Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Czy warto 14-45+ 50mm f2 zamiast 14-54

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czy warto 14-45+ 50mm f2 zamiast 14-54

Cena zestawu 14-45 + 50 mm f2 jest zbliżona do ceny szkła 14-54 (mam na myśli ceny allegro). Zdecydowanie w chwili obecnej skłaniam się ku pierwszemu rozwiązaniu. Miałem 14-54 i jedyna rzecz która w zasadzie przemawia za tym szkłem to ciemność w wizjerze jaka następuje po założeniu do E-1 14-45. Różnicy w jakości fotek nie zauważyłem.

50mm f2 będzie mi służyć do portretów, a 14-54 i tak nie zapewniłoby tak małej GO jak 50mm f2.

Być może są jeszcze jakieś za/przeciw takiemu rozwiązaniu (14-45 + 50mm f/2.0), których nie jestem świadom, dlatego proszę o Wasze opinie.
    Dodam, że mam zamiar wyposażyć się jeszcze w 40-150 oraz FL-36/50 oraz że fotki robię do albumu.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Czy warto 14-45+ 50mm f2 zamiast 14-54

Cytat Zamieszczone przez KvM
    Miałem 14-54 i jedyna rzecz która w zasadzie przemawia za tym szkłem to ciemność w wizjerze jaka następuje po założeniu do E-1 14-45. Różnicy w jakości fotek nie zauważyłem.

50mm f2 będzie mi służyć do portretów, a 14-54 i tak nie zapewniłoby tak małej GO jak 50mm f2.
    GO będzie mniejsza, ale czy będzie widział dramatyczną różnicę? IMVHO nie ma sensu. Ja bym brał 14-54.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No dobrze ale co ja zyskam na 14-54? Trochę więcej światła (ale nie tyle co 50mm), lepszą obudowę i minimalnie większy zakres zooma? Podejrzewam, że nawet na fotkach zrobionych w RAW i powiększonych do 200% nie dostrzegłbym różnicy w jakości w stosunku do 14-45. Podejrzewam, że standardowo i tak raczej będę miał założone 40-150, bo zjmują mnie głównie portrety (i kupno 50mm f2 byłoby i tak jedynie kwestią czasu)

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Pisałem z punktu widzenia leniuszka . Mnie by się nie chiało zmieniać obiektywów... Skoro jednak Ciebie zajmują głównie portrety, to może i jest sens w tym co proponujesz. 14-54 jest na dlugim końcu ciemniejszy od 50tki. Może róznica w GO będzie jednak wyraźnie widoczna w portrecie. Ale ja tam za mało wiem na ten temat...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    KvM:

widzę, że kolega przyszedł smucić i gdybać na kolejne forum? jak na razie widziałem tylko narzekania i wymagania odnośnie sprzętu a ani jednego dobrego zdjęcia. trzymaj tak dalej... wiem, wiem, jesteś pewnie tak wielkim fachurą (głównie od AUTO ISO), że 14-54 to dla Ciebie pikuś...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez P
    Pisałem z punktu widzenia leniuszka . Mnie by się nie chiało zmieniać obiektywów... Skoro jednak Ciebie zajmują głównie portrety, to może i jest sens w tym co proponujesz. 14-54 jest na dlugim końcu ciemniejszy od 50tki. Może róznica w GO będzie jednak wyraźnie widoczna w portrecie. Ale ja tam za mało wiem na ten temat...
    Mnie też specjalnie nie rajcuje zmienianie obiektywów. Jednak po pierwsze raczej szeroki obiektyw nie będzie tym najczęściej wykorzystywanym, a po drugie tym głównym raczej i tak będzie pięćdziesiątka.
    Fakt, że 14-45 jest strasznie ciemny na długim końcu, ale poza tym nic mu chyba nie dolega (ale może o czymś nie wiem). Jestem w stanie znieść tą ciemnicę za blisko 2 tys zł różnicy w cenie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    KvM:

widzę, że kolega przyszedł smucić i gdybać na kolejne forum? jak na razie widziałem tylko narzekania i wymagania odnośnie sprzętu a ani jednego dobrego zdjęcia. trzymaj tak dalej... wiem, wiem, jesteś pewnie tak wielkim fachurą (głównie od AUTO ISO), że 14-54 to dla Ciebie pikuś...
    Widzę że kolega ma najwidoczniej jakiś problem. Nie bardzo rozumiem co smutnego jest w szukaniu optymalnego rozwiązania w zakresie obiektywów. Jest takie jedno forum na którym umieszczam fotki do oceny. Myślałem, że może i tu zamieszczę, ale po takim przywitaniu zdecydowanie straciłem na to ochotę.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Na forum dpreview niektórzy testerzy przedstawiali dowody, że jakoby 14-45 ma wiekszą rozdzielczość od 14-54. I to chyba jedyna choć niewielka i watpliwa przewaga. Zasadniczych wad też nie ma. W każdym razie nie wykryłem podczas użytkowania.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    to chyba jedyna choć niewielka i watpliwa przewaga
    Największą jak dla mnie jest cena, która sprawia że za różnicę do 14-54 można nabyć 50mm f/2, a skoro nie ma innych wad (poza wymienionymi wcześniej), to chyba się na takie rozwiązanie zdecyduję

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jeśli Ci się nabije kiedyś kurzu pomiędzy te kilkanaście soczewek w te Zuiko 14-45mm, to dopiero wtedy zrozumiesz różnicę w cenie---Jeśli będziesz unikał kurzu, wody itp. to na pewno długo posłuży...--pozdrawiam (pochwal się zdjęciami z 50mm jak będziesz je miał)