Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 84

Wątek: Robię panoramę

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jest jak wiadomo wiele progrmów do składania panoram. Jednak ten problem (braku rozpoznawania) pojawia się również i w Panorama view. Np. bezwzględnie składane fotograie muszą mieć taką samą wielkość ( nie mówie tu oczywiście o boku, który będzie się stykał z następnym zdjęciem) jak nie beda to ich nie polaczy. Wlasnie moze ktos wie gdzie jest jakas najnowsza wesja tego Programu?

Awatar gladiator
    Mieszka w
    ZPL/ZS
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Moze wrzucicie wiecej linkow do programow Panoramy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a ja niewiem dlaczego w moim mju600 nie moge wybrac funkcji panoramy a mam karte xD-Picture Card dlaczego wecie??

Awatar gladiator
    Mieszka w
    ZPL/ZS
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez SIRMate
    a ja niewiem dlaczego w moim mju600 nie moge wybrac funkcji panoramy a mam karte xD-Picture Card dlaczego wecie??
    Powinienes to zrobic bez problemu w ustawieniach aparatu ( MENU ) a reszta to juz jakis program do obrobki tylko ze niema za duzo tych programow.

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam,
    dawno temu wrzuciłem na forum listę softu do panoram: http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=2190

Nie wiem czy linki są nadal aktualne, ale może komuś to się przyda.
    A jak ktoś ma inne linki, to zapraszam do uzupełnienia listy.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Awatar gladiator
    Mieszka w
    ZPL/ZS
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez No-shadow Kick
    Witam,
    dawno temu wrzuciłem na forum listę softu do panoram: http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=2190

Nie wiem czy linki są nadal aktualne, ale może komuś to się przyda.
    A jak ktoś ma inne linki, to zapraszam do uzupełnienia listy.

Pozdrawiam
    Niektore aktualne , lecz jest problem to wszystko jest odpłatne. A nie ma to jak FREE.
    Z drugiej strony te free w wiekszosci sa słabe ale to i tak cos.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam!
    Ja przy robieniu panoram mam inny problem, bez znaczenia jaki program wykorzystuje,problem zawsze jest ten sam...mianowicie:
    Mam E500.
    Do panoramy robie ,powiedzmy 4 zdjecia,statyw,ustawienia te same.
    Kiedy je łączę,to jak wiadomo zdjecia zachodza na siebie, w miejscu pokrywania sie , ZAWSZE robia mi sie ciemniejszy obraz. Opcja gumki i przezroczystosci warstwy czasami niewiele pomaga...Ja Wy rozwiazujecie ten problem???
    pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Po pierwsze, proponuję zajrzeć tutaj (o ile oczywiście nie znasz tego) - całkiem nieźle opisane:

Panoramy

Po drugie, spróbuj jednak zastosować którykolwiek z programów do robienia panoram. Ja używam PanoramaFactory - ze strony : PanoFactory możesz pobrać wersje (bodajże) trial.
    Nigdy nie miałem problemów z ciemniejszymi miejscami łączenia poszczególnych zdjęć.
    Naturalnie powinieneś pamiętać o tym, ze wszystkie zdjęcia, które potem chcesz skleić w panoramę robisz na ręcznych ustawieniach, które fiksujesz na pierwszym kadrze i potem już tylko odpowiednia głowica statywu i cykasz kolejne fotki.

EDIT:
    Znalazlem jeszcze i na naszym forum pare ciekawych informacji. Zerknij na watek:

https://forum.olympusclub.pl/topics2...light=panorama - troche stary ale jest

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Panorama Factory np.
    Skoro juz mowa o PF to ja zapytam czy może ktos orientuje sie, dlaczego przy zapisywaniu panoramy do pliku *.mov drastycznie spada jakosc zdjecia? W moim przypadku zdjecie robi sie bardzo nieostre. Dodam tylko ze zapis do jpg jest OK a zapis do *.mov robie w takiej samen wysokosci jak pliki jpg, aby program nie musial sam przeskalowywac.
    pozdrawiam
    herman
    E-500 + 14-45 + 40-150 + ZD 35mm + FL50

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mam pytanie do Wszystkich, czy można skleić np. 4 zdjęcia ale w układzie dwa obok siebie a dwa pod spodem (i potem to wszystko złączyć razem)?