Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: C-5060 Dziwne zachowanie - pomocy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C-5060 Dziwne zachowanie - pomocy

Witam,

Mam problem z moim c-5060. Aparat mam od września zeszłego roku – kupiony w usa (niestety nie ma gwarancji). Od pewnego czasu zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Po włączeniu nie reaguje na pokrętło zmiany trybów. Nie działają przyciski dookoła menu, sam włącza się kluczyk na niektórych zdjęciach. Wyjąłem baterię i poleżał trochę. Przeszło. Potem jednak problem zaczął się powtarzać i nie przechodzić. Zauważyłem że czasem pukniecie w pokrętło pomaga lub w korpus. Mam pytanie, czy ktoś się zetknął z takim problemem? Czy wiadomo jak to usunąć, a jeżeli potrzebna interwencja serwisu to ile to mniej więcej kosztuje?
    Będę wdzięczny za odpowiedź
    Auvidis

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam, miałem podobny problem, nie włanczał się a jeśli już to bardzo rzadko i wdedy nic nie działało,żaden przycisk i w dodatku przy włorzonej karcie 32mb pokazywało że mam 512- zostały ustawienia z 512-tki. Mam go 5 mieś, do 31 sierpnia powinni mi go przysłac z serwisu, będe wiedział dokładnie co mu było to odpisze, w Twoim przypadku trza będzie płacic poszukaj gdzieś na forach foto co piszą o naprawach i dobrych punktach, czasem można znalesc pomoc, pozdrawiam.
    loret.
    ps. z jakiego miasta jesteś,

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    JA MAM SWOJEGO OD STYCZNIA I NIC SIĘ NIE DZIAŁO - naprawa pewnie będzie troche kosztować

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dziwne zachowanie niektórych egzemplarzy modelu 5060 to dosyć znana sprawa. w znacznym odsetku egzemplarzy po pewnym czasie używania, średnio po pół roku firmware zaczyna szaleć i aparat przestaje reagować tak, jak użytkownik by sobie tego życzył...

macie tutaj dokładny opis po angielsku - nie tylko Wam się sypie:

http://wrotniak.net/photo/c5050/c5060-dial.html

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Niestety, cyfrówki, to w dużym stopniu elektronika jak i oprogramowanie nią sterujące. Lubi się to od czasu do czasu zepsuć. DLatego zakupiłem sprzęt z gwarancją w Polsce.
    Jak na razie (rok sporego obciążnia) nie miałem potrzeby z niej korzystania.
    Niestety widać auvidis, że załapałeś się na odsetek tych użytkowników, którzy mają problemy.
    Jeżeli dobrze pamiętam jakiś czas temu ktoś dociekał kwestii związanej z awaryjnością 5060 i doszedł chyba do wniosku, że bardzo dużo tych usterek dotyczyło sprzętu sprowadzonego właśnie z USA.
    Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.

Mieszka w
    B-B
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Potwierdzam problemy z oly 5060, takie same objawy jak powyzej pisaliscie wystąpiły u mnie, aparat kupiony w usa z miedzynarodową gwarancją, czy jest ona w Polsce akceptowana?

Czy ten defekt jest naprawialny? Loret napisz cos więcej, co powiedzieli w serwisie.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    zauważyłem że jest to problem głównie aparatów przywiezionych z USA - ciekawe dlaczego. Ja mam swojego 10 miesięcy i wszystko jest ok. Co do gwarancji to pewnie polski serwis jej nie uzna

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    znajomi zajeżdżają służbowego 5060 już dwa lata, w słońcu, deszczu, zimą. z FL-50 i wbudowaną jednocześnie. ten aparat widział chyba wszystko a co najgorsze (dla niego) - ma kilku użytkowników.

I NIC, pracuje jak nowy, więc może faktycznie miejsce/źródło zakupu rzutuje...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja mam C5060 od półtora roku, kupiłem go w Polsce, też używam i używałem w najróżniejszych warunkach (od mrozu do upału, plaża, las itp.). Zrobiłem nim kilkadziesiąt tysięcy zdjęć. Jestem bardzo z niego zadowolony - jak do tej pory żadnych problemów. O tych problemach z wersjami z USA czytałem i ja na wielu forach. Sporo użytkowników się na to skarżyło. Najpewniej to coś związanego z elektroniką tej serii na amerykański rynek...
    Olympus C-5060 WZ + tuleja + filtr UV