Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 113

Wątek: Minusy E-1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Stałki to piekna sprawa,mam,używam w systemie analogowym.Czasami.Zawsze jednak mam podpięte zoomy.Z uwagi na mobilność i szybkość pracy.Przypinanie i odpinanie stałek w plenerze,w różnych warunkach pogodowych to mordega.Podobnie wszelkie "współistnienie w grupach ludzi,czy to wędrujących po górach,miastach,pieszo,rowerami i czym tam jeszcze".Nie wspomnę o reportażu i zdjęciach weselnych.Zachwyt stałkami szybko mija.Mordują radość focenia,wręcz nie pozwalają wykonać fotografii.Widać to na wielu fotkach streetfoterów-focących dalmierzowcami ze stałkami.Kadry są niechlujne,przypadkowe z dorobiona ideologią.Kilku gości w świecie potrafi te Leici wykorzystać(wybierajac z tysięcy fotek te jedną),jednak nie Józio z Koziej Wólki,z paroma zlotymi na swoje hobby i Canonetem.
    Magus-jeszcze przekonasz sie o tym.Pomijam somotne spokojne wędrówki z czasem przeznaczonym na focenie,bez pośpiechu z jasno określonym zamiarem,ze znanym i wcześniej przebadanym tematem zdjęć,zaplanowanymi światlami i jego kierunkami i statywem.Worem obiektywów i autem podwożącym to wszystko blisko obiektu.Pomijam z uwagi na charakter naszej dyskusji i naszego focenia.
    Lustrzanka nie jest po to by wymieniać obiektywy i mieć ich cały wór.Lustrzanka tylko umożliwia wymianę obiektywow.Większość wymarzonych i często kupowanych szkieł do niczego tak naprawdę właścicielowi nie jest potrzebna.Wykorzystywana raz na jakiś czas i to tylko po to by zaspokoic potrzebę posiadania dla samego posiadania i uzasadnić chybiony,niepotrzebny zakup.Tak naprawde potrtzebne są 2-3 zoomy dobrej jakości i te system Oliego daje.Cała reszta to igraszki słowne użytkowników systemu.No może za wyjątkiem 1% bardzo świadomych użytkowników posiadających wąsko sprecyzowane potrzeby.
    Focilem jakimiś ruskimi szkłami-stałkami o złej/niezłej jakości i jakimis enerdowcami i innymi i wcale mi nie żal,że nie moge ich przypinac.Cieszę się ,że w końcu mam dobrej jakości zoomy.Przeprowadzilem wiele prób na stałkach i niezlych zoomach i mam całe szuflady opisanych negatywów i zdjęć na papierze.Sam nie wiem po co i w jakim celu wydalem tyle kasy.Przyznaję bylo przy tym sporo zabawy.W efekcie stwierdzile pewną wyższość stalek ,szczególnie względem kontrastu,dystorsji,winietowanie i mniej ostrości.
    Ostatnie próby na 350d nie dawały jednoznacznych wyników a tylko potwierdzily nieznaczną przewagę stalek-nie wartą zachodu.
    W codziennym użytkowaniu potrzebne są 2-3 sztuki body(najlepiej 3) i 2-3 zomy lub 2 zoomy i jedna przygotowana wcześniej stałka np. jasna portretówka,czy długie ,jasne szkło+ dwie lampy słabsza i silna.
    To jedyna możliwość normalnego focenia.Grzebanie w totbie w poszukiwaniu szkieł i ich przypinanie wybijcie sobie z głowy.Tych trzech korpusów w systemie Oliego sobie i Wam życze + reszty gratów.
    P.s.Sami dojdziecie do tego,po pewnym czasie.
    Cześć.Ch.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    chomsky: Z Twojego własnego tekstu wynika, iż kierujesz go do 99% procent fotografujących, nie bardzo świadomych i nie mających wąsko sprecyzowanych potrzeb!!!
