regulację siły błysku. E1 mam dopiero kilka dni, a teraz jest w serwisie - dlatego nie mogę sprawdzić czy będzie n.p. działać w serii. Jednak powiem że jest to wspaniała lampa - ma ruchomą i wysuwaną głowicę do zdjęć z dalszej odległośći. Robiłem zdjęcia Panasonikiem z odległości około 10-12 metrów na maksymalnym 420 mm. zoomie - i foty wyszły prawidłowo doświetlone...

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam.

Do takiego aparatu jak E1 grzechem jest podłączanie lamp o których piszecie.
    Oprocz FL50 i FL36 w zasadzie do wyboru pozostaja tylko trzy lampy Metza pracujace w TTL i wykorzystujace możliwości korpusu - 44AF4i(O) cena ok. 750 zl , 44 MZ 4i (ok.750 zł) z dodatkową kostka SCA 3202M4 - cena ok.250 zl i 54Mz4i(O) - cena ok. 1400 zł. Maja one podobne mozliwości do FL 50 poza synchronizacją z czasami migawki krotszymi od 1/180s (FP-TTL)

Pozdrawiam:
    Andrzej

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Do takiego aparatu jak E1 grzechem jest podłączanie lamp o których piszecie.
    ==============================
    Tak to prawda, ale jak nie ma innej alternatywy to tymczasem można się czegoś nauczyć - gdyż napewno dedykowaną lampą robi się to łatwiej.[/list]

Awatar Raptor
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Choćby na allegro jest masa lamp w cenie 100-150 złotych, które mają obracany palnik i swoją wewnętrzną automatykę błysku. Po krótkiej wprawie można z powodzeniem ich używać uzyskując dobre rezultaty. Co prawda ciężko używać ich do rozświetlania cieni w pełnym słońcu, ale zdjęcia z w pomiszczeniu z odbitym błyskiem wychodzą bardzo ok (i to zarówno z błyskiem odbitym od prawdziwego sufitu, jak i sztucznego, zrobionego choćby z białej kartki). Ja sam przez około dwa tygodnie używałem do E-1 Metza 32CT3, którego wcześniej wkładałem do Panasa FZ30 i czasami do 300D. I było tak jak piszę wyżej, czyli ok. Co prawda nie ma żadnego porównania z choćby Fl-36, ale dla kogoś, kto chwilowo nie ma kasy, to taka lampka jest całkiem dobra na tak zwane 'przeczekanie'
    E-1, 14-54, 40-150, Fl-36+stofen, DCR-250.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Gdyby ktoś mi kiedyś pokazał zdjęcie, w którym o jakości zdecydowało użycie dedykowanej lampy zamiast zwykłej , to uwierzyłbym w potrzebę wydawania takiej niewspółmiernej kasy!!!. Robię spokojnie śluby i komunie bez tych dedykacji , a oświetlenie błyskowe jest profanacją fotografi w każym wypadku z wyjątkiem doświetleń i zdjęć z odbiciem światła, co jest możliwe z dowolną lampą. Na dodatek jeszcze nie widziałem w akcji fotografa, który łączyłby lampę dedykowaną za pomocą kabla firmowego za kilkaset złotych--kończy się więc na lampie umieszczonej na stopce i fotografowanie kadrów pionowych z lampą z boku obiektywu i wtedy już całkiem to wszystko jest bez sensu...