Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Paproch w obiektywie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Paproch w obiektywie

Moja c-770 jest prawie nowa (nie ma miesiąca), a ostatnio zauważyłem, że wewnątrz obiektywu jest paproch! Nie wiem kiedy się tam dostał i jak, może już tak mi sprzedano, pojęcia nie mam.

Pytanko - gdzie we Wrocławiu, lub gdziekolwiek go usunąć, czy możliwe będzie zrobienie tego na gwarancji, a jeśli nie, to ile może mnie to pociągnąć po kieszeni?

I jak to kurde w ogóle możliwe?!! Teraz się boję, żeby mi tam jakieś pszczoły nie powlatywały
    C-770

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witaj...

WSPÓLCZUJE na samym początku

Poszujkaj moich wątków o naprawie 750 z zeszłego roku
    Przez brud w obiektywie zaczął się mój koszmar z serwisem Olympusa.
    Niestety musisz oddac aparat do naprawy bo masz na gwarancji, ale nie gwarantuje, że wróci w pełni sprawny jak Ci go rozbiorą do czyszczenia, a potem (jak mi) nie udolnie złożą.

Poszukaj, zanim wyslesz.
    Krzysiek 3-miasto

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Panie... to nie tak źle jak myślisz...

jeden paproch Cię nie zabije, dwa też. na 95% myślę, że nie widać go na fotkach.

jeśli jeden paproch Cię męczy sprawdź kiedyś ile syfu zbiera uszczelka w obiektywie 14-54 od E-1. co 2 tygodnie jest tego niezła "kreska".

w przypadku braku uszczelnienia, takie tabuny dostają się do optyki, elektroniki itp. większości aparatów.

tak więc rób zdjęcia i ciesz się sprzętem a o paprochu zapomnij jeśli dasz radę... bo jak sprzęt pójdzie na serwis, to paproch może być Twoim najmniejszym zmartwieniem.

dwa lata miałem 740UZ, który widział kurz, śnieg, deszcz i przeżył. na zdjęciach nie było żadnych atrakcji a wątpię czy wnętrze pozostało sterylne...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za info.
    Poobserwuję fotki, jeśli nie będzie na nich widać nic niepokojącego, Camedia zostaje w domu bo poza tym to fajna dziewczyna

Pozdrawiam Oly_userow
    C-770

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Taaaak. To pomyślcie, jak ja się czułem, gdy zobaczyłem na wewnętrznej soczewce obiektywu 14-54 rysę. Delikatna w kształcie odwróconej litery V - tak na 2 milimetry (na zdjęciech nie widać-ale świadomość, że ona tam jest dobijała) No, ale - jest gwarancja, obiektyw jest teraz w serwisie w Czechach, wraca za 7 dni, a ja focę 40-150...

Takie życie. Nie ma się co denerwować - po to jest zabezpieczenie w formie gwarancji.

pzdr
    VoytekB.
    E-1,14-54, 40-150, UV HOYA Super HMC, Sky HOYA, + dodatki.

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Kup sobie filtr UV za 30 zeta i o szkło bedziesz spokojny.
    E-3, E-510

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    zrób teścik:

maks przysłona (czyli chyba f i zdjęcie błękitnego jasnego nieba...

jak niewidać to się nie przejmowac.

Też mam paproszka wewnątrz40-150, ale ignoruje go zupełnie, bo nie widać go na zdjęciach wogóle.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar adrianko
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witam...

Ja też kiedyś pisałem coś o parochu wewnątrz mojego C-765UZ. Sam sobie go tam wdmuchnąłem gruszką podczas czyszczenia.......

Zrobiłem po tym fakcie sporo zdjęć i nigdzie go nie było widać (robiłem głównie na auto). Ale zrobiłem też test tak jak radził grizz i oto efekt (na przyslonie max. 8 i max zoomie):

Ten okrągły cień to chyba ten paproch... Widac go im wieksze przysłone sie ustawia... W sumie jest to trochę dziwne bo wg. mnie ten paproch (koloru białego) jest lekko z boku szkła wewnątrz obiektywu, a ten okrągły cień jest raczej na środku. A może to jakiś inny kurz na matrycy widać?

Jak sądzicie jest sens to reklamować ryzykując uszkodzenie aparatu podczas czyszczenia w serwisie (jak w przypadku mjr)?
    Olympus C-765UZ + UV King + statyw Hama

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: Paproch w obiektywie

Nosz kurdesz! Jak nie urok, to... przemarsz.

Paprocha faktycznie na fotach nie widać, ale od paru dni na wszystkich zdjęciach bez wyjątku, w tym samym dokładnie miejscu, jest coś ala przepalony punkt w matrycy (2x2 pixele), czy tam jakieś inne ścierwo...

I co teraz?! Tego chyba przecież nie odpuszę?
    Ło Jezu, ło Jezu, co robić?

Przykłady z ciemnym i jasnym tłem - fragmenty zdjęć w rozmiarze oryginalnym i z 4-krotny powiększeniem.

C-770

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    nieee, no ten motyw to chyba jest jakaś podpucha.