Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Co dalej z 4/3?

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    - dokładnie ostatniu spadek jakośći oraz FF/BF - ciągle doskwiera w obozie Canona, od modelu 1dmkII jest jednak dobrze , lepiej niż w E-1 przy dużych powiększeniach.
    My za to mamy najlepiej wykonany korpus za tą cene i optycznie doskonałą optyke za mniejsze pieniądze niż Lki - z których i tak np.70-200 is 1 na 20 jest dobry a cena ( 7 tyś ).
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    W analogu przez wiele lat robiłem Mamiyą RB67 z paroma doskonałymi szkłami i nie szukałem nic wiecej. Teraz podobnie jest z E1 --jestem tym zachwycony z wielu powodów--ale kiedyś dokupię nowszy korpus oczywiście ...gdy odpowiednio stanieje...--pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Azazel
    1dMark II kosztuje 14 tyś zł - obecnie najlepiej sprzedająca się lustrzanka w klasie pro.
    5d ma cene 600 dolarów niższa - ale i przeznaczenie do studia jest widoczne.
    Canon się chwali że 80% fotoreporterów na zawodach sportowych używa 1d Mk II oraz optyki L. W klasie średniej 20d też bezkonkurencyjny. 350d przegrywa nieznacznie z d70 NIKONA .
    To pozwala Canonowi na gigantyczne zyski.
    Jeśli Olympus nie stworzy bogatej lini szkieł oraz nie przyspieszy prac nad nowymi puszkami czekają go kolejne kłopoty finasowe i raczej o świetlanej przyszłości można zapomnieć.
    Małe sprostowanie, 1D Mark II to reporterski aparat a cropie 1,3, a ja pisałem o 1Ds Mark II, co diametralnie zmienia porównanie. I 350D nie przegrywa z D70 w żaden sposób. Chyba że mylisz 350D z 300D, który i tak prawie niczym nie ustępuje D70.

Irek50: musieliście mieć piekielnie badziewne szkło do 20D, skoro taka lipa wyszła, akurat działam codziennie też na 20D i muszę powiedzieć, że sprzęt jest znakomity, a dobra optyka czyni z niego potężny sprzęt.

Azazel: z szumami niezbyt mogę się zgodzić, CMOS daje inną kulturę szumu, który wcale nie jest dużo większy niż E-1. 20D (a nie D20) jest aparatem ekonomicznym i dlatego porównanie wypada podobnie, bo są to podobne aparaty.

i ciągle mylicie 1Ds Mark II z 1D Mark II a to różne aparaty, gdzie 5D można bardziej zbliżyć do 1Ds Mark II, mówimy tu o pełnej klatce i zastosowaniu bardziej studyjnym.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nikt niczego nie myli a ty nie czytasz uważnie.
    Liderem sprzedaży w klasie pro na świecie jest 1d MK II - jakim jest aparatem wiem doskonale, w klasie amatorskiej D70 nikona, wklasie średniej 20d.
    Pomijająć różnice technologiczne pomiędzy CCD , Cmos czy foevon Fuji - mnie nie interesuje czy to FF cz Aps-h czy Aps-c.
    FF i 1dsMkII , 5d ( ze względu na FF ) daje doskonałe efekty z najwyższej klasy Lkami.
    Jeśli twierdzisz iż 300d nie ustępuję D70 to znaczy iż za mało miałeś doczynienie z tymi aparatami bo dzieli je wiele - na korzyść Nikona.

Kultura szumów CMOS jest inna to fakt o faktach nie dyskutujemy.
    Mi chodziło o to że korpusy typu D2X, 1dMkII poprostu w iso 1600 oferują to co E-1 przy 400.
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Azazel-foveon nie jest Fuji tylko Sigmy.
    Cześć.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Azazel: a właśnie porównanie 5d jest prawidłowe do 1Ds Mark II, poco wciskać tu porównanie do 1D Mark II, akurat w redakcji działamy na tych sprzętach i doskonale znam owe maszyny.
    To, że 1D Mark II jest liderem sprzedaży, to inna rzecz, bo 1D Mark II jest aparatem reporterskim, moim zdaniem najlepszym w swojej klasie i dość uniwersalnym. 1Ds Mark II nie może się tym poszczycić, gdyż kierowany jest do strefy iście studyjnej.
    Twierdzę, że 300D mało ustępuje D70 dlatego że je mam, a nie że piszę z tego co widziałem gdzieś tam. 300D mam razem z nowym złamanym oprogramowanie i w takiej formie niewiele ustępuje D70. Dopiero D100, którego mamy też na składzie jest aparatem przewyższającym znacznie 300D. Ale tylko w dziedzinie reporterki. Pozatym porównanie plików RAW, daje obraz, że szumy różnią się bardziej strukturą i nietrudno ją wyeliminować w obu wypadkach z takim samym efektem.
    www.michalmilde.pl

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zgadzam się z tobą, podkreślam iż chodziło mi wyniki sprzedaży i szumy konkretnych modeli - co do 300d ( bez wasi dość kiepski ) , d70 wypada znacznie lepiej.
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Fakt bez Wasi jest mało użyteczny, bo brakuje naprawdę podstawowych funkcji, ot chociażby redukcji siły błysku czy synchro lampy na 1/250
    www.michalmilde.pl

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Skoro piszemy tutaj o Canonie dodam, że na dpreview dali antyreklamę (moim zdaniem) tego najnowszego 5d w postaci tragicznych jakościowo sampli-- Widać w kwestii koloru i tonalności Canon nie dorówna Olympusowi nawet na dużej matrycy!
    http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/5d.jpg

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    I dobrze, nawet bym się nie przymierzał do tego canona, teraz mam na celowniku E-1, a 300D będzie szafował, bo zamiennie działam na C5060 i 300D, częsciej D70.
    www.michalmilde.pl