    Opisałeś jedynie swój styl i metodę pracy, ale nic Cię nie upoważnia do tak autorytarnego narzucania innym Twojego sposobu uprawiania fotografii. Być może nawet masz rację z tymi procentami, ale ja uważam, iż należy dążyć do odwrócenia tych proporcji, a nie propagować zasadę produkcji jak największej ilości niezłych zdjęć, w jak najkrótszym czasie, jak najmniejszym wysiłkiem...Jesteś pod presją w zasadzie słusznej ekonomiki twórczości, ale w skrajnej postaci prowadzić ona może do przeciętności wyników pracy i powielania milionów fotografii zalegających szuflady i strony internetowe...
    Nie wątpię, że Ty sam wiesz co robisz i szanuję Twoje zdanie odnoszące się do własnej metody, ale inym (tym mniej świadomym) chcę przypomnieć, że zoomowanie to nic innego jak POŚPIESZNE KADROWANIE, a niewłaściwe kadrowanie dyskwalifikuje zdjęcie całkowicie. Kadrowanie zmienia naturalny kąt obserwacji przedmiotu i nie powinno tu być miejsca na pośpiech i przypadek. Zalew gazetowch (i nie tylko) knotów jest właśnie dowodem pośpiesznego zoomowania ...Mnie się marzy, aby jakiś większy procent fotografów próbował stosować zasady kompozycji i metody przemyślanej fotografii wracając do starej szkoły np. Jana Bułhaka, który zoomów przecież nie używał, a jego fotografię dzieli przepaść od masowej produkcji obecnych "zoomiarzy"---pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    IREK50 - święta racja.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Irek te % to tak dla ilustracji rozważań.Zapewne na forach nie ma nawet 1% świadomych użytkownikow focących zaplanowane fotki dla jakichś potrzeb.I mających wymagania względem optyki.Bułhak nie używał też komputera i nie jeździł autostradami.Nie rozmawiał z kumplami w necie.Nie używał zoomów bo ich nie było.Ludziska dawniej wozili swoje skrzynie i tafle szkła na grzbietach osiołków i robili max 10-15 fotek dziennie i to jak dobrze poszło.Dziś masz to w dwie sekundyNiektórzy płaczą ,że to za mała szybkość.Tyle.Dziś miliony używa zoomów w tym tysiace pracujących zawodowo.Zapewne sa i tacy co uzywaja stałek wysokiej klasy, bo takie mają wysokie wymagania.Jak myslisz ilu ich jest?Ilu ich dźwiga to żelastwo.Ilu ludzi im w tym pomaga,jakie są naklady finansowe na taką fotografię?I nie chodzi mi tu o 50mm/1,8 Canona.Choć i to jest stałka.Uzywam stalek jedynie w złym świetle,gdy musze miec sporo światla zastanego.Większość pracujących foci jednak zoomami.I nic juz tego nie zmieni.
    Wcale niczego nikomu nie narzucam,wali mnie to kto czym i jak foci.Opisuję rzeczywistość jaką znam i obserwuję,a w niej niewiele romantycznego sposobu uprawiania fotografii.Pewnie szkoda.Sam lubię pobawić się starociami,sprawia mi to po prostu przyjemność,jedna-trzy klatki z namysłem.I co?Jakieś cudne efekty?Nie bardzo.
    Leicę ze stałkami przyjme mimo to chętnie,w prezencie.Nie zapłacę jednak za to fortuny,nawet nie fortuny a średnich pieniedzy.Po prostu nie jest mi potrzebna.Podobnie jak i inne analogi i szkła,ktore żona każe mi wynieść z mieszkanka, a które są moimi niegdysiejszymi marzeniami i przyjaciółómi jakby nie było.
    Cześć.Ch.

