Stałki to piekna sprawa,mam,używam w systemie analogowym.Czasami.Zawsze jednak mam podpięte zoomy.Z uwagi na mobilność i szybkość pracy.Przypinanie i odpinanie stałek w plenerze,w różnych warunkach pogodowych to mordega.Podobnie wszelkie "współistnienie w grupach ludzi,czy to wędrujących po górach,miastach,pieszo,rowerami i czym tam jeszcze".Nie wspomnę o reportażu i zdjęciach weselnych.Zachwyt stałkami szybko mija.Mordują radość focenia,wręcz nie pozwalają wykonać fotografii.Widać to na wielu fotkach streetfoterów-focących dalmierzowcami ze stałkami.Kadry są niechlujne,przypadkowe z dorobiona ideologią.Kilku gości w świecie potrafi te Leici wykorzystać(wybierajac z tysięcy fotek te jedną),jednak nie Józio z Koziej Wólki,z paroma zlotymi na swoje hobby i Canonetem.
Magus-jeszcze przekonasz sie o tym.Pomijam somotne spokojne wędrówki z czasem przeznaczonym na focenie,bez pośpiechu z jasno określonym zamiarem,ze znanym i wcześniej przebadanym tematem zdjęć,zaplanowanymi światlami i jego kierunkami i statywem.Worem obiektywów i autem podwożącym to wszystko blisko obiektu.Pomijam z uwagi na charakter naszej dyskusji i naszego focenia.
Lustrzanka nie jest po to by wymieniać obiektywy i mieć ich cały wór.Lustrzanka tylko umożliwia wymianę obiektywow.Większość wymarzonych i często kupowanych szkieł do niczego tak naprawdę właścicielowi nie jest potrzebna.Wykorzystywana raz na jakiś czas i to tylko po to by zaspokoic potrzebę posiadania dla samego posiadania i uzasadnić chybiony,niepotrzebny zakup.Tak naprawde potrtzebne są 2-3 zoomy dobrej jakości i te system Oliego daje.Cała reszta to igraszki słowne użytkowników systemu.No może za wyjątkiem 1% bardzo świadomych użytkowników posiadających wąsko sprecyzowane potrzeby.
Focilem jakimiś ruskimi szkłami-stałkami o złej/niezłej jakości i jakimis enerdowcami i innymi i wcale mi nie żal,że nie moge ich przypinac.Cieszę się ,że w końcu mam dobrej jakości zoomy.Przeprowadzilem wiele prób na stałkach i niezlych zoomach i mam całe szuflady opisanych negatywów i zdjęć na papierze.Sam nie wiem po co i w jakim celu wydalem tyle kasy.Przyznaję bylo przy tym sporo zabawy.W efekcie stwierdzile pewną wyższość stalek ,szczególnie względem kontrastu,dystorsji,winietowanie i mniej ostrości.
Ostatnie próby na 350d nie dawały jednoznacznych wyników a tylko potwierdzily nieznaczną przewagę stalek-nie wartą zachodu.
W codziennym użytkowaniu potrzebne są 2-3 sztuki body(najlepiej 3) i 2-3 zomy lub 2 zoomy i jedna przygotowana wcześniej stałka np. jasna portretówka,czy długie ,jasne szkło+ dwie lampy słabsza i silna.
To jedyna możliwość normalnego focenia.Grzebanie w totbie w poszukiwaniu szkieł i ich przypinanie wybijcie sobie z głowy.Tych trzech korpusów w systemie Oliego sobie i Wam życze + reszty gratów.
P.s.Sami dojdziecie do tego,po pewnym czasie.
Cześć.Ch.