Nie rozumiem, mam Ci kilka oryginalnych fot przesłać?Zamieszczone przez KaarooL
Jeśli masz pojemną skrzynkę mail i szybkie łącze, to śmiało podawaj adres. Ile chcesz tych fotek 5, 10, 50? Wszystkie mają być z dzisiaj, czy sprzed paru dni też?
Nie rozumiem, mam Ci kilka oryginalnych fot przesłać?Zamieszczone przez KaarooL
Jeśli masz pojemną skrzynkę mail i szybkie łącze, to śmiało podawaj adres. Ile chcesz tych fotek 5, 10, 50? Wszystkie mają być z dzisiaj, czy sprzed paru dni też?
C-770
Skoro się tak wszyscy rozgadali, to może jeszcze zapytam, czy we Wrocławiu jest jakiś punkt, gdzie można odnieść sprzęt, czy trzeba samemu przesłać do serwisu do Duchnic?
Aha, czy jest na forum może ktoś z serwisu, czy tu tylko mędrkujący z łapanki?
C-770
Naprawiłem!!! A właściwie znalazłem sposób na usunięcie mojego problemu (cztery "przepalone" piksele). Łażąc po menu Olka, dobrałem się do funkcji "Pixel Mapping" - aparat przez chwilkę się potestował, pobzyczał i... naprawił się! Znowu wszystko jest OK!
Jeśli ktoś będzie miał podobny problem - polecam!
Szacun dla projektantów - samonaprawiającej się elektroniki jeszcze nie miałem!
C-770
witam!
troche mi glupio tutaj bo jestem zupelnie nowy i jako tako nie zajmuje sie fotografia zawodowo. szkoda ze do Waszego forum nie mozna dopisac sie po prostu jako "Gosc"... a tak musialem sie zarejestrowac... ale nic to, do rzeczy:
mam C740UZ - super aparat, swietny, wszystkim go polecam, robi rewelacyjne fotki, full manual (oj przydaje sie) itp. przegladalem sobie dzis zdjecia i tak jakos sie zlozylo ze byly dwa ciemne kolo siebie - i az mnie dreszcz przeszedl: chyba z 50 punktow na obu zdjeciach BYLO W TYM SAMYM MIEJSCU!!! przeszukalem pozostale rozne zdjecia i na kazdym ciemnym bylo takie cos... pixel mapping niestety nic nie dal...
tutaj fotka nr1, tutaj fotka nr2 a tutaj fotka nr3 po pixel mappingu. nie sa to oczywiscie dziela sztuki tylko takie byle co zeby bylo widac o co mi chodzi.
czyzbym mial az tak zrabana matryce??? w normalnych zdjeciach tego nie widac ale w jakichs ciemniejszych, z dluzszym czasem naswietlania to mam rozgwiezdzone niebo... az dziwie sie ze tego wczesniej nie zauwazylem - myslalem ze OK, malo swiatla bylo, ISO400 no i taki szum...
pozdrawiam
Szum na ISO400 to normalka... ale te pare punktów rzeczywiście coś za bardzo daje się we znaki... rozgrzej go i jeszcze raz zrób pixel mapping(z zasłoniętym obiektywem).
witam!
tez mi sie wydaje ze te parenascie pixeli zbyt czesto sie powtarzalo... i to obojetnie czy na zdjeciach sprzed roku czy obecnych...
a co do rozgrzania - w jaki sposob? popstrykac sobie? z tego co wyczytalem to pixel mapping ma sie uzywac min. po polgodzinnej przerwie...?
pozdrawiam
ossasin