Lukan-to znaczy,że chodzi Ci o moc lampy?Czy o dokładność doświetlania.
Cześć.Ch.
Lukan-to znaczy,że chodzi Ci o moc lampy?Czy o dokładność doświetlania.
Cześć.Ch.
Chodzi mi o dokładność oświetlenia, efekt końcowy jaki się otrzymyje na gotowej fotce, Metz z założenia jest mocniejszy. Przy FL-36 centrum kadru było doświetlone z bokami gorzej (ogniskowa ok 35), natomiast przy Metzu mam równomiernie doświetlony cały kadr. Fotka grupki dzieciaków stojących w dwóch rzędach z odległości 4m i jednak barkowało światła (FL-36). Z moich doświadczeń wynika, że potrzebowałem lampy o większej mocy i 36 była dla mnie zasłaba. Najpierw miałem Metza do C-8080, kiedy kupiłem E-300 lampa nie działała z aparatem ponieważ była stara kostka, kupiłem FL-36 i robiłem porównania z 8080, aparat stał na statywie. Z tego co zobaczyłem wybrałem Metza, dokupiłem kostkę M4 (pojawiła się) i już mi działa z E-300. Fakt faktem, że lampy Olympusa powinny w pełni działać z aparatem. Ale ... no właśnie po założeniu FL-36 do 8080 mogłem robić tylko w trybie TTL Auto, nie mogłem na lampie ustawić trybu Auto, aparat nie pozwalał na taki wybór. Z E-300 jest pełna zgodność wszyskie (chyba) funkcje lampy dają się włączyć.
Być może trafiłem na taki egzemplarz lampy![]()
E-300, 350D