witam, co zrobić żeby data się wyświetlała na zdjęciach przegranych do komputera?? data w aparacie jest ustawiona prawidłowo.
P.S. w wyszukiwarce nic nie znalazłem.
witam, co zrobić żeby data się wyświetlała na zdjęciach przegranych do komputera?? data w aparacie jest ustawiona prawidłowo.
P.S. w wyszukiwarce nic nie znalazłem.
a Twoj model Olka zapisuje datę na fotce? Ustawienie daty w aparacie nie jest rownoznaczne z jej uwidacznieniem na fotce. Ona jest ale w nazwie pliku oraz w exifie...
zapisuje datę na fotce (przeglądając foty w aparacie data jest)- a po przegraniu do kompa daty nie ma.
olympus C-480.
A czy jak powiększysz fotkę w aparacie, to dalej widzisz w tym samym miejscu datę zrobienia zdjęcia?Zamieszczone przez leon68
Jeśli nie, to oznacza, że aparat nie zapisuje informacji o dacie zrobienia zdjęcia bespośrednio na fotce, tylko wyświetla je na zdjęciu podczas przeglądania. Data zrobienia zdjęcia jest zapisana w metadanych JPEG'a, tzw. EXIF'ie. Po zgraniu zdjęć do kompa, możesz te informacje odczytać za pomocą odpowiedniego oprogramowania (Olympus Master, XnView...).
Takie rozwiązanie mi się zdecydowanie bardziej podoba niż zapaskudzanie fotki ordynarnie wytłoczoną datą w bitmapie zdjęcia.![]()
jest tak jak napisaleś Ty i kol. qwerty - tylko, że ja tego wcześniej nie wiedziałem, dzieki za odpowiedzi, pozdrawiamZamieszczone przez Słoń
olympus C-480.
Jeżeli już koniecznie chcesz mieć date na zdjęciu lub inne napisy polecam program PhotoWatermark Professional
Olympus E-300 / 14-45mm, 40-150mm ZUIKO DIGITAL / 4 GB SanDisk CF Extreme III / Velbon DX 888 Digital / inne dodatki