Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 113

Wątek: Minusy E-1

Awatar Werwolf
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Minusy E-1

Panowie, czas na pierwsze podsumowanie. W końcu aparat mam już miesiąc.
    Nad plusami się rozpisywać nie będę, może warto założyć ku temu specjalny wątek. Tutaj proszę wpisywać same zauważone minusy. Oby ich było jak najmniej...

* zawiesza się
    * AF continous ostrzy 'tak sobie' - w D70 wygląda to znacznie lepiej...
    * pomiar światła - przy mocnym słońcu często niedoświetla (centralnie ważony, teraz sprawdzam jak działa ESP)
    * brak wbudowanej lampy - czasem by się jednak przydała...
    * POTWORNE SZUMY powyżej ISO 200 - masakra

pozdr
    Olympus E-1+14-54 oraz 40-150

Awatar Kanciaty
    Mieszka w
    Tarnowa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jakby nie patrzeć Olympus e-1 tak przereklamowany na tym forum jest jednak starym modelem. Podejrzewam że w następcy e-1 lampa błyskowa będzie wbudowana, tak jak w modelu e-300. Jaka jest taka jest ale .... jest.
    Myślę że tą moją uwagą nie zraziłem do siebie użytkowników e-1, jeżeli tak to sorry.
    Olympus E-300 / 14-45mm, 40-150mm ZUIKO DIGITAL / 4 GB SanDisk CF Extreme III / Velbon DX 888 Digital / inne dodatki

Mieszka w
    zachodniopomorskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    kazdy sprzet ma zalety oraz wady oczywiscie.
    wybor takiego czy innego to sztuka kompromisu i oczywiscie potrzeb uzytkownika. mnie olek po prostu dobrze lezy w lapie oraz jako ze nie lubie uzywac lcd - mam prawie wszystko pod reka.
    ale to tylko sprzet, a jak powiedzial ktos madry: to nie aparat robi foty tylko ten co go trzma - czy jakos tak.

mimo to, jako nowy user e-1 chetnie przylaczam sie do dyskusji i bede dopisywal co mnie boli w e-1 w miare poznawania aparatu.

pozdrawiam,
    kvist.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    * zawiesza się

mi nie

ot od dawna wiadomo, ze d70 króluje ze swoim AF

* pomiar światła - przy mocnym słońcu często niedoświetla (centralnie ważony, teraz sprawdzam jak działa ESP)

hmm masz nowy firmware? Ja na ostrym słońcu często daję nawet ujemną kompensację!!

chyba wiesz co kupowałeś, to nie minus to cecha
    (canon 1ds tez wbudowanej lampy nie ma i jakoś nikt mu tego nie zarzuca)

chyba wiesz co kupowałeś. Osobiście szumy mi nie przeszkadzają (ale nie mówię, że nie szumi).
    Zresztą polecam opasłe tomisko "świat w obiektywie National Geographic"
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mi się nie wiesza, szumy do iso 400 są akceptowale - jeśli nie wchodziś w format A4 rezultaty przy iso 400 są bardzo dobre , iso 100 są doskonałe.
    Co do AF - mi działa szybko i pewnie , centralnie - ważony praktycznie się nie myli.

Co do ostrego słońca czy zdjęć na przykład w górach zimą - normalnym jest fakt , iż światłomiesz się pomyli ( Canon 1dsMkII też się myli ) - od czego masz korekcje, analogiczna sytuacja jest przy głównym motywie w bardzo ciemnych barwach.

Zdjęcia seryjne przy 3kl/s i 3pkt AF nie są mocną stroną e-1 to wiedziałeś przed zakupem więc na AF-C nie ma co narzekać.

Oczekujesz że weźmiesz aparat do ręki i zrobisz doskonałe zdjęcia ? - to nie aparat je robi a fotograf.
    E-1 jest cyfrową lustrzanką skierowaną do zaawansowanych użytkowników - takich co wiedzą do czego służą jego rozbudowane funkcje , oraz jak obługuje się olympus studio.
    Miałem okazje pół roku testować Eos20d i efekty są jak dla mnie lepsze na e-1 do iso 400.
    Lampa czasem jej brak - ale niezaprzeczalnym faktem jest iż zewnętrznato dopiero jest to.
    To nie wada a jak słusznie napisano wcześniej cecha.

