Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 113

Wątek: Minusy E-1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ależ ta "moda" ma już chyba ponad sto lat (jeśli nie sięga nawet korzeniami do starożytności ). Wydaje się być jakby nie patrzć ponad czasowa Owszem Olympus poszedł na łatwiznę, gdyby chcieli zachować wymiar pixela i stosunek boków 3:2, to musieliby zejść z rozdzielczością o 1Mpix, a to już nie wyglądało by za dobrze w oczach klientów. Jedynym argumentem przemawiającym za takimi proporcjami jest cena, Olek po prostu przyoszczędził i tyle. Z jednej strony słusznie, już lepiej że upchnęli ten 1Mpix po bokach niż mieliby ściskać tę samą liczbę pixli na mniejszej powierzchni, dlaczego jednak nie umożliwili wyboru proporcji 3:2 nie wiem. Szkoda w każdym razie, zawsze lepiej mieć wybór niż go nie mieć.
    W każdym bądź razie łatwość wpisania prostokąta w okrąg jest taka sama dla proporcji 3:2 jak i 4:3, jedynie drożej kosztuje zrobienie matrycy.
    Zresztą stosunek boków matrycy nie jest cechą systemową i mam nadzieję, że następne puszki będą normalne.
    A to że w kinie Imax takie są proporcje ekranu nie znaczy, że w takich prporcjach są wyświetlane filmy Możesz mi wieżyć lub nie ale format wszystkich filmów kinowych to 3:2 lub jeszcze węziej. 4:3 to jest patent telewizeyjny, w czasach gdy TV powstawał technologia nie pozwalała na produkcję kineskopów panoramicznych, bardziej były zbliżone do koła, więc zmieniono kinowe proporcje z optymalnych na ekonomiczne (nie chciano zostawiać czarnych pasków).

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    [quote="KvM"]W każdym bądź razie łatwość wpisania prostokąta w okrąg jest taka sama dla proporcji 3:2 jak i 4:3, jedynie drożej kosztuje zrobienie matrycy.
    Zresztą stosunek boków matrycy nie jest cechą systemową i mam nadzieję, że następne puszki będą normalne.
    [quote]

być może źle się wyraziłem, chodzi o to, że prostokąt o wymiarach boków 4:3 wpisany w dany okrąg będzie miał większe pole aniżeli prostokąt wpisany w ten sam okrąg o proporcjach 3:2.
    Co rozumiesz pod pojęciem "normalne puszki"?
    I jaki według ciebie jest "wymiar pixela"?

Nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą nie chce mi się dyskutować (chodzi mi o nieszczęsne 16:9 - dla mnie nieszczęsne, dla ciebie może i szczęsne)
    pozdrawiam

jacek2004
    Gość
    kvm widziały gały co brały - 4:3 są w specyfikacji, jak się nie podoba to się nie kupuje .... Acha zapomiałem Ty E-1 kupiłeś ze względu na rower

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Kvm-jestes męczacy albo wyjątkowo malo rozgarniety,ciągle Cie mapotykam,to nie cyrk z dresiarzami,milośnikami BMW i wlascicielami wypasionych komurek.Wyluzuj trochę i przestań robić z siebie wała,bo to męczące.Inni także wpadają w podobny ton i mękolą oczyska jak potępieńcy.
    Czesć.Ch.

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    kvm napisał że w labach można wywołać 4\3 ja robię odbitki w MM i FJ i tam owszem jest ten format ale 18\24cm a gdyby dali papier 12\16cm.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    kvm skad roznica 1mpix 4:3 a 2:3 przy takim samej dlugosci jednego boku to roznica raptem okolo 10% powierzchni!

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorian
    kvm napisał że w labach można wywołać 4\3 ja robię odbitki w MM i FJ i tam owszem jest ten format ale 18\24cm a gdyby dali papier 12\16cm.
    i miał rację
    można wywołać 10x13,33 - niby podobny do 10x 15 tylko troszkę "ucięty"
    jak w twoim labie nie mają, to go zmień

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    kvm widziały gały co brały - 4:3 są w specyfikacji, jak się nie podoba to się nie kupuje .... Acha zapomiałem Ty E-1 kupiłeś ze względu na rower
    Pierwsze co udeża w specyfikacji E-1 to 4:3 przez skojażenie z systemem 4/3 prawdę mówiąc chyba nawet pierwotnie jedno z drugim utożsamiałem.
    Jacuś, jak widzę urwałeś się z jakiejś innej planety, gdzie wszystko jest doskonałe (a raczej staje się po zakupie). Jeszcze nie widziałem sprzętu, który byłby bez wad. Gdybym chciał kupować sprzęt który nie ma żadnej wady, to nic bym nie mógł kupić. Co to za bzdurne teksty "widziały gały", to że widziały nie znaczy że po zakupie nagle przestały widzieć. Wady są, wątek jest o wadach, więc o wadach piszę.

A ty chomsky jak masz coś do mnie to wal śmiało, a konkretnie, bo sory pisząc takie posty kojażysz mi się z owymi dresiarzami w BMW, o których sam wspominasz, co to na każdego potrafią obszczekać swoimi jęzorami.

No chyba że faktycznie po zakupie E-1 coś się ludziom w mózgach zmienia, może mi też się zmieniło?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jps
    kvm skad roznica 1mpix 4:3 a 2:3 przy takim samej dlugosci jednego boku to roznica raptem okolo 10% powierzchni!
    Może źle się wyraziłem. Ten jeden Mpixel tracimy wycinając ze zdjęcia E-1 obraz o właściwych proporcjach 3:2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Jesteś osłem KvM-z mojej strony tyle.
    Cześc.Ch.