Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Co dalej z 4/3?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ta tylko przy dslr z FF trzeba stosowac wyjatkowo dobra optyke a co za tym idzie droga! a zeby kupic porzadne tele dla FF o ogniskowej np 400mm (odpowiednik dluzszego konca 50-200) to dopiero trzeba miec kase dlatego nawet gdyby te 5D kosztowalo 8k to i tak trzeba sie liczyc ze optyka ktora da dobre fotki z FF bedzie niewiele tansza a wiec to wciaz nie na nasza kieszen :P

po drugie 5D jest wolnieszy od 20D w tym wypadku zachwyt nad FF przewyzsza uniwersalnosc np fuji s3pro ktore saprzeznaczone do tych samych celow

Awatar ghost4
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    IMO mała poprawka:
    50-200 u nas kosztuje ogromne pieniądze bo w stanach jest dostępny za 800$ czyli coś w cenie canonowskiej 70-200 f4
    Niekoniecznie, Canon 70-200 f4 ( nówka ) na Ebay kosztował mnie 530$.
    Pzdr.
    Andrzej

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez P
    Ja tam czekam na 35-100/2, ale obawiam się że cenę może mieć zaporową...
    Tu można sobie póki co porównać Zuiko 35-100/2 do 100-400 L IS Canona:

http://www.e-fotografija.com/forum/viewtopic.php?t=5803

--
    emc2

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To prawda, że do FF potrzeba b.dobrej optyki, ale jest ona w cenie zbliżonej do naszej Zuikowskiej np. taki 70-200/4...

Co do tego czy to sprzęt studyjny: jest ponoć niewiele większy od 20D http://www.luminous-landscape.com/re...announce.shtml

A że będzie kosztował na początek 12000: pamiętacie ile kosztował 10D 3 lata temu? Równo 10000 na Allegro...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jps
    ta tylko przy dslr z FF trzeba stosowac wyjatkowo dobra optyke a co za tym idzie droga! a zeby kupic porzadne tele dla FF o ogniskowej np 400mm (odpowiednik dluzszego konca 50-200) to dopiero trzeba miec kase dlatego nawet gdyby te 5D kosztowalo 8k to i tak trzeba sie liczyc ze optyka ktora da dobre fotki z FF bedzie niewiele tansza a wiec to wciaz nie na nasza kieszen :P

po drugie 5D jest wolnieszy od 20D w tym wypadku zachwyt nad FF przewyzsza uniwersalnosc np fuji s3pro ktore saprzeznaczone do tych samych celow
    jest wolniejszy, bo to sprzęt studyjny, zobacz na ISO i jego skok i synchronizcję lampy 1/200 a nie 1/250 co zmienia diametralnie jego zastosowanie. Zamiast s3pro i tak bym wolał tego Canona, oczywiście cena 3700 euro to spora kasa, jesli cena dojdzie do 15000 zl to nie oplaca sie go kupowac bo za 18000 mozna miec 1Ds
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    1dMark II kosztuje 14 tyś zł - obecnie najlepiej sprzedająca się lustrzanka w klasie pro.
    5d ma cene 600 dolarów niższa - ale i przeznaczenie do studia jest widoczne.
    Canon się chwali że 80% fotoreporterów na zawodach sportowych używa 1d Mk II oraz optyki L. W klasie średniej 20d też bezkonkurencyjny. 350d przegrywa nieznacznie z d70 NIKONA .
    To pozwala Canonowi na gigantyczne zyski.
    Jeśli Olympus nie stworzy bogatej lini szkieł oraz nie przyspieszy prac nad nowymi puszkami czekają go kolejne kłopoty finasowe i raczej o świetlanej przyszłości można zapomnieć.
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Do Azazel--wszystko się zgadza z wyjątkiem pochwalenia Canona 20D--albo mój kolega nie umie go skonfigurować , albo ma pechowy egzemplarz (obiektyw L za ok 3tys zł) , albo to jest kompletny szajs (często w różnych warunkach porównujemy z E1...)--pozdrawiam
    http://arturo.serv01.net/olympus/upl...porownanie.jpg
    (tu musiałem bardzo skompresować, ale porównać można<w tych samych warunkach>...--E1 resamplowane w górę do 8mln px ,aby zrównać z 20D!!!)

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Obraz z E-1 jest doskonaly przy iso 100 po interpolacji do 16mpix mozna na A0 drukować.
    D20 jaki jest większość wie - nie zmienia to faktu że sprzedaje się jak ciepłe bułki u nas i za oceanem - przewyższająć kilkukrotnie sprzedaż E-1.
    Pisząc iż w klasie średniej jest bezkonkurencyjny miałem na myśli oczywiście sprzedaż nie właściwości użytkowe.
    Osobiście miałem z nim doczynienia i szkłami klasy L przez 3 miesiące i e-1 dawał mi lepsze rezultaty do formatu A4 oraz do czułośći iso 200 , 20d miał szumy przy iso1600-3200 takie jak e-1 przy 800.
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Co do szumów w 20D to całkowicie się zgadzam, ale w dużej części to "zasługa" programowego paskudnego wygładzania, którego nie cierpię---przy niektórych motywach zdjęcia koledze się udają --są bardzo "sterylne" --odpowiednie do fotografii katalogowej--ale ciągłe kłopoty z back focusem i kolorem są na porządku dziennym---pozdrawiam

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jak to dobrze, że mamy Olki Poza tym, ze względu na cenę, na atrakcje typu FF/BF stać tylko niektórych
    Pozdrawiam,
    Piotr.