Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 113

Wątek: Minusy E-1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Kvm-50mm to optyka macro.I jej cena nie jest przegieciem.Jest normalna tyle kosztują obiektywy 100mm macro konkurencji.Z braku portretówki używany jest ten obiektyw do innych celów.
    Magus-dobry zoom do codziennych zastosowań jest jak znalazł.Stałki stosuje sie w krytycznych momentach do zastosowań naprawdę wymagajacych dobrze skorygowanej optyki.Samo przekładanie zaprzecza ideii mobilnosci,szczelnosci i czystosci systemu 4/3 w E1.Aczkolwiek niektorym moze byc potrzebne.
    Cześć
    Ch.

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Lustrzanka ma tą ceche że pozwala zmieniać obiektywy gdyby były , też mi brak stałek.
    Stałka 24 lub 28 , oraz 50 mm f1.4 i byłoby pięknie.

Optyka macro pozwala na ustawienie ostrości z niewielkiej ogdległóści i cechuje ją duże skala odwzorowania.
    50mm dla 4/3 jest technicznie tak proste jak wykonanie 50mm dla małego obrazka.
    Crop 2x wynika z rozmiarów sensora - optycznie to 50mm.
    Ponieważ ED50 jest doskonałym optycznie szkłem macro jego cena jest na poziomie konkurencji, nie mniej i nie więcej.
    Pozdrawiam
    Robert

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Gdyby się czepiać drobiazgów to jednak pięćdziesiątka w 4/3 jest trudniejsza do wykonania ze względu na warunek telecentryczności oraz dużo większą rozdzielczość potrzebną przy mniejszej matrycy (wyższa rozdzielczość to całościowa zmiana tecgnologii produkcji...)--pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Stałki i stałki i stałki raz jeszcze

Chomsky - Stałki stosuje sie w krytycznych momentach
    Oj nie zgadzam się. Zupełnie nie masz racji. To do czego stosuje się stałki zależy od tego któ fotografuje i jak. Dla mnie zoomy mogły by nie istnieć. Prawda, że są wygodne, ale nieźle potrafię radzić sobie stałką [ której obecnie nie posiadam;-( ]

Chomsky - Samo przekładanie zaprzecza ideii mobilnosci,szczelnosci i czystosci systemu 4/3
    Dawno mnie nic tak na tym forum i nie tylko, nie ubawiło jak ten fragmen ;-D
    Po to są lustrzanki DSLR by zmieniać obiektywy, jak nie chcesz ich zmieniać kup sobie Hybrydę. Po to właśnie jest system czyszczenia matrycy, by Ci którzy korzystają z wymiennej optyki, a tacy są (winni być) użytkownicy systemu 4/3 a w szczególności E-1dynek, mogli spać spokojnie.

Pozdro Chomsky - dziękówka za chwilkę rozprężenia!!
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Popieram Magusa w jego opinii...

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KvM
    Dość mały i ciemny wyświetlacz. Tak na oko w porównaniu z 7D jest dwa razy mniejszy.
    Bo ten z 7D to ekstremum Dla mnie wizjer E-1 był ulgą i objawieniem po D70 i tanich Canonach...

Co do wad: brak potwierdzenie ostrości z manualnymi szkłami (przez przejściówkę). Powinno być jak u Pentaxa...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez P

Bo ten z 7D to ekstremum Dla mnie wizjer E-1 był ulgą i objawieniem po D70 i tanich Canonach...

Co do wad: brak potwierdzenie ostrości z manualnymi szkłami (przez przejściówkę). Powinno być jak u Pentaxa...
    Wizjer też powinien być jak u Pentaxa czy 7D, to nie żadne extremum, tylko minimum przyzwoitości i tak się człowiek czuje jak w jaskini po obcowaniu z przeciętną lustrzanką analogową.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ale tem minoltowski nie ma 100% krycia?
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez P
    Ale tem minoltowski nie ma 100% krycia?
    Nie ma, ale możesz mi wierzyć lub nie te 2% kadru można sobie odpuścić jeśli ma się taką jasność oraz wielkość.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    OK, ale ja generalnie ustawiam wizjer E-1 w rzędzie zalet Jednak na tle bogatej bądź co bądź konkurencji wypada zdecydowanie powyrzej średniej. Mam ja biórku E-1 i F80. Dwa różne światy to prawda, ale o ile ten z F80 jest oczywiście większy to już jaśniejszy wcale nie
    Pozdrawiam,
    Piotr.