Co powiecie o tej fotce?
Co powiecie o tej fotce?
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Świetny kadr, trafiona obróbka. Choć lubię się poczepiać tym razem mnie się bardzi podoba![]()
C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280
No PS czyni cuda, normalnie ta fotka jest do du....., prześwietlona i robiona pod słońce, a że musiałem to zdjecie zrobić i nie miałem innej możliwości jak pod słoneczko to wykombinowałem takie coś.
Nie wiem czy jesteście zainteresowani, ale moge zacząć wątek o moim mieście, powiecie- a dokładnie o niewielkim miasteczku na Podkarpaciu Przeworsku. Bo makr macie juz dość![]()
tak bywa ze czasem trzeba wyciągać" fotkę z opresjiTobie fajnie sie udało chociaz dół nieco ciemny... a serią "miejską" jestem zainteresowany jak najbardziej
Pzdr.
Tak, tak, twój pomysł mi się podobaZakładaj nowy wątek i będziemy poznawać ciekawe zakamarki tej mieściny.
Co do zdjęcia to zawsze mówiłem, że jest sposób żeby odratować słabe zdjęcie. I tu się to potwierdza, bo fota wygląda bardzo ładnie i klimatycznie.
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
Jak każde średniowieczne miasto tak i Przeworsk posiada ratusz. Krótka historia ratusza:
Ratusz pochodzi z I połowy XV wieku, pierwsza wzmianka o nim - 1473 r. Do jego budowy wykorzystano cegłę gotycką. Konstrukcję dachową początkowo tworzył dach gontowy z drewnianą wieżyczką. Po przebudowie - w 1909 r. konstrukcja została zmieniona, uzyskując formę monsardową. Dach pokryto dachówką karpiową. Nową, drewniana wieżę z loggią obito blachą. Nad loggią znajduje się zegar, zaś na szczycie wieży usytuowany jest symbol sądów miejskich i stosowania kary śmierci (ręka z mieczem), a nad nim - na wierzchołku - herb miasta Leliwa. Portal flankowany pilastrami trzymającymi belkowanie z trójkątnym przyczółkiem - to wejście główne. Stanowi on element elewacji frontowej, u góry zamkniętej gzymsem, zwieńczonym trójkątnym przyczółkiem, na którym widnieje płaskorzeźba z herbem miasta. Na parterze wyraźnie rzuca się w oczy duża sień ze spadkiem od wschodu na zachód, co wynika z ukształtowania powierzchni. Parterowe pomieszczenia posiadają sklepienia krzyżowe i kolebkowe z lunetami. Od pierwszej połowy XIX w. wykorzystywano je na potrzeby zajazdu. Na piętrze zaś, miał siedzibę sąd wójtowsko-ławniczy oraz magistrat. W piwnicy znajdowało się więzienie. Kiedy zorganizowano państwowe sądownictwo, pomieszczenia te zajęła szkoła męska, a w 1902 r. - żeńska. Obecnie Ratusz mieści kawiarnię ,,Ratuszową", Urząd Stanu Cywilnego z salonem Ślubów zajmującym cztery obszerne, pięknie urządzone pomieszczenia oraz siedzibę Straży Miejskiej. Na ścianie frontowej Ratusza znajduje się tablica pamiątkowa z wizerunkiem Marszałka Józefa Piłsudskiego - odsłonięta w 1990 r.- w miejsce uprzednio zniszczonej (1944 ).
http://luc4s.stowplaneta.org/luc4s/g...125%20copy.jpg
hmmm... a mi się zdjęcia nie wyświetlają, a chętnie bym je zobaczył.
Loram
www.ramza.pl
włąsnie... czyzby władze miejskie zabroniły wyswietlania fotek?![]()
awaria serweraale zaraz będzie ok.
o, już są.Zamieszczone przez luc4s
Balowałem w tym ratuszu na weselisku znajomejCałkiem fajnie było
Loram
www.ramza.pl