Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 84

Wątek: Robię panoramę

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Robię panoramę

http://www.trzywymiary.com/#/hotel1/

interesuje mnie jak tam moze dzialac tv. moze ktos cos wie na ten temat, dzieki i czekam na jakies podpowiedzi z obu pytan,pzdr.
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Ciekawe zastosowanie znanego już efektu. Obstawiam, że to co widać to projekcja wideopanoramy, z tymże w klasycznie wykonaną panoramę zostało wkomponowane wideo. Nie śledziłem zapętlenia, ale z pewnością się powtarza.

Wideo panoramy: http://ryubin.com/PanoGallery/.

Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

ok dzieki hades, jeszcze jedno pytanie , gdzie wrzucic panorame zeby mozna byla ja w necie ogladac? ja to moge otworzyc tylko quik time playerem, dzieki pzdr.
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Trzeba poszukać "playera" do panoram. Do wyboru są aplety oparte na Javie lub flash. Wybrany aplet trzeba wkomponować w swoją stronie domową. Zwykle taki aplet potrzebuje kilku informacji, m.in. ścieżkę przechowywania panoramy, kąt widzenia, pozycje startową, pokazanie lub nie guzików sterujących w aplecie. Jeśli aplet obsługuje "skrypty wycieczek" można połączyć kilka panoram i dodać przyciski sterujące na każdej z nich. Dzięki temu będzie można tworzyć wirtualne wycieczki.

Dostępne są aplety, zarówno bardzo proste w użyciu, przeważnie darmowe, pozwalające na nic więcej prócz obracania, a są też takie, które oprócz pokazywania widoku mają dedykowane narzędzia do budowania wirtualnych wycieczek.

Awatar La_Pasta
    Mieszka w
    Daleko od cywilizacji
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Playery to: SaladoPlayer, Panosalado lub CuTy
    Będzie też potrzebny konwerter między plikami typu equi do cubic'ów - pano2qtvr, SaladoPlayer, Panosalado
    Do łączenia panoram 360* darmowy to chyba tylko Hugin.

Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

la_pasta, dzieki wielkie za kakretna odpowiedz do laczenia mam i nawet panorame juz mam nie wyjsciowa jakas ale jest , bawie sie swoja pseudo glowica ,a zarazem sprawdzam mozliwosci swoje w tym temacie ,pzdr
    pozdrawiam reszte !

Awatar La_Pasta
    Mieszka w
    Daleko od cywilizacji
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Player do podglądu panoram na komputerze to DevalVR, oczywiście też darmowy
    Nie instaluje się go tylko "kładzie" na pulpicie i przeciąga na niego panoramę.

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez judasz Zobacz posta
    o tu mnie jeszcze chyba nie bylo, mam pytanko odnosnie ptgui bo sie wlasnie nim bawie, jak tam mozna wstawic znak wodny zamiast sladu po statywie na spodzie ? moze ktos wie, bo nic nie moge na necie wygrzebac. i czy wogole mozna w ptgui znak dodac , dzieki ,pzdr.
    Problem śladu po statywie można ominąć robiąc jeden kadr z ręki. Należy skierować aparat w dół, trzymając go na podobnej wysokości jak był zamocowany na statywie, z uwzględnieniem głowicy panoramicznej. Oczywiście trzeba się cofnąć maksymalnie daleko od środka kadru. Przy obiektywie szerokokątnym (np. ZD 9-18) nogi fotografa załapią się na skraju kadru. Przy ZD 8 fotograf załapie się co najmniej do połowy. Program składający panoramy przy montażu automatycznym powinien pominąć brzegi kadru na korzyść usunięcia z nich fotografa. Czasami zdarza się, że trzeba jednak zrobić to ręcznie.

Drugi sposób to założenie w miejscu statywu odpowiedniej maski z logo lub danymi adresowymi. Jeśli zrobimy odwzorowanie płaskie, czyli jeden obraz to na dole prostokątnej panoramy nakładamy prostokąt z opisem wysoki na kilka procent pełnej wysokości kadru i długi (rozciągnięty) na 100% długość panoramy. Finalnie ułoży się on w koło, w trakcie oglądania. Pozostawiam Tobie poeksperymentowanie z wielkością i upakowaniem opisów.

Awatar La_Pasta
    Mieszka w
    Daleko od cywilizacji
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Problem śladu po statywie można ominąć robiąc jeden kadr z ręki. Należy skierować aparat w dół, trzymając go na podobnej wysokości jak był zamocowany na statywie, z uwzględnieniem głowicy panoramicznej. Oczywiście trzeba się cofnąć maksymalnie daleko od środka kadru. Przy obiektywie szerokokątnym (np. ZD 9-1 nogi fotografa załapią się na skraju kadru. Przy ZD 8 fotograf załapie się co najmniej do połowy. Program składający panoramy przy montażu automatycznym powinien pominąć brzegi kadru na korzyść usunięcia z nich fotografa. Czasami zdarza się, że trzeba jednak zrobić to ręcznie.

Drugi sposób to założenie w miejscu statywu odpowiedniej maski z logo lub danymi adresowymi. Jeśli zrobimy odwzorowanie płaskie, czyli jeden obraz to na dole prostokątnej panoramy nakładamy prostokąt z opisem wysoki na kilka procent pełnej wysokości kadru i długi (rozciągnięty) na 100% długość panoramy. Finalnie ułoży się on w koło, w trakcie oglądania. Pozostawiam Tobie poeksperymentowanie z wielkością i upakowaniem opisów.
    Do tego właśnie będzie potrzebny pano2qtvr lub inny program do konwertowania do ścianek. następnie na ściance nadiru nakłada się (dowolną metodą) znak wodny z logo. Ja osobiście używam Pano2VR, ale on nie jest darmowy.

| OlyJedi Awatar leszekkl
    Mieszka w
    Lubartów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Dzięki za info.