Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Alternatywne zasilanie do E-1

Mieszka w
    BIAŁYSTOK
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    w sprzedaży są dostępne suche akumulatory używane w centralkach alarmowych a nawet w dodatkowym oświetleniu przy wideofilmowaniu ( uwaga - cena akumulatorków w firmach z wyposażeniem wideo jest kilkakrotnie większa niż w rzeczywistości ) - prawie w każdym sklepie z artykułami dla elektroników można znależć pełną gamę akumulatorów 6V, 12V, 24V od 1Ah w górę
    użytecznym zakupem jest 6V 3Ah - wielkość paczki papierosów i waga <0,5 kg cena ok 25 - 30 zł lub 6V 4Ah cena ok 30 - 40 zł
    obydwa akumulatory swobodnie mieszczą się w prostych etui od aparatów zakładanych na pasek przy spodniach gdzie można je swobodnie nosić podczas focenia
    kabel z wtyczką to koszt ok 6 - 8 zł (są gotowe ) do którego trzeba dokupić złączki pasujące do akumulatów
    ładowarki dostępne w handlu są w cenie ok 60 - 100 zł jednak jak się okazuje są zwykłymi zasilaczami z wyłącznikiem czasowym dla poszczególnych pojemności - alternatywą jest porządny zasilacz + programator do gniazdek elektrycznych lub najlepszym wyjściem jest podłaczenie starszego typu ładowarek od kamer wideo które kontrolują napięcie i wyłączą ładowanie wtedy kiedy trzeba
    takiego cuda używałem z E-10

dla tych którzy nie mają wprawy przy elektronice proponuję poprosic kogoś znajomego orientującego się w temacie o wykonanie połączeń ( aparaty olka zawierają zabezpiezenie przed odwrotna polaryzacją w gniazdku zasilania ) jednak sam akumulator jest niebezpieczny przy zwarciu styków - kable powinny być dodatkowo zabezpieczone przed wypięciem ze złączy
    OLY E-10, Metz 40MZ2, LumiQuest Ultrabounce, SCA 3202, manfrotto - zostałem Canonierem ale będę czasami was odwiedzał

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ARF-FOTO wielkie dzięki
    nie jest to zły pomysł...
    pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Ludzie, o czym Wy piszwzecie. rynek jest zawalony accfu blm1 za 35 zl 1900mah a Wy szukacie centralek telefonicznych i walizkowych ognw ciągnionych na wozkach i pchanych na taczkach. Powalilo Was! Kupcie ze dwa accu po 35 zl i swięto macie prądu w diably. Jak kto jedzie na Antarktydę to jeszcze dwa-zimno. Sam kupiłem na allegro i działa świetnie juz trzy miesiące na zmiane z oryginalnym. Bez większej roznicy w pojemnosci.
    Cześć.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    To samo chciałem napisać. W dodatku akumulatory żelowe (bo wcale nie są suche) ładują się bardzo długo (prąd czternastogodzinny, czasami nieco większy), są duże i ciężkie w stosunku do pojemności, kosztują już niewiele mniej od litowych. Kompletny bezsens. To było dobre rozwiązanie dla amatorów wideofilmowców kilka lat temu...
    Jeśli już chcecie bawić się w samoróbki (chociaż to się zupełnie nie opłaca) , to kupcie najtańszy pakiet na allegro i jesli będzie miał słabą wydajność wymieńcie ogniwa na jakieś dobre (najlepiej sprawdzone w modelarstwie i również dostępne na Allegro). W praktyce wystarczają firmowe ogniwa serii CGR odpowiedniej wielkości Panasonic-a, Sony albo Sanyo.