Za pieniądze za jakie jest sprzedawany w Polsce ma najlepszy współczynnik jakość - możliwośći do ceny.

W połączeniu z doskonałą optyką Zuiko 7-14 , 11-22, 14-54 , 50-200 czy 300 daje doskonałe efekty.
    Jednak podstawą jest wiedza jak użyć narzędzia jakim jest e-1 - rozumieć jak działa AF - wiedzieć kiedy użyć Esp a centralnie -ważonego pomiaru.

Najprościej narzekać wydając 4tyś oczekująć jakośći Eos1dmkII czy Nikkon D2X.
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Odniose sie do twoich sugesti?
    Szumy pow. ISO 200 ? Wywowylwalem zdjecia z ISO 800 i sa czyste jak lza. A moze nie masz wlaczonej redukcji szumow?
    Po co lampa? To aparat adresowany jakby nie patrzec do zaawanasowanych uzytkownikow ktorzy i tak by z niej nie korzystali
    Zawiesza sie? Ja mialem go dwa tyg. i ani razu sie nie zawiesil - za kilka dni przyjdzie do mnie kolejna sztuka i mysle ze tez sie nie zawiesi - a jak naprawde czesto sie zawiesza to do serwisu go!

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    nie ma to jak fachowa opinia pierwszych przedmówców. nikt Was nie zmuszał, skoro nie ma lampy i tak strasznie szumi, to po co było go kupować? w jednym poście pluje się na E-1 a w drugim pyta "jak sprawdzić wersję firmware"... porażka.

jak dla mnie za wady/niedopatrzenia można uznać:
    - wystającą zaślepkę złącza po lewej stronie korpusu
    - brak wyświetlonej non-stop wartości ISO - po pewnym czasie człek się przyzwyczaja, ale można kilka razy popłynąć
    - dość duży szum od ISO 800

do AF nic nie mam, jak dla mnie jest pewny i szybki. pomiar światła i auto WB też bezproblemowo.

SKORO SIĘ ZAWIESZA, to WY****DOL kartę CF i kup porządną a dopiero potem narzekaj...

Wypstrykałem ponad 2000 zdjęć w słońcu i deszczu i żadnej zawiechy nie było.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    - brak wyświetlonej non-stop wartości ISO - po pewnym czasie człek się przyzwyczaja, ale można kilka razy popłynąć
    o tak to, rzeczywiście wada

Może jeszcze to, że po zrobieniu zdjęcia trzeba czekać z 2s na podgląd, chociaż już się do tego przyzwyczaiłem
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Minusy E-1

* zawiesza się
    Wcale nie

Ale inne rzeczy w D70 wyglądają znacznie gorzej

Jak będziesz miał go dłużj niż miesiąc i będzięsz robił nim zdjęcia to naczusz się tego światłomierza

bez komentarza...

W sumie o gustach się nie dyskutuje ale IMHO problem szumów do ISO400 włącznie można sobie odpuścić. Mam na ścianie 30x40 z ISO400 i bardziej widać tam skutek 5MPix niż szumów.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja mam wydruk z profesjonalnego studia A0 przy iso 100 - wygląda cudownie, do iso 400 jest doskonale - jakość fotek z sensora e-1 jest doskonała , lepsza jak z 20d i 8mpix - doskonale efekty przy dużych powiększeniach dają profesjonalne studia , obaraz z e-1 po interpolacji uzyskuje 16mpix i dopiero drukowany daje doskonałe efekty.
    Standartowo maszyna jest tak skalibrowana że braknie jej pixeli do duzego druku ( 5mpix to max A4 ) - i efekty będą słabe.
    Co do zasady do powiększeń nie stosuje się czułośći innej jak iso50 , iso100 - takich wydruków nie ogląda się przez lupe, pliki muszą być surowe RAW , obróbka odpowiednimi narzędziami da efekty jakich oczekujemy.

Werwolf
    Było kupić d70 i się cieszyć.
    E-1 do dobry sprzęt w dobrych rękach dający doskonałe rezultaty , w twoich widzocznie to porażka - winny jesteś Sam że brak ci umiejętnośći i poza onanizm sprzętpowy na nic w temacie fotografi cie nie stać.
    Pozdrawiam
    Robert