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Chomsky coś z tą masą stałek przesadzasz, do mojej F5 mam Nikon AF-Nikkor 28 f/2.8D ( 200g waży ) , Nikon AF-Nikkor 50 f/1.4D ( 225g ) , Nikon AF-Nikkor 85 f/1.8D (385g ) , Nikon AF Micro-Nikkor 105 f/2.8D ( niecałe 600g ) - wszystkie razem wzięte waża tyle co Nikon AF-S Zoom-Nikkor 28-70 f/2.8D IF-ED.
    Zatem zapewniam iż nie musiałem wozić szkieł osiołkiem czy zatrudniać tragarzy.
    Zaletą stałek jest doskonała jakość optyczna , rozmiar i masa, cena poza Leica jest do przyjęcia w każdym systemie.
    Pozdrawiam
    Robert

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Pentax SMCP-FA 43 f/1.9 Limited Autofocus

Pentax SMCP-FA 31 f/1.8 AL Limited Autofocus

Pentax SMCP-FA 77 f/1.8 Limited Autofocus

Te szkła ważą miedzy 100-200g - zatem gdzie chomski masz tą gigantyczną mase.
    Szkła w/w są optycznie i mechanicznie jednymi z najlepiej ocenionych szkieł w Stanach Zjednoczonych przez profesjonalne redakcje.
    I ku uciesze wszystkich zainteresowanych stałkami w systemie pentaxa są tanie jak na wersje Limited. Ceny zaczynają od 1000 a kończa na 4 tyś.
    Zatem można mieć te stałki za cene najwyższej klasy podstawowego zooma.

Każdemu według potrzeb.

Sorry za off topic.
    Pozdrawiam
    Robert

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Po całych wakacjach focenia 2000 zdjęć nie dostrzegam wad które mogłyby mnie zaskoczyć. Jedynym minusem jest brak możliwości przełączenia na format fotografii 2/3 jak w c5060. Zabrakło mi tego po wykonaniu odbitek gdy w labie fatalnie przycieli niektóre starannie wybierane kadry. Ktoś napisał o szumach powyżej 200 ja tę granicę podwyższam do 800 na odbitkach nie widoczne na komputerze równierz. Jedyne co jest widoczne to bardzo delikatny efekt ziarna i dodrze bo czasem ma to swój urok. Szumy to miałem na c5060 widoczne w postaci różnokolorowych kropek w ciemnych partiach powyżej 200iso. E1 robiłem zdjęci na koncercie Jazz w lesie przy iso 800 wyszło rewelacyjnie ,widać klimat tej imprezy. Drobną wadą jest złącze zewnętrznej lampy i gripa , ale się upociłem żeby to odkręcić trzeba mieć chyba imadło w paluszkach.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Zaraz tam wybieracie takie stalki co są malutkie i leciutkie.Takie tam niedobitki systemów szkieł maloobrazkowych.Kto tam dzis takich używa?Romantycy tylko.Stałki,ktore sa dzis używane to duże,ciężkie i jasne szkła,używane przy foceniu sportu i przyrody.Wozi sie je tirami i jeepami.A przenosza Murzyni.Jak taki fotograf przeniesie te stałki 10 metrów przez bieżnię to ma lumbago przez rok.Sami znacie te zdjęcia z objuczonymi spoconymi fotografami.Stałki to romantyzm, marzenie o szkle doskonalym,poręcznym lekkim,podsycane to przez specow z Leici i Contaxa i innych.A ,że niewielu stać to podniecają się EF 50/1,8 za 3 stowki(którą i ja mam, a co?).Jedyne stalki warte ewentualnego posiadania przez takich jak my to macro,portretówki i ze zmienna korekcja osi optycznej typu shift/titl(czy jak to się tam pisze).
    Cześć.Ch.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Jedyne stalki warte ewentualnego posiadania przez takich jak my to macro,portretówki i ze zmienna korekcja osi optycznej typu shift/titl(czy jak to się tam pisze).
    Cześć.Ch.
    Coś jak minolta 135 STF?

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorian
    Jedynym minusem jest brak możliwości przełączenia na format fotografii 2/3 jak w c5060...
    To by trochę podważało "filozofię" i marketingowe mumbo-jumbo systemu 4/3
    Pozdrawiam,
    Piotr.